ВУЧИЋ ПОРУЧИО ИЗ ДАВОСА: Србија има чисту позицију што се тиче међународног јавног права и моралних принципа

Новости онлајн

24. 05. 2022. у 21:07

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић борави данас и сутра у Давосу, где присуствује годишњем састанку Светског економског форума.

ВУЧИЋ ПОРУЧИО ИЗ ДАВОСА: Србија има чисту позицију што се тиче међународног јавног права и моралних принципа

Фото: Принтскрин ТВ Пинк

Вучић се обратио из Давоса и рекао да Србија има чисту позицију што се тиче међународног јавног права и моралних принципа.

- Људи нису навикнути да чују другачије мишљење. Боље је када можете да одговорите, а да ли ће то учинити нашу позицију лакшом? Сасвим сигурно не - рекао је Вучић.

Председник је коментарисао и мере које уводе земље региона.

- Видели сте да је Мађарска због енергената и због безбедности увела ванредно стање. Ја мислим да ми не треба да уводимо било какво ванредно стање, али морамо да радимо.

Хране имамо довољно, проблеме решавамо свакодневно

- Највећи проблем ће бити са пшеницом и са уљем у свету. Погледајте шта се дешава. Видели сте ситуацију са шећером. Ми ћемо ограничити цену шећера и на велико и решити то.

- Најлакше је свима да кажу повећајте цене. Некада морате - али дајте да то буде најмање могуће. Морамо да сачувамо државу. Ако неко мисли да је кризно време оно када треба да заради највише - кажем им немојте то да мислите. Нико не може да уцењује државу и да се игра са државом. Проћи ћете горе него што сте мислили. Држава вам неће дозволити да урушите земљу у тешко време зато што мислите да је време да будете пребогати. Зауставите се мало и гледајте да заједно са државом и грађанима зарађујете много, али не тако да остали изгубе. То је моја молба за њих - рекао је председник. 

Како каже природа посла је да неко жели да има већу зараду, али се мора узети у обзир и какво је време. 

Цена струје

Цена струје је најнижа у Европи, и мора да буде виша у једном моменту, рекао је председник. 

- Нисам знао да се они баве политиком обраћања јавности. Биће повећања струје, али не ни 20, ни 40 посто  а када ће бити - када будемо могли да издржимо све то, а да нам цене свега осталог не оду у небеса, пошто је цена електричне енергије укалкулисана у цене свега осталог - навео је председник. 

Знамо да је ниска цена струје лоша за ЕПС, рекао је Вучић. Србија сваки дан увози струју. 

- У ери друштвених мрежа и телевизија, стално неко држи неки штрајт. Када мало загребете испод површите видите ствари како треба. Ми сваки дан увозимо струју, наша привреда данас троши неупоредиво више, а нисмо пронашли нове "Костолце". Нисмо радили на новим местима на којима се копа угаљ. Ремонтоважћемо машине до августа и моћи да копамо много више тона дневно него данашњих 60 тога. Радимо ремонте да бисмо зиму дочекали спремније. У ремонту нам је 1000 мегавата - каже председник. 

Мораћемо много више да улажемо у енергију и да радимо, навео је он. 

Foto: Printskrin/TV Pink

- Нисам имао жељу да дођем овде кад сам чуо за проблем са шећером. Ја знам да је све под контролом, како ми је рекао ресорни министар, али морате да контролишете цео процес, јер стално неко тражи рупу да би остварио екстра профит. 

- Мораћемо да обезбедимо јефтиније ђубриво за сељаке. Уз данашњу цену пшенице много више се зарађује у односу на улагања. И цену горива држимо ниско да бисмо преживели и зато морамо све да контролишемо сваки дан. Од ЕПС-а ћу тражити да објасни грађанима повећање цене од 40 посто. Радићемо напорно уредићемо своје редове, променићемо много тога и у Влади и око владе и онај ко не жели да се бори за земљу, за један клас жита, за једну главу сунцокрета немој да се бави државним послом. Идите на море, радите шта хоћете, а онај ко жели да се бори за своју земљу имаће места да ради.

Килограм шећера сад више није јефтинији од оног од 50 кила, више нема те кеш трговине, сад је 89 динара увек кило, па да видимо где ће да крију шећер ако желе да остваре екстрапрофит. Није проблем, разговраћемо, решаваћемо све, али не на силу, и не у току оваквих акција које организујете. 

