ИСТОРИЈСКА ПОСЕТА СЕЛАКОВИЋА БАНГЛАДЕШУ: "Отворили смо врата даљој сарадњи две пријатељске земље"

Novosti online

25. 05. 2022. у 15:02

МИНИСТАР спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Даки са министром иностраних послова Бангладеша Абдулом Моменом, а догађај је оцењен као историјски, будући да у овој години две државе обележавају пола века односа и да је ово први пут да један српски шеф дипломатије посећује Бангладеш.

ИСТОРИЈСКА ПОСЕТА СЕЛАКОВИЋА БАНГЛАДЕШУ: Отворили смо врата даљој сарадњи две пријатељске земље

Фото: Министарство

- Не само да је ово наша прва министарска посета у пола века, не само да прослављамо 50 година односа, већ смо и кроз постигнуте договоре и потписане споразуме показали снажну жељу да много више радимо у будућности на томе да наши односи и пријатељство буду ефективнији - изјавио је Селаковић на конференцији за новинаре након састанка.

Селаковић је нагласио да су Србија и Бангладеш две пријатељске земље, и да то пријатељство сеже далеко у прошлост, подсетивши да је сарадња двеју држава резултирала, између осталог, и подршком некадашње Југославије Бангладешу приликом пријема у важне међународне организације као што су Уједињене нације и Покрет несврстаних.

- Наше земље су добри пријатељи, али наше пријатељство и партнерство већ дуго нема опипљивије резултате и то је један од разлога због којих су наши разговори данас били веома добри, конкретни и ефектни - рекао је Селаковић.

Данас је, како је објаснио, била прилика да се разговара о плановима за подстицање сарадње и потписани су споразуми о политичким консултацијама два министарства спољних послова и укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша.

- Потписивањем ових докумената отворили смо врата даљој сарадњи две пријатељске земље - констатовао је шеф српске дипломатије.

Разговарано је, према његовим речима, и о успостављању директних веза привредних комора, јер пословна сарадња је прилика да се задовољи обострани интерес и економске везе подигну на много виши ниво.

Министар Селаковић је констатовао да је Бангладеш земља „са великим срцем“ и истакао да ће о гостопримству које му је указано информисати све оне који могу да допринесу надградњи односа наших држава.

- Земља која има има такве људске потенцијале као ваша има велике шансе у будућности и желимо да на неки начин допринесемо унапређењу тих потенцијала. Зато смо понудили стипендије за студирање ваших младих људи у Србији, јер у овом тренутку у Србији студирају млади из више од 50 земаља. Желимо више студената из Бангладеша на нашим универзитетима, јер тако можемо да још боље повежемо наше народе у будућности - казао је Селаковић.

Фото: Министарство

Министар спољних послова Бангладеша Абдул Момен изразио је уверење да ће укидање виза за носиоце дипломатских и службених пасоша и политичке консултације два министарства помоћи даљу изградњу билатералних односа и стварање нових темеља сарадње две земље

Према његовим речима, два министарства ће помоћи и да се идентификују производи и услуге који могу допринети унапређењу трговинске сарадње, и подстаћи сарадњу привредних комора и потписивање споразума који ће омогућити бољу економску сарадњу.

Министар Момен је захвалио на топлом гостопримству које му је указано прошле године у Београду приликом учешћа на скупу поводом јубилеја прве конференције Покрета несврстаних земаља.

Министар спољних послова Србије је посету Бангладешу започео обиласком Меморијалног музеја Оца нације Бангабандуа Шеика Муџибура Рахмана, а у Академији иностраних послова одржао је и предавање на тему „Србија и Бангладеш: пола века билатералних односа“.

Шеик Муџибур Рахман поклонио се српским жртвама у Јасеновцу 1973. године

Фото: Министарство

Шеик Муџибур Рахман, председник Владе Народне Републике Бангладеш, положио је венац жртвама логора у Јасеновцу 27. јул 1973. године. Овај шеик један је од ретких који су се поклонили српским жртвама. Он је тада био у посети Титу на Брионима, па је том приликом свратио у Јасеновац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)