ВУЧИЋ ПОРУЧИО: "Не дам територијални интегритет Србије ни по коју цену - Србија се држи своје моралне политике"

Новости онлајн

15. 05. 2022. у 11:40

ПРЕДСЕДНИК Републике Србије Александар Вучић гостовао је у недељном Јутру на ТВ Прва.

ВУЧИЋ ПОРУЧИО: Не дам територијални интегритет Србије ни по коју цену - Србија се држи своје моралне политике

Фото: Printscreen

Председник је говорио о свим актуелним темама. 

Председник је најпре коментарисао подршку коју је Немачка пружила лажној држави Косово у случају њиховог аплицирања за чланство у Савету Европе. 

- Некада је у овим временима паметније неке ствар прећутати. Све морамо посматрати у контексту тога хоћемо ли имати гаса, уља, хоћемо ли моћи да преживимо. Зима која долази биће најтежа у последњих 70 година. Проблем је што нико не жели никога да чује осим свог навијачког става. Недостајаће хране, то је сигуно. Енергената има довољно, али ће захваљујући суманутој политици свих, са свих страна бити прескупи. Сада се зна да око 25 посто светског тржишта неће имати хлеба. Имамо скок на берзама од када је Индија забранила извоз пшенице. Русија је забранила извоз осим пријатељским земљама - нема ни килограма за Европу. Све ствари морају да се посматрају заједно, а не изоловано. Сви заједно морају да раде на истој политици да бисмо могли да преживимо. Немојте да се понашамо као да се ништа око нас не дешава. Имамо услове апсолутно готово проглашеног, или горе него проглашеног светског рата и сукоба - рекао је председник. 

Како каже Вучић, његов посао је да људима говори истину и како ствари стоје, па је тако говорио и у предизборној кампањи.  Према његовим речима, наше жеље немају никакве везе са вођењем државе. Наглашава, издржали смо 80 дана притисака због одлуке да не уведемо санкције Русији. 

- Цена коју плаћамо је огромна. Ми суштински немамо излаз на тржиште капитала. И немају га генерално земље у развоју. Када подигнете каматну стопу мали европски раст ће отићи у минус. Када немамо приступ тржишту капитала поставља се питање како ћете решити понављање кредита такозвани "рол овер", када имате овакво време и рат у Украјини, ви морате да имате одређени дефицит од три до четири посто и тај дефицит ћете морати да покријете. Како ћете да изађете на тржиште капитала? Ми смо дошли дотле да се задужујемо до испод један посто. На крају све ово долази до плата и пензија. И сад знам сви ће да кажу - "ево га Вучић најављује увођење санкција". Не. Борићемо се докле можемо да чувамо своју политику, и то није зато што имамо нешто од неувођења сакција, као кад чујем "стручњаке" да кажу да је то због цене гаса, ми на овоме губимо више милијарди него што бисмо изгубили на вишој цени гаса, да не причам о мањем доласку страних директних инвестиција или томе да је седам америчких продуцената и глумаца одбило да дође због тога што нисмо увели санкције. Никоме не тражим да каже хвала - то радимо због поштеног односа према себи, својој земљи, због поштовања међународног права. Знамо шта су санкције, колико су нефер и непотребне - истакао је председник. 

Истакао је да је проблем у погрешном тумачењу његових речи. 

- Моје је само да кажем народу трпимо много и страшно због неувођења санкција Руској федерацији. Немам никаквих илузија, много бисмо боље живели само да јесмо то урадили. Нисмо урадили зато што се понашамо као самостална земља - рекао је Вучић. 

Како каже живимо у ужасном тренутку у којем на дневном нивоу морамо да водимо рачуна о свему. 

Неће бити поскупљења струје

На недељном нивоу се бавимо ценом бензина и дизела, навео је председник. Наша инфлација биће нижа него и у развијенијим земљама. 

