ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ ПОРУЧИЛА У СКОПЉУ: Србија поуздан партнер Северне Македоније и кад је најтеже

Танјуг

18. 05. 2022. у 12:26

ПРЕДСЕДНИЦА Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је на премијерском панелу на самиту "Македонија 2025" у Скопљу да први приоритет у овим тешким временима треба да буду мир и стабилност и регионална сарадња, као и да једино сарадњом земље Западног Балкана могу себи да отворе простор за додатни раст и просперитет у овим тешким временима.

ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ ПОРУЧИЛА У СКОПЉУ: Србија поуздан партнер Северне Македоније и кад је најтеже

ФОТО: Пеђа Вучковић

- Апсолутно први приоритет за нас је регионална сарадња, одржавање мира и безбедности, јер у овим изазовним временима и кризе то је једини начин и једна од ретких ствари на које ми у региону можемо да утичемо, а то је наша сарадња. Ако сачувамо мир и безбедност, онда отварамо себи простор за додатни раст и просперитет - поручила је Брнабићева, која борави у једнодневној радној посети Северној Македонији, на премијерском панелу "Изградња просперитетне будућности: Улога регионалне сарадње".

ФОТО: Пеђа Вучковић

Истакла је да је други приоритет улагање у образовање, науку, истраживање и развој, а трећи даљи развој дигитализације.

Брнабићева је истакла да тако можемо да надоместимо заостајење и пропуштено време које смо имали од деведесетих година прошлог века и године са почетка овог века и обезбедимо динамичан раст.

Брнабићева је подсетила да је Србија спровела непопуларне мере фискалне консолидације 2014. године, које је увео тадашњи премијер Александар Вучић и нагласила да је српска економија зато прошла ковид кризу без великих проблема.

ФОТО: Пеђа Вучковић

Брнабићева је рекла да је и ове године Србија имала у првом кварталу раст БДП-а од 4,3 одсто.

Нови информациони систем Отворени Балкан у Охриду 7. и 8. јуна

Брнабићева је изјавила да ће наредни састанак у оквиру иницијативе Отворени Балкан бити одржан у Охриду 7. и 8. јуна, на коме ће бити представљен информациони систем за добијање јединственог ИД броја за заједничке радне дозволе.

Брнабићева је рекла да ће том састанку у Охриду присуствовати и председник Србије Александар Вучић.

ФОТО: Пеђа Вучковић

По њеним речима, нови информациони систем ће омогућити да грађани Србије, Северне Македоније и Албаније могу да раде под истим условима у све три земље.

То ће, како је рекла, значити успостављање заједничког тржишта рада, али и већу конкурентност привреде и економије ове три земље.

Истакла је да то значи стварање заједничке будућности за млађе генерације у региону.

На питање да прокоментарише изјаву новог премијера Црне Горе Дритана Абазовића да та земља подржава Отворени Балкан, рекла је да искрено и дубоко верује да ће ту регионалну иницијативу препознати и други у региону, али да и од нас самих зависи колико ће се то брзо догодити.

Навела је да су већ постигнути конкретни резултати у претходном периоду, посебно када је реч о олакшавању преласка границе за грађане и привреду.

БОНУС ВИДЕО:

СА ПРЕМИЈЕРКОМ У МУЗЕЈУ БУДУЋНОСТИ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)