ВУЧИЋ ПРИМИО АКРЕДИТИВЕ НОВОГ АМБАСАДОРА: "Србија уважава територијални интегритет Украјине"

Novosti online

18. 05. 2022. у 09:18 >> 10:33

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић примио је данас акредитивна писма новоименованог амбасадора Украјине Володимира Толкача и пожелео му добродошлицу у нашу земљу.

ВУЧИЋ ПРИМИО АКРЕДИТИВЕ НОВОГ АМБАСАДОРА: Србија уважава територијални интегритет Украјине

Foto: Printskrin Instagram/buducnostsrbijeav

Вучић је изразио искрено жаљење због ситуације у Украјини и упознао амбасадора Толкача са ставовима Владе Србије и Савета за националну безбедност, саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника републике.

Нагласио је да је Србија привржена поштовању начела територијалног интегритета и суверенитета држава, као једног од основних принципа међународног права садржаног у Повељи Уједињених нација, те да у том смислу уважава територијални интегритет Украјине.

Нагласио је да је и Србија изложена непринципијелном ставу једног дела света када је у питању једнострано проглашена независност такозваног Косова и захвалио Украјини на поштовању територијалног интегритета Србије.

Вучић је истакао да је Србија цивилима, избеглим из Украјине, обезбедила најбоље могуће услове, као и сва права на боравишне и радне дозволе, у складу са правилима земаља Европске уније, чак и на вишем нивоу.

Председник Вучић је најавио да ће ускоро са амбасадором Толкачом посетити украјинске избеглице у нашој земљи.

Амбасадор Толкач је захвалио на хуманитарној помоћи коју Србија пружа угроженим украјинским цивилима, као и на финансијској помоћи.

Вучић је најавио да ће Србија учествовати у обнови градова у Украјини.

Нагласио је да Србија и Украјина имају могућности да развијају сарадњу у различитим сферама од обостраног интереса и нагласио потребу да се настави рад на јачању економских односа, чим то ситуација буде дозволила.

Председник је поновио да се Србија, у складу са сопственом доследном политиком, залаже за мирно решавање спорова, те да у том смислу подржава све напоре који су усмерени на преговоре.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)