ХАШКЕ ОСУЂЕНИКЕ ТЕРАЈУ СА ЕКРАНА: У извештају Европске комисије замерке и због јавних наступа наших генерала и политичара

С. С. Р.

20. 05. 2022. у 09:00

И ПОРЕД тога што је велика већина српских генерала и политичара пред Трибуналом за кривичне санкције у бившој Југославији осуђена за ратне и злочине против човечности на скоро 12 векова робије, на адресу Србије из Брисела не престају да стижу оптужбе о недовољној сарадњи са овим судом.

ХАШКЕ ОСУЂЕНИКЕ ТЕРАЈУ СА ЕКРАНА: У извештају Европске комисије замерке и због јавних наступа наших генерала и политичара

Фото: TANJUG/ Xinhua/Wu Wei

У последњем редовном интерном документу Европске комисије о владавини права, односно поглављима 23 и 24, Београду се, између осталог, замера:

- Србија наставља да константно и јавно преиспитује пресуде Међународног суда за ратне злочине. Одређени политичари, укључујући и оне из министарстава, и партије наставили су да пружају подршку и обезбеђују јавни простор осуђеним ратним злочинцима.

Сузана Грубјешић, из Центра за спољну политику, каже за "Новости" да се замерке на однос према осуђенима за ратне злочине понављају у документима Европске комисије:

- Сада се ради о полугодишњем извештају о владавини права на основу којег ће, уз усклађивање спољне политике Србије са ЕУ, у јуну бити одлучивано хоће ли нам отворити нови кластер. У извештајима се о теми ратних злочина говори о томе да се, на пример, на телевизијама појављују људи који су били осуђени, што је за Европску комисију спорно. Код нас се то, ипак, тумачи да су у питању људи који су осуђени и одслужили казне, па су сада слободни грађани.

Адвокат са дугачким стажом из суднице у Схевенингену Зоран Живановић истакао је за "Новости" да никоме од осуђених у Хагу није изречена мера забране јавних наступа.

- Њима су изречене казне затвора или новчана, али не и забрана јавног наступања или бављења неким занимањем. Правно гледано, не постоји ниједна сметња да се они појављују и говоре у медијима. Значи, казну су одслужили и могу да наставе са нормалним животом - објашњава Живановић. - Ово је политичка ствар и односи се на то да се по слуху ти људи изопштавају, или да се ако се негде појаве сада треба остали да их бојкотују. То је ствар политичке мере.

Он објашњава да наше законодавство предвиђа да се људима који су одслужили казне, у пресудама наведе да у одређеном периоду не могу да се баве, рецимо, професорским или лекарским послом или не могу да јавно наступају, али то мора бити орочено највише на пет година.

Иначе, у Схевенингену се тренутно још само чека правоснажна пресуда против безбедњака Јовице Станишића и Франка Симатовића, док су сви други процеси завршени. Механизам за кривичне санкције као наследник Трибунала, често указује да Србија не жели да изручи радикале Вјерицу Радету и Петра Јојића, које Хаг тражи због непоштовања суда. Такође, неће да се сагласе са захтевом наше државе да им се суди у Србији и поред тога што Закон о сарадњи са Хагом предвиђа да смо дужни да испоручујемо само оптужене за ратне злочине, а не за друга дела.

ЛАЗАРЕВИЋ: СУД У ХАГУ СВЕТСКА СРАМОТА, НЕЋУ ДА ЋУТИМ

Пензионисани генерал Војске Југославије, командант Приштинског корпуса за време бомбардовања 1999. године Владимир Лазаревић каже, за "Новости", да је суд у Хагу светска срамота и да би злочин био да се о томе ћути.

Фото: Н.Фифић

- Па који то суд нема инстанцу изнад? Коме се забрањује да не може да хода улицом? Они не могу да се баве унутрашњим стварима наше земље. Њих погађа што је из године у годину истина о монструму западног правосуђа све присутнија и код нас и у читавом региону - рекао је Лазаревић, и додао да у пресуди којом је осуђен на 14 година затвора не постоји никаква забрана говора. - Погледајте само Веслија Кларка који је издао геноцидну наредбу пред бомбардовање: "Разори, деградирај, уништи", који се сваке године враћа на место злочина и долази у нашу земљу на Косово и Метохију. Сада они који су монструозном војном акцијом хтели да нас униште, деле лекције нама да треба да ђутимо. Шта је са 2.000 жртава на КиМ после доласка НАТО? Ко ће за то да одговара? А, сада нам прете и да не смемо да говоримо. Говорићу док сам жив.

АЂИЈУС НЕ ПУШТА ПАВКОВИЋА НА СЛОБОДУ ЗБОГ ВЕЛИЧАЊА СРПСКЕ ВОЈСКЕ

ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ Механизма за кривичне судове Кармел Ађијус одбио је захтев српског генерала Небојше Павковића да га пусти на превремену условну слободу. Павковић је то право стекао још 2019. године. Он је осуђен на 22 године затвора, који издржава у Финској и иза решетака је пуних 17 година.

Фото Д. Вујичић

Судија Ађијус је закључио да се Павковић није довољно рехабилитовао и у среду је одбио његов захтев за пуштање из затвора. Није му био довољан ни аргумент генераловог лошег општег здравственог стања, након прегледа који су организовале финске затворске власти. Ађијус сматра да то није препрека наставку његовог притвора и да не постоје хуманитарни разлози за превремено пуштање.

Он се консултовао са још двојицом судија који су приметили да се Павковићеве изјаве медијима последњих година негативно одражавају на показивање његове потребне рехабилитације. Указују да је Павковић тврдио да је невин, величао деловање Трећа армије Војске Југославије на КиМ и како кажу, није показивао знаке напуштања тог "лажног наратива". Због тога, иако има неке повољне околности, сматрају да му захтев треба одбити. Ађијус наводи да је отежавајућа околност и тежина злочина за које је Павковић оптужен, као и његова очигледно недовољна рехабилитација. (С. Ј. М.)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Велики повратак Доналда Трампа у Белу кућу – ово се дешава једном у 130 година!