- Цена струје која је негде друго таква је и овде. Немојте да говорите глупости. Немогуће је одржати државу и систем уколико не добијемо одређени новац. Ја сам погрешио што сам рекао Ани и Синиши да смањимо наш удео у акцизама да би грађани плаћали јефтиније гориво. Ми сада тај новац не можемо више да вратимо. Ми месечно на томе губимо 36 милиона евра. Негде је цена струје јако виша. Ми сада морамо да држимо цену струје да не бисмо увећавали инфлацију. Не желимо да уведемо људима порез који морају да плаћају, за који нисмо ни криви ни дужни. Људи морају да знају колико је то компликовано увезати - навео је Вучић. 

Како истиче, сада не можемо допустити поскупљење струје. 

- Имаћете инфлацију од 20 посто, ако нам струја поскупи 30 посто, а то не могу да поднесу ни грађани ни држава - навео је Вучић. 

Истиче да ће 25 посто света бити гладно. Ми са тим нећемо имати проблеме, јер имамо пшеницу. 

- Као у инат нема кише. Само гледам када ће киша да падне због пшенице - истиче Вучић. 

Проблем нафте и гаса

Каже да са нафтом и гасом има великих проблема, да се чека шести пакет санкција Русији и шта ће он подразумевати за треће земље. 

- Јуче је нафта завршила на 111,5 долара по барелу. Сада да не враћамо паре државе, била би цена нафте јако већа. Кад год се најави неко ново затварање, неке нове санкције, цена скочи. И џабе рекације ОПЕК-а или било кога. Како се затвори "Јамал" за Пољску и  Немачку, тада све оде у небеса. Јер без гаса нема фабрике, ништа не може да ради. Нама гас више од 50 посто троши привреда - навео је Вучић. 

Очекује преговоре са Руском Федерацијом око цене гаса. 

- Очекујем нормалну цену, али је најважније да имамо гас. О томе сам разговарао са Петковим. Бугарски премијер ми је обећао да неће правити проблеме са транзитом руског гаса за Србију и то је за нас веома важно - рекао је Вучић. 

Фото: Printscreen

Лицемерје Запада - служе се принципом без принципа

Коментарисао је и то што су министри Г7 поздравили одлуку Босне и Херцеговине да уведе санкције Русији. 

- Босна је увела санкције Русији - рекао је Вучић. - Само ми из те једне земље смо држали до своје речи. Да се вратим и на Зарацина и на то саопштење Г7. То као да је само писано о Западном Балкану и скројено само за Србију. Може им се, велики су и јаки. 

Председник је нагласио да су многе стране дипломате безобразне кад је реч о притисцима на Србију, а позивање Русије на случај Косова јесте преседан који Русија користи за своје сврхе. Додао је да се "ми позивамо само на међународно право, јер смо мали и други излаз немамо, а све друге брига за Србију јер се велики служе принципом без принципа."

- Када је реч о тој политици, то је политика без принципа и бруталних притисака. Чак се Британци коректније понашају него Немци, бар неће секиру да користе одмах - обајснио је Вучић.

Када кажу да неће да наруше интегритет Украјине, а то раде у случају Србије, то је онда лицмерно, рекао је Вучић.

- Када се Медведев и Путин позову на косовско питање, они немају други пример него тај један. Да ли је фер према нама није, али према њима јесте. У тој политици нема шта је фер. Они користе једино што имају. Извукли су брутално кршење међународног права и сада се тога држе. Они су извукли оно што је била криминална политика Запада. Запад хоће да им извуче столицу и да им не да то као аргумент у будућности. Да натерају Србију да призна Косово и да кажу да је то "двострана сагласност воља", то није исти случај. Све док се то не деси, Путин ће моћи да користи аргумент косовског преседана - казао је председник.

Објаснио је да је Србија у свему томе највећа жртва.

- Ми имамо са једне стране потпуно лицемерје Запада и недостатак принципа. Сад смо схватили да ни код Руса принципи не постоје. Принципи постоје код Србије. Ми морамо да се позивамо на међународно јавно право и то је то. Не могу да поднесем ријалити став у којем свако налази оправдање за једну од ове све стране и не интересује га како је Србији - нагласио је Вучић. 

Људи морају да схвате да сваки дан који купимо, а да није горе за нас, је готово невероватна ствар за нас. 

- Ја их позивам да се врате на поштовање Резолуције 1244 и поштују интегритет држава. Они то знају, само им показујем колико су морални патуљци, али то неће суштински да реши наш проблем - рекао је Вучић.

