ВУЧИЋ ПОРУЧИО ГРАЂАНИМА: "Огромни су притисци на нашу земљу, наставићемо да се боримо" (ВИДЕО)

Новости онлине

06. 05. 2022. у 18:04

ПРЕДСЕДНИК Републике Србије Александар Вучић обратио се јавности из Палате Србија, где је у десет тачака говорио о положају наше земље и плановима за будућност.

ВУЧИЋ ПОРУЧИО ГРАЂАНИМА: Огромни су притисци на нашу земљу, наставићемо да се боримо (ВИДЕО)

Фото: И. Маринковић

- У претходних 10 година суочили смо се са бројним кризама. То није мали период, али не заборавите да смо се суочили са катастрофалном финансијском кризом, на рачуну смо имали само 8 милијарди динара, што је мање него што поједини тајкуни имају у сламарицама. Суочени смо били са најгорим поплавама, мигрантском кризом. Били смо суочени и са корона вирусом две године, и даље имамо проблеме - рекао је Вучић.

Он каже да сада присуствујемо светском сукобу, а не регионалном или локалном.

- У складу са тим ја сам поделио данашње обраћање на 10 тачака, и покушаћу да говорим о свим проблемима са којима се суочавамо, и како би требало да реагујемо у будућности. Говорићу искључиво као председник Републике - рекао је председник.

Пут Србије у ЕУ

Вучић каже да је тачка 1 пут Србије, и додаје да последња истраживања која су недвосмислена први пут имамо јасну већину грађана који су против уласка у ЕУ - 44 одсто, док 35 одсто подржава улазак.

- Као председник Републике Србије наше је да чујемо и разумемо јавно мњење, али је наш посао и да радимо оно што је најбоље за Србију. Моја порука свима је да ће Србија бити снажније на европском путу. Наша трговинска размена са ЕУ је око 60.2 одсто, 30.8 милијарди иде на Немачку. Готово 300.000 људи је директно или индиректно запослено у компанијама које припадају земљама чланицама ЕУ - рекао је он.

Председник додаје да највећи део инвестиција стиже из ЕУ, и да смо прошле и претпрошле године добили више него земље са којима се граничимо.

Фото: И. Маринковић

- У свему овом разумем зашто је део људи љут, и људи доживљавају ЕУ као некога ко врши притисак по питању КиМ и санкција Русији. Понекад не желимо да видимо шта су важне ствари за нас, и шта све радимо са ЕУ. Нама вест о изградњи аутопутева и брзих пруга траје пола дана или један дан, иако решава вишедеценијске проблеме. А све то радимо заједно са ЕУ - казао је председник.

Вучић истиче да је пре конференције добио 1.000 порука где му је говорено шта да каже.

- То је тај наш ирационални део у ком ми верујемо више својим емоцијама него бројевима и чињеницама. Суочавамо се неретко и са стварима које нису праведне. Али управо зато хоћу да укажем грађанима Србије да то што је праведно је важно, али у међународним односима не постоји љубав, а правда још мање. Ми морамо да водимо рачуна о нашим интересима и будућности наше деце - казао је он.

Косово и Метохија

Председник Србије је још једном поручио да се налазимо на европском путу, и да ће се снажније борити за место Србије међу европским народима. Он је додао да је говорио о томе због сумњи које постоје о путу којим иде Србија.

- Тачка 2 је Косово и Метохија, и то је најважније питање, судбине нашег народа. Причали смо са представницима међународне заједнице, и покушај разговора са представницима Приштине и желим да вам укажем шта се збива по том питању. Ми претходних година, од кад је на власти Аљбин Курти имамо за 50 одсто увећан број напада на Србе. На то нико није реаговао. Суочени смо и са непримереним притисцима и оценама свега што се збива на КиМ и кршењем међународног јавног права, и брисањем Резолуције 1244, лицемерјем дела западног света који се позива на повељу УН, а истовремено не поштује Резолуцију 1244 - казао је председник.

Он каже да дијалог са Приштином готово да више не постоји, и да "господа из Приштине не желе дијалог".

- Одбили су и састављање заједничког саопштења. Тражили су да се избаци реч, па реченица. Ја сам пристао на све, знајући да они неће пристати. Они су тражили да избришемо да се Вучић залаже за мир, пошто је он "мали Путин". На крају нису хтели ништа. Само да имате у виду да се цела политика данас свела на то да би многи да глуме локалног Зеленског, да глуме жртве, а да им нико ништа не ради - додао је председник.