Разговор са Путином

- Мислим да хоћу, али да сачекамо који дан. Можда човек неће да разгоавра са мном видећемо. Када сам рекао да долази тешка зима, сви су рекли Вучић плаши нацију, уноси панику. Сада то саопштава цео свет, земље уводе ванредно стање, земље ЕУ, и нико од њих не шири панику, само ја. Овде су сви људи забринути сем земаља које су произвођачи нафте и гаса. Да не упозоравам на то рекли би да не радим свој посао. Шта год да кажем то би било тако. Ако се чујем са Путином рећи ће да то није најбоља цена, ако добијемо повољнију, или ће рећи да сам ја једини који прича са агресором. Шта год да урадим не ваља. Постоје многе друштвене групе за притисак и они виде да је велики терет на нашим леђима. Место да барт нешто избаце из тог терета они гледају да додају још неки камен. 

Важни дани пред Србијом по питању енергената

Наредних дана очекујемо решење за складиштење нафте у Мађарској, а министар Мали ће путовати у Мађарску. 

- Очекује нас и разговор са Русима, решавање гасног проблема. Очекује нас да видимо шта ће бити шести пакет санкција, да видимо има ли ту или нема трећих стграна. Остаје нам да даље убрзано радимо на ремонтима за електричну енергију, да видимо када је то тренутак када можемо да издржимо побвећање цена електричне енергије. Треба да уложимо још стотине милиона евра за све то. И цена гаса је најнижа у нашој земљи. Ми не можемо од пара за које продајемо гас да купимо ни 40 посто гаса са тржишта. Зато је питање за разговор са Путином и количине гаса коју можемо да купимо. Разговарао сам са Петковим да не буде проблема, са Мађарима такође - навео је Вучић. 

Foto: Printskrin/TV Pink

Проблеми са Хрватском

- Ја немам проблема са Хрватима, желим да представници хрватске мањине учествују у раду Владе. Неко има проблема са провођенем ратних злочина, покренута је хајка, прети се целој земљи. Пре неколико месеци изашли су са причом да сам тукао затворенике у рату у Петрињи, а ја никад нисам био тамо у целом животу. Замислите да ми тако нешто измислимо за председника друге земље, да ли мислите да је неко рекао извините због свих тих лажи?  Само су наставили са истом врстом камњпање мислећи да је све дозвољено. Јер Србија никада неће бити довољно мала довољно слаба колико би неки људи желели. 

- Што се тиче реакција на оптужницу, нисам се мешао, те одлуке доноси Тужилаштво за ратне злочине, нити бих се мешао, али сам поносам на чињеницу да ће убијена деца имати наду, односно неко од њихових преживелих, да ће правда бити бар делимично задовољена. Како ћемо да објаснимо некоме да се неко противи томе да убице деце од 9 и 11 година буду кажњени - мале Невене и Жарка Рајића. Да ли хоћете да животи те невине дечице буду бачени онако јер је некоме пало на памет да има право да баца бомбе и убија децу? Да ли су та деца некоме претила идући Петровачком цестом у збегу да се спасу и да могу да живе нормално када су имали 9 и 11 година? И нисте се сетили да кажете нешто о том злочину, нису повели поступак, ништа. И онда је крива Србија - јер је дозвољено убијати децу, али није дозвољено покретати поступке. Јер кад покренете поступак - неће ући у ЕУ. Могуће, ви сте велики и моћни. Страшно нам је важна ЕУ, али дете од 9 и 11 година, Рајићи, много су нам важнији од сваког НАТО-а, Европске уније и свега другог. Немам ниједну тежу реч за Хрвате - ми ћемо да радимо свој посао, они свој. Да их  молим да их умољавамо, да пузимо и да клечимо, док сам председник Србије тај филм нећете гледати. Они који су убијали децу морају да одговарају - поручио је председник. 

СНС је доприонео историјским променама у Србији, оценио је председник. 

- Наш најважнији посао је да радимо још јаче и снажније да бисмо могли да обезбедимо сигурност упркос свим притисцима на дневном нивоу. Не можете своје снове да пренесете свима. Сви морају да се боре за всоју земљу, да се боре и изгарају онако како се боре они за које увек кажемо да су највећи борци. Ако може Новак Ђоковић да се бори за сваку лоптицу, дајте да и ми трчимо, да радимо мало више. Сви ће рећи да се нису уморили у тој трци. Ја сам се помало уморио, али не смем себи да дозволим да се тај умор види у резултатима. Човек мора да зна колико и шта може, а то је увек најтеже мерити. Много тога ћемо морати да мењамо и са много енергије да уђемо у све процесе о којима сам говорио. И то је порука и за грађане и за нову владу, предузећа - закључио је Вучић. 

- Видећете ко ће дуже да издржи - навео је Вучић коментаришући идеје да се мора повећати притисак на Вучића. 

- Наш је посао да будемо марљиви, обезбедимо стабилност и мир нашим људима - рекао је председник. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)