Како каже, саопштење Г7 је брутално против Републике Српске. 

- Мени све ово кажу, само три пута горе. Па ви замислите како то изгледа - рекао је о притисцима које Србија трпи.

- За сада можемо да издржимо - нагласио је он. 

Коментарисао је и позив Ђиласа да Србија уведе санкције Русији. 

- А што би вам понашање Ђиласа било спорно у поређењу са некима другима који такође санкцијама кажу никада, а захтевају повећање плата и пензија. Може се и Ђиласу и Поношу. Али може се свима, не може се само ономе ко мора да доноси одлуке. Није тајна да су лагали, и није први пут - казао је.

Довољно је да их позове неки заменик секретара и да кажу у реду. А ја могу да одем пред било кога и да кажем зашто водим овакву политику, истиче он. 

- Мој посао је да се борим за политику Србије, а она није заснована на љубави већ на међународном јавном праву и моралу. Наша позиција је морална - ми знамо шта су санкције - истакао је Вучић. 

- Кажу невиђени напад Русије. Ако желе да признају да је оно што је Русија урадила много горе од онога што је Србија урадила, па што онда не бомбардују Русију, као што су Србију. Што мангупи не бомбардујете Русију? То значи да принципа нема - него да чувамо своју кожу - рекао је председник Србије.

Када спомену очување интегритета подигне ми се притисак, навео је председник. Истиче да ми немамо где другде него у Европу, јер морамо да обезбедимо нормалан живот за своју децу и да разумемо тежину своје позиције. Највећа кривица Србије је што штити свој територијални интегритет. 

- Како то кажу да Украјина ни по коју цену неће да се одрекне свог интегритета, а онда то захтевате од Србије. Од Србије траже да се по сваку цену одрекне свог интегритета. Да Србија одустане од интегритета, да прибегнем промени политике Србије, то може само да се деси уз пиштољ на чело и то не мени него нашој деци. Мени не могу ништа. Сутра да умрем, остале пруг,е путеви, самостална и независна политика Србије. Сви знају да нама амбасадори, председници и политичари да кроје политику - рекао је.

Напоменуо је да страни амбасадори не могу и неће да воде политику Србије. Суштина је, како каже, да Путину одузму аргумент Косова, да му то избију из руку, а то што ће због тога да Србији избију зубе то није важно.

Фото: Printscreen

Које четири земље су повукле признање?

На питање зашто не открива имена земаља које су повукле признање, одговара да је то тако да би се заштитила позиција Србије.

- Зато што не желим да доводим Србију у незгодан положај. Зато што већ постоје две земље које праве кланове који би требало да раде против политике коју Србија води. Ја овде имам четири ноте, али нећу их показати. Ми ћемо наставити да радимо на повлачењу признања... Не дам територијални интегритет Србије ни по коју цену. Тачка - рекао је Вучић.

Да ли Русија цени наш став?

- То је на њима. Верујем да ће неки паметни људи то умети да цене.

Како каже, Запад има проблем са ставом Србије. 

- Путин и даље има исти аргумент, Косовски преседан. Да би се то Путину отело из руку, морате Србију да натерате. Ја се држим њиховог принципа Г7 - Ни по коју цену нећемо да дозволимо нарушавање територијалног интегритета Србије. Ми ћемо бити одговорни и чуваћемо мир и стабилност. Ми ништа нећемо да изазивамо и чуваћемо мир - поручио је председник. 

Враћање војног рока - угледам се на најразвијеније земље!

Угледам се на најразвијеније земље, на њихове моделе. Одлука не може да се донесе још увек. Прво следи дебата. Прво сам чуо све НАТО аналитичаре који су против - рекао је Вучић. 

Како каже, Србија је суверена земља и набављаће оружје од кога она хоће и набављаће га још. 

– Сви би мир, али да друга страна буде поражена. Значи нико неће мир и сукоби ће трајати. Дуго ће трајати ово и биће веће него данас. Председник Си је упозорио Европу и рекао да мора повести рачуна о безбедности сама, јер  ова “мала криза у Украјини” може да постане део великих глобалних подела и сукоба. Ја очекујем веће глобалне сукобе на јесен. Очекујем тешку зиму – истакао је Вучић коментаришући рат у Украјини.