Вучић каже да је много озбиљније то што се наша ситуација на КиМ погоршала.

- У међувремену су се десиле многе промене, и ово је можда кључна ствар због чега се обраћам. Наиме, наша ситуација је промењена на горе, и после изјава председника Русије Владимира Путина. Не зато што је он имао намеру да наштети Србији, већ је питање КиМ на другачији начин поставио, у заштиту интереса руских - казао је Вучић.

Вучић је потом прочитао Путинову изјаву Антониу Гутерешу, у којој се руски председник позвао на пример независности Косова.

- Господине Гутерешу, што се тиче инвазије, добро сам упућен у ситуацију на Косову. Добро се сећам одлуке Међународног суда да када нека територија жели да прогласи независност не мора да тражи дозволу централне владе. То је била пресуда о Косову, тако је одлучио међународни суд. Лично сам читао мишљења правника. Ако је тако, ДНР и ЛНР могу да уживају исто право, пошто је преседан створен. Да ли је то тако? Да ли се слажете? Гутереш је запитао: "Да ли су УН признале Косово?" Путин је одговорио: "Да али међународни суд јесте". Многе државе су признале Косово, чињеница је да су то урадиле западне земље. Ми смо исто урадили са републикама Донбаса. Након тога су тражили војну помоћ, и ми смо имали право на то - прочитао је Вучић Путинове речи.

Фото: И. Маринковић

Председник Србије је подсетио да је Путин нашао преседан, како би оправдао проглашење независности република Донбаса.

- Још неколико чињеница, па ћу вам објаснити шта нас чека. 8. октобра 2008. године ГС УН је на предлог Србије усвојила резолуцију А-РИС-63-3 којим је од Међународног суда правде тражила саветодавно мишљење. Питање је гласило: "Да ли је једнострано проглашење независности Косова у складу са међународним правом". Они су тада одговорили да резолуција није противна међународном праву. На то се позива Путин, на то се позива и Курти - казао је он.

Вучић каже да је искоришћен пропуст тадашњих власти Републике Србије у формулисању питања.

- Питање је требало да гласи: "Да ли је једностраним проглашењем независности Косово постало независна држава?" Тада би одговор свакако био негативан. Међународни суд није установио да је проглашење независности Косова у складу са међународним правом, већ је противно - казао је он.

Председник је додао да смо сами допринели својој пропасти, и да се због свега онога што данас постоји као светски сукоб, где желе потпуни обрачун са Путином и Русима догађа следеће:

- Шта год говорили на Западу, они знају да тврдња о правном прецеденту није наивна. Путин бранећи своје потезе је повукао аргумент који није лаган. И без обзира што ће на западу рећи да није исто, и ми ћемо рећи да није исто, Путин је рекао да је на Криму спроведен референдум, исто то и у ДНР и ЛНР, можда и на Херсону - казао је он.

Вучић додаје да се Путин позива на то да спречава хуманитарну катастрофу и геноцид, исто оно што је радио и Запад.

- Сада ми долазимо у највећи проблем, зато што ће цео запад како би ускратио аргумент Путину, тражити од Србије да брзо призна Косово, како би показали Путину да то није случај. Јел ако се то деси онда више нема правног преседана. Зато ћемо се налазити под највећим притисцима сада, како би рекли да Косово није исто што се дешава у Украјини - казао је он.

Председник каже да су му сви европски лидери који су причали са Путином рекли да је руски председник инсистирао на питању Косова.

- Не мислим да ће Русија признати Косово. Ми ћемо бити под огромним притиском, желим да људи то знају, и да разумеју да ће притисак бити огроман. То постаје несносно. Постоји само мали број земаља који жели нормализацију Београда и Приштине, што је био и циљ дијалога - казао је он.

Вучић каже да је други проблем са којим се суочавамо је да се играмо глувих телефона.

- Покажите ми Бриселски споразум. Погледајте, тачка 1. је "постојаће асоцијација Заједнице општина где Срби чине већину". Нема више ни говора о томе. Албанци кажу да их то не интересује, и да је то потписала нека друга власт. Као да говорите са људима који нису при себи. И колико год пута да то кажете Европљани тврде да инсистирају на разговору, а онда задовољавају политичке прохтеве Аљбина Куртија - рекао је председник.

