КАДА ЋЕ БИТИ КОНСТИТУИСАНА СКУПШТИНА? Ево до када је рок, али под једним условом

М. Ст.

02. 07. 2022. у 10:24

КОНАЧНО затварање надалеко чувеног биралишта у ОШ "Мухарем Кадрију" у Великом Трновцу и прелиминарни улазак Коалиције Албанаца Долине у Скупштину Србије, после петог круга гласања, могло би да значи да ће већ у понедељак бити познати коначни резултати парламентарних избора у Србији.

КАДА ЋЕ БИТИ КОНСТИТУИСАНА СКУПШТИНА? Ево до када је рок, али под једним условом

Фото Танјуг

Али, под условом да у законском року од 72 сата не буде пристигла ниједна примедба на гласање.

Уколико почетком недеље буде званично стављена тачка на резултате, 4. август је крајњи рок за конституисање Скупштине Србије, а након тога креће да "откуцава сат" за 90 дана, колико има времена за састав нове владе.

Према првим подацима Општинске изборне комисије, на бирачком месту број шест, листа Шаипа Камберија, на изборима одржаним у четвртак, освојила је 698 гласова, а за прелазак цензуса и освајање мандата било им је потребно 609. Социјалистичка партија Србије, којој су Албанци одузели један мандат, па сада уместо 32 има једног посланика мање, задобила је поверење осам бирача. Албанска демократска алтернатива и коалиција НАДА имају по два, један глас отишао је листи око напредњака, док неважећих гласова није било. Како је потврдио ОИК, у записник није унет ниједан приговор чланова бирачког одбора, а гласање је осим закашњења од десет минута, протекло без већих проблема.

Шаип Камбери, Фото Д. Миловановић

И пре него што су проглашени коначни резултати, Камбери се обратио својим бирачима и поручио им да "упркос свим политичким препрекама и опструктивном деловању власти и државе, локални Албанци нису остали без посланика у новом сазиву Скупштине Србије":

- Успех је постигнут захваљујући великој подршци свуда где су прихваћене вредности либералне демократије. Где год да се говори албански. Одговорности су велике. Проблеми су многи, контекст је тежак, али се заклињем да ћу штитити интересе потлачених и дискриминисаних Албанаца. Да ћу водити политику прозападне оријентације за трајни мир у региону.

У ЧЕТВРТАК НАЈВЕЋИ ОДЗИВ

ИЗБОРИ у Великом Трновцу први пут одржани су када и у целој Србији, 3. априла, и тада је излазност била 23,3 одсто, односно гласала су 254 бирача. Потом је гласање поновљено 28. априла, а бирачко право искористило је 697 гласача (64,4 одсто). Месец дана касније, 28. маја на биралиште је изашло 618 грађана, односно 56,7 одсто. Реприза није успела 23. јуна када је бирачко место затворено због несугласица, а потом и због дојаве о бомби. У четвртак је одзив био највећи, када је гласало 725 бирача, односно њих 66,6 одсто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПРЕВИШЕ ТОПЛО ОБУЧЕН: На Келебији заустављен пешак пун новца