(ИСПРАВКА) Посетиоци Поточара не морају да ставе потпис на "геноцид"

С. МИШЉЕНОВИЋ

14. 06. 2022. у 09:00

Након што су "Вечерње новости" објавиле текст са сазнањем да ће онај ко жели да уђе у Меноријални центар Поточари моћи да уђе само уз својеручни потпис да се у Сребреници догодио геноцид, портал раскринкавање.ба урадио је анализу те вест оценио као лажну.

(ИСПРАВКА) Посетиоци Поточара не морају да ставе потпис на геноцид

Фото Срна

Како за "Новости" открива Бранимир Којић, председник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила "Сребреница", намера је да се после одређеног времена сви сакупљени потписи пошаљу у Европски парламент како би се тамо отворила расправа о "геноциду". Он каже да се о овој иницијативи увелико прича међу Бошњацима, а што није поткрепио никаквим доказима. 

- Нажалост, темељ политике бошњачког друштва почива на наводном геноциду у Сребреници. Сви ми знамо шта је тамо било током рата и каква је дефиниција геноцида. Српски народ је током Другог светског рата добро запамтио шта је геноцид. А сви који желе да се едукују око тог појма могу слободно да оду у Јасеновац. Иако је у Подрињу страдало више хиљада Срба и почињени монструозни злочини, они се упорно из Сарајева минимизују, а величају се злочини над Бошњацима - рекао је Којић.

Према његовим речима, Меморијални центар Поточари већ годинама је једна од полуга које СДА користи по потреби и многе акције које су битне за ту странку и за бошњачке политичаре из Сарајева управо крећу из Сребренице.

- Огромна финансијска средства су упумпана у Меморијални центар и ми који живимо у Подрињу знамо да се константно ради на одржавању мита о Сребреници - истиче Којић такође не наводећи никакве доказе за своје речи.

У даљој анализи Раскринкавање.ба даје део текста под поднасловом "Шта су чињенице?" те наводи следеће:

"Меморијални центар Сребреница-Поточари је спомен-обиљежје и мезарје за жртве геноцида, отворено у септембру 2003. године. Године 2007. тадашњи високи представник Цхристиан Сцхwарз-Сцхиллинг донио је Закон о Меморијалном центру Сребреница-Поточари Спомен обиљежје и мезарје за жртве геноцида из 1995. године којим се центар дефинише као правно лице чија се институционална структура састоји од Управног одбора, које именује Вијеће министара БиХ на мандат од четири године, директора, којег именују чланови Управног одбора на мандат од четири године, и савјетодавне групе, коју такођер именују чланови Управног одбора.

Недуго након што је објављен чланак Новости, којег је, између осталог, пренио и србијански портал Б92, на свом Тwиттер профилу огласио се Емир Суљагић, директор Меморијалног центра Поточари, и демантовао да ће посјетитељи/ке морати својим потписом признати геноцид како би ушли у комплекс."

Потом исти портал указује на то да је истог дана Суљагић је дао изјаву за портал Аваз, у којој је још једном демантовао наводе изнесене у чланку Новости:

У србијанским медијима се појавила информација да се у Меморијални центар у Поточарима неће моћи ући уколико се не потпише изјава о признавању геноцида у Сребреници, а тим поводом смо контактирали директора Меморијалног центра Сребреница-Поточари Емира Суљагића.

Емир Суљагић је за портал "Аваза" појаснио да постоји одлука Организационог одбора за обиљежавање годишњице геноцида.

Када је ријеч о Меморијалном центру Сребреница таква одлука не постоји, каже Суљагић.

- Ми не пописујемо наше посјетиоце, ко год жели да учи и научи је добродошао. Ми свакоме стојимо на располагању да покажемо наше изложбе, наш рад и оно што мислимо да треба да се види. Наш је задатак подизање свијести шта се у Сребреници догађало од 1992. до 1995. године, то је наш законски задатак, наша мисија - казао је Суљагић за портал "Аваза".

Контактирали смо директора Меморијалног центра Поточари Емира Суљагића с молбом да нам каже да ли постоје планови да се пракса потписивања изјава о признавању геноцида при уласку у Меморијални центар уведе у будућности те да ли га је портал Новости контактирао прије објаве чланка о наводним плановима институције којом управља.

Суљагић је казао да не постоје планови да се уведе потписивање изјава о признавању геноцида при уласку у Меморијални центар, као ни да се било какви потписи предају Европском парламенту:

Апсолутно не. То је, осим што је и лаж, истовремено и потпуна глупост. Европски парламент је усвојио резолуцију о геноциду и не видим зашто би било ко при здравој памети поново отварао ту дебату.

Суљагић је казао и да га нико с Новости није контактирао прије објаве спорног чланка.

Контактирали смо и Бранимира Којића с молбом да нам појасни ко тачно, и у коју сврху, жели послати скупљене потписе у Европски парламент, те смо и редакцији Вечерњих новости послали упит с молбом да нам дају прецизније информације о својим “сазнањима”.

На основу анализе портала раскринкавања.ба првобитан текст је промењен и допуњен стварима на које су нам указали, те у складу са тим промењен је и првобитни наслов.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (7)

СТРАХ ОД РУСКИХ ПОДМОРНИЦА НА СЕВЕРУ ЕВРОПЕ: Адмирал забринут због Јасена и Бореја - Модерне су, тихе, и имају најновије пројектиле