Он додаје да је 3.305 дана прошло од потписивања Бриселског споразума, и да ништа није урађено.

- Погледајте, ово је оно што је потписао Тачи, да се КСБ неће појављивати на Северу Косова. Тражили су сагласност четири градоначелника и НАТО. Пустите снимке. Ово су фотографије од јуче или прекјуче, возило са таблицама КБС у Северној Митровици. Нису добили сагласност ниједног градоначелника са Севера Косова. Крше све споразуме које су потписали. Баш их брига за НАТО, за потписане споразуме, иду да провоцирају Србе како би изазвали инциденте - истиче Вучић.

Фото: Принтсцреен/Пинк

Председник је још једном скренуо пажњу на ове снимке и фотографије, и рекао да нико неће да реагује и баш брига све за кршење потписаних споразума.

- Сваки инцидент јако добро документујемо, сваки напад на Србе. Документујемо кршење свих споразума. Наша позиција је недовољно снажна и јака зато што смо прилично усамљени у овој арени политичкој. Немамо коме шта да кажемо, зато што су сви на другој страни. И последње питање у оквиру ове друге тачке, а то је питање уласка у међународне институције. Приштина хоће да уђе у Савет Европе, и Немачка их је подржала. Ми не можемо себи да пуцамо у ногу и унапред говоримо каква ће бити наша реакција. О томе ћемо одлучивати у парламенту - казао је он.

Вучић истиче да ће првог дана одговорити као суверена и независна држава Србије, ако Албанци прекрше Вашингтонски споразум.

- Онда крећемо у даљи и убрзани рад на повлачењу признања независности Косова. Ми разумемо да то њих не интересује, пошто имају велике силе као своје заштитнике. Они су их направили, љуљају им колевку, чак и када се овако бахато понаша. Наш одговор ће бити много снажнији, и чуваћемо своју земљу и устав. Неће се тицати оружја ни саопштења, већ јаке дипломатске офанзиве. Тиче се политике и дипломатије, ничега другог - додао је он.

Енергенти

Председник је рекао да је тачка 3 ситуација са енергентима, и да се суочавамо са великом кризом енергената у Европи и свету.

- Орбан је санкције за руску нафту назвао бацањем атомске бомбе. Ми имамо одређене количине нафте, око 800.000 тона на годишњем нивоу, које припадају НИС-у, као власнику Гаспромњефта. Управо зато сам тражио од представника руске компаније да спусте цене нафте и нафтних деривата, зато што су рачунали и полазили од цене на међународном тржишту. Сад сам их замолио да узму у обзир да је 20 одсто нафте коју користе из Србије, и да би било фер да цена горива буде нижа. Не користим то као разлог да нападнем било кога - казао је Вучић, и додао:

- Ако узмете 800.000 тона из Србије, кажите пошто вас то кошта 30 долара по барелу, а не 105 долара. И зато сам јуче рекао у рикверц са ценама нафте, и видећете вечерас од 8 сати цене нафте иду у рикверц, иако скачу на светском нивоу.

Он каже да је држава изгубила на акцизи, док неки пријављују профит од 80 милиона евра.

- Молим вас да и даље имамо добру сарадњу, и ја сам захвалан људима из НИС-а. Сутра ће цене бити за 10 динара ниже него што су биле ове недеље, а требало је да буду више. Нигде не сме да пређе цена 197-205 динара. То ће бити нове цене вечерас од осам сати. И молим пријатеље из НИС-а да цене за грађане Србије буду прихватљивије. Те цене су нам проузроковале инфлацију, пошто нафта и нафтни деривати улазе у цену сваког производа. Када се то буде догодило само ће Бугарска и Северна Македонија имати нижу цену него што има Србија - казао је председник.

Вучић истиче да што се тиче нафте, Србија чека шести пакет санкција како би видели "шта нам је чинити".

- Морамо да видимо како ћемо се снабдевати. Разговарамо о проширењу наших складишта, која би значила додатних 200.000 тона. То нам је довољно за 21 дан укупне потрошње. Овде видите на екрану формуле. Ми крећемо са Гаспромом у преговоре око цене гаса, и ми ћемо бити зависни од руског гаса најмање две године - казао је он.

Председник је рекао да је разлика у цени милијарду и 100 милиона евра годишње, и истиче да су ти преговори невероватно важни за Србију.

- Зато у доброј вери идемо у те разговоре, и желимо да направимо добар уговор за Србију, и пре краја маја ћемо морати да имамо уговор који се тиче цене гаса - истакао је он.

