О ЧЕМУ ЈЕ СВЕ ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ РАЗГОВАРАО СА ВРХОМ СПЦ: Да покушамо да сачувамо земљу и да будемо јединствени

Р. ДРАГОВИЋ

19. 05. 2022. у 08:00

СРПСКОМ народу ће у септембру и октобру, на јесен, јединство бити потребније него икада, јер следи најтеже време од 1945. године и велика искушења.

О ЧЕМУ ЈЕ СВЕ ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ РАЗГОВАРАО СА ВРХОМ СПЦ: Да покушамо да сачувамо земљу и да будемо јединствени

Фото. З. Јовановић

Србија се налази у специфичној и тешкој ситуацији због догађаја који се тичу Косова и Метохије. Наша земља једина је у Европи која Русији није увела санкције и због тога смо под огромним притиском. То нам прави проблеме који нису мали, а сигурно је да ће бити још већи.

Овако је председник Србије Александар Вучић, у сусрету са патријархом Порфиријем и епископима - члановима Светог архијерејског сабора СПЦ, у светлу украјинског сукоба направио скицу актуелног тренутка у коме се налазе наша земља и народ. Шеф државе захвалио је архијерејима СПЦ што су се одазвали његовом позиву за разговор. Црквеног поглавара и владике информисао је о свеукупној међународној ситуацији и положају наше земље.

- Налазимо се у много тежој ситуацији него што то на први поглед изгледа. Када бисте изашли напоље, не бисте приметили да постоје било какви проблеми. Али над нама се надвијају озбиљни градоносни облаци. То не кријем ни од наших грађана и не могу ни од вас - рекао је Вучић архијерејима.

Председник је подсетио да већина грађана подразумева да ће и наредне зиме бити довољно струје, нафте и гаса, али да у овим околностима то није лако достижно:

Фото. З. Јовановић

- Имао сам много састанака око припрема за зиму. И са светским лидерима, такође. Неки од њих предвиђају много теже стање него у време пред, а чак и током Другог светског рата, и то на нивоу целог света, а посебно у Африци и Европи. Биће теже него икада - навео је Вучић.

Шеф државе архијерејима је изложио незавидну позицију Србије, посебно у вези са статусом Косова и Метохије. Он им је пренео да смо под жестоким притисцима, због којих је веома тешко сачувати државне интересе.

- Оног дана када је председник Русије рекао на чему заснива свој упад у Украјину у формално-правном и политичком смислу, све западне силе почеле су да раде на томе да убрзано реше косовско-метохијски чвор, како би Путину избили тај аргумент из руке. И немојте да имате никакве сумње у то, то је нешто што чујем на сваком месту у Европи и западном свету. Наравно, Руси су пронашли њихове грешке из прошлости и то користе за своје потребе, а нама је то све само додатни терет и мука - рекао је Вучић.

Према његовим речима, данас нам више од свега недостаје мир.

- Не тражимо мир само за себе већ за цело човечанство. А од кога додатно тражити мир, ако не од Бога - додао је шеф државе.

Патријарх Порфирије је, захваљујући председнику Вучићу на разговору, нагласио да је став Цркве увек био став молитве Богу за мир.

Фото. З. Јовановић

- Сви у Српској цркви молимо се да мир што пре дође на просторе Украјине, да се језик оружја што пре заустави и да се започне дијалог, језиком љубави и срца. Већина архијереја дели мишљење да председник Србије показује одговорно понашање у ситуацији која подразумева принципијелнни став и однос према принципима, а с друге стране, не искључује ни рацио ни логику - казао је Порфирије.

Патријарх је захвалио Вучићу на свему што чини како би у кризи кроз коју пролази читав свет олакшао грађанима Србије:

ЗАХВАЛНОСТ

ПРЕДСЕДНИК Вучић јавно се јуче на "Инстаграму" захвалио патријарху Порфирију на пажњи коју посвећује држави и проблемима са којима се суочавамо.

- Хвала Вам на тој пажњи. Наше је да сачувамо живот у Србији, да сачувамо нашу земљу и наш народ - написао је председник уз заједничку фотографију са јучерашњег састанка са члановима Светог архијерејског сабора СПЦ.

- Сви осећамо да су времена компликована и више него тешка. Сваког дана лежемо и устајемо са питањем када ће доћи крај рата у Украјини знајући да није посреди напросто сукоб између две земље, које би по свему требало да имају могућност заједничког живота, него много дубљи сукоб.

Судар у Украјини, како је рекао првојерарх, "није геоплитички, већ сукоб система вредности, сукоб цивилизација".

- Хтели ми то или не, доведени смо у поцизију да морамо да имамо свој став - нагласио је Порфирије.

Сусрет председника са патријархом и епископима СПЦ, у Председништву Србије, након два и по сата завршен је свечаним ручком. Патријарха и епископе из здања на Андрићевом венцу испратили су министри Никола Селаковић и Маја Гојковић. Ручку у Председништву присуствовали су и министри Синиша Мали и Маја Поповић.

Фото. З. Јовановић

Сусрет са шефом државе био је централни догађај четвртог дана заседања Светог архијерејског сабора. Ово заседање протиче у знаку најављеног помирења са досад непризнатом Македонском православном црквом. Централни чин историјског помирења СПЦ и јерархије у Македонији одиграће се данас у Храму Светог Саве, где ће патријарх Порфирије и архиепископ охридски Стефан са свим архијерејима две цркве заједно служити литургију.

Председник Северне Македоније Стево Пендаровски упутио је јуче писмо васељенском патријарху Вартоломеју, који је још прошле недеље МПЦ примио у канонско јединство. Овим чином, како је навео Пендаровски, исправљена је "историјска неправда нанеда Цркви и њеним верницима".

Пендаровски је изразио наду и очекивање за скоро коначно решење административног статуса МПЦ доделом томоса о аутокефалности од Васељенске патријаршије.

- Прихватањем наше Цркве у канонско јединство лечите дубоке ране нанете вишедеценијском изолацијом. Посебно је важно да препознате нашу Цркву и њен историјски континуитет са древном Охридском архиепископијом, која је вековима била уточиште и извор духовне снаге и наде за православне вернике - навео је Пендаровски.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)