ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ГРАЂАНИМА: За нас је од суштинског значаја пријатељство са Мађарском, морамо да се држимо заједно

Новости онлине

21. 05. 2022. у 14:42

Председник Републике Србије Александар Вучић и председник Владе Мађарске Виктор Орбан присуствовали су свечаном отварању 89. међународног пољопривредног сајма у Новом Саду.

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ГРАЂАНИМА: За нас је од суштинског значаја пријатељство са Мађарском, морамо да се држимо заједно

Фото: Принтсцреен/Пинк

- За нас је од суштинског значаја пријатељство са Мађарском. Србија и Мађарска немају разлога да брину за храну. Волео бих да има кише, али кише нема. Важно је да се држимо заједно, јер лудилу краја нема и то људи треба да знају. Да ће бити лако, неће бити лако - рекао је Вучић.

Председник подсећа да је цена угља скочила за три или четири пута, и да постаје проблем све што утиче на цену струје.

- Што се хране тиче такође. Када стигне милиона тона украјинске тоне у Констанцу, одмах се склањају српска и бугарска - истакао је председник.

Вучић каже да је Мађарска искрени пријатељ Србије, и да многи сагињу главу када се прича о нашој земљи, али да су Мађари увек на нашој страни.

Председник је прокоментарисао и речи бившег америчког амбасадора Курта Волкера, који је поручио Србији да сада мора да схвати да је опасно бити руски пријатељ.

- Знате постоји једна друга изрека, која каже другачије. Али ја не верујем у приче о великим пријатељствима, већ у интерес. Како је Хенри Кисинџер једном рекао: "Постоји једна ствар опаснија од тога да будете непријатељ Америке. А то је да будете пријатељ Америке". Ја се не бих сложио са тим, ценим наше пријатељство. Ми смо мали, и не желимо непријатељства са великим силама. Ми ћемо да чувамо наше реке и земљу, а они нека раде шта хоће са својим интересима - казао је он.

Вучић каже да је наше да се боримо за своју земљу и да се држимо одлука Савета за националну безбедност.

- Код нас је навијачки приступ невероватан. Прекјуче је Румунија изашла на тржиште доларских обвезница. Чланица НАТО, ЕУ, увела санкције Русији. Тражили су три милијарде, добили су понуду за милијарду и 700. Сви се сналазе сада. И Виктор ми је причао о томе, али није на мени да ја говорим о томе. У оваквим условима не можете да немате дефицит. Ми радимо заједнички и трудимо се. Верујем да ћемо успети да пронађемо решење - додао је он.

Председник каже да ће причати у среду или четвртак са Путином, и открио шта очекује.

- Три су аспекта тог разговора. Најважније за нас су количине, цена и сигурност снабдевања. Прва два аспекта су кључна, а трећи не зависи само од Руса и од нас, већ и од Бугара. Са Мађарима сам причао о томе, ми смо за сада сигурни. Али када све то имате морате да напуните своја складишта, и ово што смо закупили у Мађарској. Морамо да водимо рачуна о томе, посебно због децембра и јануара. Немамо више довољно угља и хидропотенцијала - додао је он.

Вучић каже да се суочавамо са безброј проблема и да као у инат нема довољно кише за пшеницу, али да се нада да ће бити за кукуруз.

- Сјајно је да смо добили дозволу за извоз наших јабука у Индонезију и Египат, због проблема на неким другим тржиштима - казао је председник.

Он додаје да је струја код нас најјефтинија у Европи, уз Украјину и Грузији. 

- То је код нас социјална категорија, али то није фер, ни према ЕПС, ни према 35.000 људи који тамо раде. Али не може то преко дана или ноћи да поскупи, ту морају да се чекају одобрења. Ми морамо да улажемо у сигурност, да улажемо у нове машине, да радимо на обновљивим изворима. Данас смо причали о томе да уђемо у део, 10 или 15 одсто мађарске нуклеарке Пакш 2. То би било око 1.8 милијарди. А да они уђу у Ђердап, пошто је њима потребна реверзибилна енергија. И наравно причамо о малим модуларним нуклеаркама, то би нам било најбоље - казао је Вучић.

Председник је рекао да још увек немамо парламент зато што је опозиција тражила да се понављају избори због бесмислених разлога.

- Ми никада не тражимо мандат више или мање, више је него јасна била порука људи на изуборима. Лако је критиковати, али тешко је радити. Сувише посла имамо - казао је Вучић.

Он истиче да је БиХ увела санкције Русији, али да то нема везе са Републиком Српском.

- Нису их ни питали, већ су гласали за све. Ми се нисмо придружили ниједној од 23 декларације. Они су се од 23 од 23 прикључили тим мерама, ми нисмо ниједном. И није ни чудо што смо у Бриселу само ми мета, зато сам их и питао шаљиво: "Што нам персирате". Ми се водимо независношћу и самосталношћу, и да доносимо одлуке за наше интересе - казао је председник.

Вучић је рекао и да нас чекају многе занимљиве ствари наредних месец дана у Београду, и да ће се многи изненадити.

Он је коментарисао претње из Загреба да ће блокирати пут Србије у ЕУ због оптужница за ратне злочине, и истакао да се хрватски пилоти терете за убиство деце на Петровачкој цести, за убиство породице Рајић и породица Дрча.

- Убили су их из чиста мира. Шта хоћете. Да опростимо убиство деце да бисмо ушли у ЕУ. Ја сам мислио да се боримо за неке универзалне људске вредности. А што се тиче мита о Јасеновцу, срамота ме је шта сам прочитао. Сви ти који подилазе нацизму и фашизму више говоре о себи. Ми се нећемо одрећи борбе против фашизма и нацизма, и невиних жртава, то се неће догодити. Можда када неки њихови победе, али то тек за четири године - истакао је председник.

Вучић каже да не можемо да се не сећамо језивих злочина у Јасеновцу, и да Србија никада неће заборавити.

- То сте могли да нађете људе овде на власти некада који су се одрицали српских жртава. Више то у будућности неће бити могуће - истакао је председник.

Вучић је подсетио на речи владике Сергија, да су сви напади на њега сигнал да ради добре ствари за свој народ.

- Сметали су им и ћевапи са Шарлом Мишелом. Па јел требао мотком да ме удари. Ал добро, то ће они да ураде - казао је председник кроз смех.

Вучић је такође кроз шалу рекао да су он и Орбан као Астерикс и Обеликс, и да су јако добри другари.

- Ми радимо у интересу наших земаља. Мађарска нам је била 8. партнер у ЕУ, сада је 2. То је изузетно важно за нас - казао је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)