Вучић каже да имамо велики проблем пошто не копамо довољно угља, зато што су неки то тражили.

- Уз Грузију и Турску имамо најмању цену електричне енергије у Европи. Ниже него у БиХ и Северној Македонији, иако су нам примања виша. Ми највећи проблем имамо са копањем угља, и отворићемо расправу о томе. Морамо да радимо реверзибилне електране, Бистрица и Ђердап 3, како бисмо могли да примамо обновљиве изворе енергије. Разговараћемо и о модуларним нуклеарним реакторима, то је најчистија и најјефтинија енергија. Верујемо да то може бити спасоносно за Србију. О томе тек треба да разговарамо. О томе колико је било глупо што смо бежали од угља говори вам и то што је Волксваген продужио коришћење угља - истакао је он.

Председник је рекао да су капацитети за складиштење гаса наши 450 милиона кубних метара гаса у нашем делу Банатског двора.

- Зими користимо између 12 и 15 милиона кубмих метара гаса. Али у потпуности зависимо од увоза гаса зато што су нам ограничени капацитети за извлачење. У августу ћемо имати месец где уопште нећемо увозити електричну енергију, али ћемо подићи капацитете за копање угља како бисмо се обезбедили. Скупо ће све ово коштати Европу и Србију. Људи морају да разумеју да ово за нас постаје немогућа мисија. Када Немци позивају грађане да се купају једном у три дана, то вам говори о озбиљности ситуације - рекао је Вучић.

Он каже да ће бити много проблема, али и да грађани морају да знају да држава предузима све што може.

Финансије

Тачка 4 су финансије, и председник је казао да Србија плаћа високу цену зато што није увела санкције Русији.

- Ми не можемо да се појавимо на тржишту капитала, и да не можемо да занављамо кредите. 188 милијарди смо вратили, 181 милијарду смо узели. Нето смо позитивни. Стопа јавног дуга је 52.4 одсто. Дакле, стање јавних финансија је добро, и веома сам захвалан грађанима Србије што су веровали у своје руководство - додаје председник.

Вучић каже да није добро што сви имају проблем са изласком на тржиште капитала, и да чак и земље НАТО које су увеле санкције Русији имају проблеме.

Фото: И. Маринковић

- У Британији се већ најављује рецесија. Ми смо утицали делимично на инфлацију, очекујем да она буде 9.6 у априлу месецу. Ми смо давали и помоћ грађанима, и здравственим радницима, и просветним радницима. Не заборавите да је то повећавало новчану масу, па и ми једним делом сносимо одговоност за то, за 1 одсто. Остало је увезена инфлација, у Балтичким земљама је чак 13 одсто - казао је он.

Председник додаје да је крај јефтиног новца, и да неће да оставља високу стопу јавног дуга нашој деци.

- Док имам утицај на политику, користићу све инструменте да никада не пређемо 60 одсто стопе јавног дуга. Када читам разне предлоге, најежим се. Када кажу смањи ПДВ на ово, смањи ПДВ на оно. А од чега држава да живи? Од чега да градимо путеве. А сви хоће плату да добију на време. Стварно? А јел се питате како и одакле. Имам ја то и у породици. А пензија 100.000. Хоћеш на време? А да немамо фабрике. Ми држимо наше финансије захваљујући дисциплини. Нећу да улазим у разноразне пројекте. Државу нећемо уништити да бисмо се додворили некоме - казао је председник.

Он је запитао критичаре зашто не пишу да су струја, хлеб и уље најјефтинији у Европи.

- Што не пишете о томе? Не, него само да нешто не ваља, да би се уништила држава. Не могу да се укидају порези. И срамота је да су нам 3000 фирми узело новац за фискалну касу, а нису је ни купили. И да спортски клубови критикују државу, а да не плаћају порезе. Држава све ради да бисмо дочекали зиму спремни. Да бисмо имали гаса и нафте - истакао је Вучић.

Цене хране

Председник је рекао да је ограничење цена основних животних намирница незнатно измењено и продужено на још 60 дана.