Фото: Printscreen

О могућности нуклеарног сукоба

– Мислим да је нуклеарни сукоб веома реалан. Мислим да је већа шанса да се догоди, него да се не догоди – истакао је Вучић.

Ухапшени Пољаци у Чачку на испитивању

- Дал су они сликари и фотографи, мада не знам каква је то слика унутрашњост Слободе - коментарисао је Вучић вест о хапшењу Пољака у Чачку

Како је истакао они су тренутно на испитивању. 

- Интересантна је то прича. И то баш фабрика "Слобода". Тачно бих погодио које две фабрике могу бити и једна је "Слобода". Оне које прозводе пуњења, мине и гранате, јер се то сад троши у енормним количинама свуда - навео је председник.

Помоћ радницима "Фијата"

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће држава помоћи радницима "Фијата" и да ће њихове представнике на разговор у понедељак или уторак примити премијерка Ана Брнабић.

- Потписали смо уговор и субвенционисаћемо производњу електричног модела да би заштитили Крагујевац и раднике "Фијата", нови модел ће бити много успешнији од 500Л и овај нови уговор биће 100 пута повољнији него претходни уговор - навео је Вучић.

Велика инвестиција на помолу

Председник Вучић најавио је да ће у другој половини јуна бити позната одлука једног великог глобалног произвођача аутомобила да ли ће инвестирати у нашој земљи и обећао да ће од среће обучен скочити у ташамајдаски базен ако одлука буде позитивна.

- Обећавам да ћу у оделу да скочим у ташмајдански базен ако добијемо ту вест у јуну. Толико је важна та вест и после тога - завршио сам посао за Србију - рекао је Вучић.

Додао је да се та одлука очекује у другој половини јуна.

- Ако то буде, као Савић, једино сам дебљи од њега, скочићу у оделу у базен, јер мислим да би то била највећа победа Србије, ако успемо. Још две земље су у игри, а мислим да смо у свему бољи од њих, осим у једној ствари. А знате која је та једна ствар - причам о њој у целој емисији - рекао је Вучић алудирајући на тему којој је припао највећи део разговора у емисији (санкције Русији). 

- Могу да кажем грађанима да верују у своју државу и да ће држава да уради све да не будемо у зимским капутима током зиме, да буде добар живот, да нам ништа не фали - рекао је Вучић. 

Састављање владе

Председник Србије Александар Вучић рекао је да до 31. маја мора да почне његов нови председнички мандат, а да се о саставу Владе размишља, као и о мандатару.

- Ја сам се надао да ћу пред новом скупштином, али можда буде и пред старом, али мој мандат мора да буде проглашен 31. маја - рекао је Вучић.

Фото: Printscreen

На питање о саставу нове Владе и мандатару: 

- Размишљамо о троје, четворо људи... Не сасвим, много ми је важније да то буду људи који ће да се боре за интерес земље, а не да се воде сопственим интересима - рекао је председник.

О већини СНС-а и СПС-а рекао је да је то сигурно, али да може да буде и веће већине.

- Мислим да може да буде ту и веће већине, то је сад питање протока времена.

- Ја нисам неко ко је допадљив, али ме људи поштују јер знају са колико снаге ћу чувати мир и стабилност - навео је Вучић. 

- Једино ми нисмо слагали ништа. Ми се боримо за Србију. Ја полажем реч грађанима ове земље да ћу да штитим њихове интересе и да се борим за њих - истакао је председник. 

Наставак улагања у образовање

Како каже његова визија је да Србија буде неупоредиво развијенија и да Србија настави да улаже у дуално образовање. Истиче да морамо са снагом економије да приђемо најразвијенијим државама, да бисмо све могли да испратимо растом плата. Истиче такође да Србија има дивне наставнике који су спремни да се мењају, да раде, да се усклађују са светским трендовима. 

Истиче да је Србија једина земља у којој се виде и руски медији, да је Србија слободна земља. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ОСВОЈЕН СЕВЕРОДОЊЕЦК: Кадиров објавио снимак - народ поздравља борце, девојчица имала посебну поруку