АЂИЈУС СЕ ИГРА ЉУДСКИМ ЖИВОТИМА: Четворица хашких осуђеника, који су одслужили две трећине казне, чекају одлуку председника Механизма

С. Ј. М.

13. 10. 2021. у 11:00

ПРЕДСЕДНИК Механизма за кривичне судове у Хагу Кармел Ађијус наставља да се игра господара људских живота.

АЂИЈУС СЕ ИГРА ЉУДСКИМ ЖИВОТИМА: Четворица хашких осуђеника, који су одслужили две трећине казне, чекају одлуку председника Механизма

ПРИСТРАСАН Кармел Ађијус, Фото Архива

Након две и по године игнорисања захтева Сретена Лукића за пуштање на условну слободу, коначно се смиловао да прихвати све налазе надлежних да се рехабилитовао и да је казна постигла свој циљ, али му је поставио силне услове и забране којих мора да се придржава на слободи у Србији. У супротном биће враћен у затвор да издржи пуну казну до 2026. године.

И док је Лукић коначно дочекао мало Ађијусове милости, у реду већ неколико година за њу чекају Радивоје Милетић, Радослав Брђанин, Небојша Павковић и Драгољуб Кунарац. Свима њима председник Механизма је или одбио захтев или га без икаквог одговора све то време држи у фиоци.

Иако је устаљена пракса од оснивања хашког суда била да се сви затвореници пуштају након две трећине издржане казне и то правило је имало утицаја приликом одмеравања висине казне при доношењу правоснажне пресуде, оно је одједном престало да важи.

Ађијус злоупотребљава своју функцију и игнорише по осуђенике позитивне извештаје затворских управа и сам одлучује да ли су рехабилитовани или не, уместо само да спроводи њихова мишљења и пусти их на слободу. Од свих Срба тражи да признају кривицу, коју су на суђењу негирали.

Први који је одбијен за условни отпуст био је Драгољуб Кунарац, бивши припадник ВРС, који је то право стекао још 2016. године. Прво га је одбио тадашњи председник суда Теодор Мерон, а последњег дана прошле године и садашњи Кармел Ађијус. Кунарац је већ 23 године у затвору у Немачкој, а осуђен је на 28 година.

Након њега 2018. године одбијен је генерал Војске Републике Српске Радивоје Милетић, који је осуђен на 18 година затвора, због како је наведено убиства, прогона и присилног премештања Муслимана у Сребреници 1995. године. Тадашњи председник суда Теодор Мерон свој негативни одговор образложио је тежином злочина. Милетић је у затвору већ пуних 16 година и казну издржава у Финској, која је још те 2018. године хтела да га пусти.

Некадашњег потпредседника Владе Републике Српске Радослава Брђанина Данска више није хтела да држи у затвору, јер сматрају да тиме крше своје законе и његова људска права, те да треба да буде ослобођен, па су га у септембру спаковали и вратили у Схевенинген. Иначе, то исто је зимус Пољска учинила са Сретеном Лукићем. Брђанин је у затвору пуне 22 године, а осуђен је на 30. Пре две године, већ подносио захтев за условно пуштање и Ађијус га је одбио, па га је зимус поновио.

На чекању је и генерал Небојша Павковић, који је још 2019. стекао право да изађе на слободу. Он је осуђен на 22 године затвора, који издржава у Финској, а тамо је већ 16 година. Он још није добио Ађијусов одговор.

Одбио Крстића и Стакића

КАРМЕЛ Ађијус је у протеклом периоду одбио захтеве две државе да се двојица Срба пусте на слободу, пошто су по њиховим законима стекли то право, а сматрају и да су рехабилитовани и испуњавају све остале услове. Пољаци су то тражили за генерала Радислава Крстића,коме две трећине истичу у марту 2022,  а Французи за некадашњег председника СО Приједор Миломира Стакића, који ће стећи услов у новембру 2027.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

И СРПСКИ ДЕЧАК ПОГИНУО У ЗЕМЉОТРЕСУ: Мали Робин (8) страдао у мајчином загрљају