ПЕТКОВИЋ: Курти једини који треба да промени став о дијалогу

Танјуг

27. 05. 2022. у 15:08

ЈЕДИНИ који треба да промени став о дијалогу са Београдом јесте Аљбин Курти и коначно почне да испуњава обавезе преузете из Бриселског дијалога, саопштио је данас директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

ПЕТКОВИЋ: Курти једини који треба да промени став о дијалогу

Фото Танјуг

- Очигледно су оскудни домети Куртијеве посете Сједињеним Америчким Државама, па по свом опробаном рецепту у Србима види дежурне кривце и мету када год му политичка ситуација у покрајини не иде на руку - навео је Петковић у саопштењу.

Уместо, како је рекао, уцена и жеља попут некаквог „узајамног признања", Куртију би боље било да у политички вокабулар и политичку агенду "врати речи попут међусобног разумевања, компромиса, дијалога и поштовања споразума, јер је то једини и известан пут нормализацију прилика на простору КиМ".

- Београд има свој принципијелни став који подразумева трагање за компромисом у дијалогу, као јединим механизом за трајно и одрживо решење на простору Косова и Метохије, тако да Курти неће моћи својом уцењивачком реториком да промени позицију званичног Београда на челу са председником Александром Вучићем који се искрено и непоколебљиво бори да осигура трајни мир и стабилност на овим просторима - наводи се у саопштењу.

Директор Канцеларије за КиМ подсетио је да се данас навршавају 3.322 дана како Приштина није формирала Заједницу српских општина нити су спроведени бројни други споразуми из области енергетике.

Приштина одбија да поступи по захтевима Београда и омогући претрагу девет локација на Косову и Метохији за које постоје индиције да скривају тела несталих и убијених Срба, подсећа Петковић.

После вишедневне посете САД, Курти је, како су пренели приштински медији, рекао да је током разговора у САД нагласио да дијалог са Београдом требало да се заврши међусобним признањем.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СЦЕНА КОЈА СЕ ПРЕПРИЧАВА: Малишан одговорио ТАЧНО на Путиново питање, а он га је ИСПРАВИО - нема граница! (ВИДЕО)