НЕВИЂЕНА МРЖЊА ВЕЧЕРЊЕГ ЛИСТА: Прижељкују да Украјинци протерају Русе као што су они Србе

Novosti online

20. 05. 2022. у 12:12

ХРВАТСКИ новинар и колумниста „Вечерњег листа” Давор Иванковић у срамном чланку прави паралелу између рата у Украјини и злочина које је хрватска војска починила током ратних сукоба у Хрватској, прижељкујући протеривање Руса из Донбаса.

НЕВИЂЕНА МРЖЊА ВЕЧЕРЊЕГ ЛИСТА: Прижељкују да Украјинци протерају Русе као што су они Србе

Фото АП

У тексти под насловом „Украјинци довршавају свој ’Медачки џеп’, припремају ’Бљесак’, а на лето следи ’Олуја’ ”, Иванковић велича украјинску војску и наводи њене припреме за велику офанзиву на лето.

Истовремено, Иванковић велича хрватске злочине и протеривање стотина хиљада Срба из Хрватске, прижељкујући да Кијев уради исто.

Протеривање Руса из Донбаса није нова идеја, и она је већ више година присутна у Загребу и Кијеву. Још је крајем новембра 2016. хрватски премијер Aндреј Пленковић службено посетио Кијев, где је рекао „да су и Хрватска и Украјина биле жртве бруталне војне агресије, да је њихов територијални интегритет нарушен силом, те да хрватска искуства могу бити корисна Украјини”.

Фото: Printscreen

Иванковић је у Хрватској познат као новинар близак ХДЗ-у и Министарству одбране, а у својим колумнама не крије мржњу према Русији, Србији, председнику Србије Александру Вучићу, док пише хвалоспеве Фрањи Туђману и проусташкој политици у Хрватској.

Ипак, читаоци „Вечерњег листа” углавном не деле његов крволочни оптимизам у погледу Украјине, већ је његов текст пропраћен оштрим критикаима у коментарима. 

- Украјинци се повукли с положаја испред Северодонетска и сад се боре у граду. Мариупољ 2. Какве су ово глупости о Олуји, Бљеску? Није Русија Србија. Украјинци се код нас возе са скупим аутима, а сиротиња им масовно гине на првој линији. Без навијања, Украјинци само пуно галаме, пар пута их је више од Руса, а стално губе градове и села - гласи један од коментара. 

- А ево и мало економске анализе, данас је долар 60 рубаља, а у фебруару је био 147. Гуглајте. Од стране Блоомберг-а руска рубља проглашена је валутом године. Гуглајте. Не добија се рат само на војном пољу. Довољно је погледати цене круха и горива у нас и у ЕУ па сам закључити. Али је лакше и временски мање захтевно, слиједити објаве оних који су плаћени да шире пристране и/или лажне информације - написао је коментатор Беговић.

БОНУС ВИДЕО: ПРЕДАЈА ПРИПАДНИКА "АЗОВА": Украјински војници напуштају "Азовстаљ"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

КО ЈЕ ТЕЛОХРАНИТЕЉ МАКСИМ? Сенка Зеленског - од оптужби због везе с моћним олигархом, до шефа Службе безбедности