- Мени долазе министри па ме критикују. Како људи да живе, како ви то да очекујете. Неки хоће да укинемо порезе на здравство, и да одједном имамо 400.000 мање запослених. Супер је то, увећане плате, али са 30 одсто мање запослених. Људи морају да знају са чиме се све суочавамо. Потребна нам је подршка људи у смислу разумевања. Није једноставна ситуација и заједнички морамо да се боримо. Ниво инвестиција нам је 744.7 милиона евра, то морам да кажем. То је добар ниво, и поред рата у Украјини - казао је он, и додао да су робне резерве напуњене, и да ћемо од пријатеља у САД добити још млека у праху.

Вучић каже да имамо довољно и кукуруза, и пасуља, и сардина у уљу, и кухињске соли, и да свега има довољно, што се тиче хране.

- Снабдели смо се и купили, хвала Министарству финансија. И проверили смо све, и ухапсили оне који су крали. Пшеница мора да се чува у силосима и амбарима. Тамо где је поткрадана држава, ти људи су приведени познавању права. Проверили смо све државне институције, и тамо је све у реду. Моје је било да кажем људима да што се хране тиче немамо никаквих проблема, а у стању смо да обезбедимо цео регион, што ћемо да радимо опрезно - казао је он.

Нова енергетска политика

Тачка број 6 је кључна, истакао је председник, и рекао да је то нова енергетска политика.

- Разговараћемо са Британцима и са нашим норвешким пријатељима. Ја сам данас разговарао са норвешким премијером, и замолио сам да нам помогну да изградимо нову стратегију енергетске политике. Мораће да буде много више обновљивих извора енергије, али мораћемо да градимо реверзибилне електране - рекао је он.

Вучић каже да Србија мора да има право прече куповине ако неко користи наше ресурсе попут ветра и сунца.

- Морамо да донесемо и одлуку да ли ћемо градити модуларне реакторе. Нису луди ни Французи, ни Британци ни Руси. Ја мислим да је то потребно. Оно што мора да буде посебно подстакнуто је промена парадигме нашег образовања и приступа науци. То није само шта држава мора да уради за мене, већ како да имамо најбоље светске школе, како да имамо, када причамо о приватним универзитетима, да буду успешнији. Не да нам служе само за добијање диплома. Ту ће морати да буде великих промена - казао је председник.

Здравство, образовање и дигитализација

Вучић је потом приказао фотографију новог Онколошког центра, и да ће то бити један од три највећа центра у целој Европи.

Фото: Printscreen ТВ Пинк

- То је један од циљева, и други циљ је да направимо Хитну помоћ базирану на скандинавском нивоу, и о томе радимо са Данцима. Идемо на то да одговор буде 8 минута, где год да се налазите у Србији. Да имамо најмодернија возила, најчистија. Ово нас неће коштати, чак ћемо и уштедети на томе. Хоћемо да имамо најефикаснији ситем, како функционише у Европи - казао је председник.

Што се дигитализације и развоја роботике тиче Србија ће наставити да сарађује са западним земљама, али и са Кином, Русијом и арапским земљама.

- Од 375 милиона до 2 милијарде и 600 нам је скочио ИКТ сектор. 7 пута нам је увећан тај сектор. То је 700 одсто. Са тим ћемо наставити да радимо. Што се тиче климатских промена, то се тиче наше веће бриге, и локалне самоуправе ће морати ту много више да раде. То је изградња канализације, спречавање дивљих депонија - казао је председник.

Пензије

Тачка 7 се тиче пензионера, и председник је рекао да ће тражити значајно померање швајцарске формуле у кризним временима, како би се обезбедило да раст пензија у потпуности прати раст плата.

- Ићи ћемо на значајно повећање пензија у наредном периоду. У наредне две године то мора бити тако урађено. Што се тиче младих од 16. до 31. маја иду пријаве за помоћ младима. Али ми морамо наставити и улагање у дуално образовање, пошто тиме гарантујемо посао младима када заврше школе. Морамо то проширити и на универзитете. Мораћемо младима да понудимо боље образовање, и ја нећу да им се додворавам. Наше је да пружимо образовање, здравство и једнаке шансе да добију посао - казао је он.

Војска, војни рок и неутралност

Вучић је још једном поновио да је Србија војно неутрална, и да ће тако остати осим ако већина не одлучи другачије.

- Ми смо окружени НАТО земљама. Наша је жеља да будемо једина не-НАТО земља у региону. Мој предлог ће бити да се у наредном периоду уведе обавезни војни рок од 90 дана, сваки човек то може да посвети. Тиме се стиче одговорност, тиме мушкарци добијају на вредности, схватају шта је патриотизам. Онда постаје другачији однос и према послу. Тиме бисмо такође снажили наше приградске градове, када би поново касарне биле пуне. Ми јужно од Чачка имамо мало војника, и у том региону би се поспешиле сиромашније средине - казао је председник, и додао да је на парламенту да то прихвати или одбије.

Он је рекао да не жели да чује од војне команде да нема довољно кадра за обуку.

- За нас је посебно важан и наталитет. Ми имамо први случај, првог коришћења подршке државе. Ми имамо 9 предмета у којима се доносе одлуке. Молим мајке да аплицирају, да реше своје проблеме - апеловао је Вучић.

Председник је тражио да се станови за безбедњаке који нису попуњени, у мањим местима, дају сиромашнима, и да ће видети да држава обезбеди дугорочне кредите.

- Управо због пораста стандарда ми немамо већи наталитет, већ мањи. Мој захтев ће бити упућен Влади, да се обезбеди додатни пакет и мере да се обезбеди подршка породицама са децом, посебно самохраним мајкама. Све ово што радимо нема никаквог смисла ако не буде било никога да нас наследи - рекао је Вучић.

Европски пут

По питању тачке 10 Вучић је рекао да Србија мора да настави свој европски пут, и да је партија коју води такође подељена по том питању.

- Мој је позив да људи разумеју колико је ЕУ важна. Ми без окружења европског и инвестиција, и без целог политичко правног оквира кроз који смо прошли ми то не бисмо постигли. То не значи да ми нећемо чувати наше интересе и понос. Претходних недеља сам се борио и храбро и прошао кроз много непријатних и тешких ситуација да бих заштитио политику Србије. Ми смо трећи дан после избијања сукоба у Украјини изашли са нашом политиком, и чувамо је после 70 дана. То показује да је наша политика промишљена и одговорна, и да гледамо у будућност - рекао је председник.

Он каже и да зна шта је у души Срба и Србије, и да одлично разуме наш народ, али да мора на прагматичан начин да води земљу.

- Србија неће газити и гасити своја пријатељства на истоку, и не интересује га сила притиска која долази, већ да га занима само сила интереса Србије. Пред сваким сам у стању да поновим оно што је политика Србије. Наш стратешки пут је пут у Европу, и реците ми шта је алтернатива. И реците ми да ћете моћи да исплатите плате и пензије. Лако је подилазити емоцијама и мом оцу и брату, али молим све да ми кажете како. Да ми кажете како ћемо за роловер узети кредите. Како ћемо то да урадимо? И онда видите да одговора нема - рекао је председник.

Вучић каже да је желео да представи тежину ситуације грађанима, и да није његов посао да буде циркузант.

- Гледам шта раде Немци и представници других земаља, и то ми није смешно. А ми се понашамо лагодно зато што кризу нисмо ни осетили. Што не значи да нећемо. И желим да се захвалим стотинама људи који су ми давали савете, и који знају како се држава води, и са радошћу ћу им препустити кормило када истекне мој мандат. А можда и раније - закључио је председник.

Одговори на питања новинара

Вучић је током одговарања на питање новинара рекао да су разговори са Олафом Шолцом били тешки, и да нас чека много добрих ствари, али и много изазова.

Он је рекао да ће Србије реаговати исте секунде ако Приштина аплицира за Савет Европе.

- Одмах ће почети повлачење принања Косова. Ја увек говорим о миру и стабилности, и наставићу то да радим иако ме је коштало популарности. Србија ће се бранити оружјем само ако буде нападнута. Ја нећу мајкама да враћам децу у ковчезима. А сада је овде у Србији постао ријалити рат у Украјини. Људи седе и читају и гледају цео дан, па навијају. А не би било смешно да се дешава овде. Ја сам народу обећао мир и стабилност, и то ћу да испуним - казао је Вучић.

Председник је додао да многи претерују и учитавају свашта у изјаву председника Путина, и рекао да је он искористио за себе и Русију наратив који му највише одговара.

- То је за нас додатно отежало положај. Једног дана ће морати да дође до неке нове Јалте, и то ће бити свакако Путинов главни аргумент. Е сада то што је то против наших интереса, шта ћете. Не поклапају нам се звезде. Али ми имамо своју политику, иако смо мали, довољно смо јаки да чувамо свој образ - истакао је он.

Вучић је истакао да Србија није национализовала Русији ништа, и да он лично мрзи отимање имовине.

- Мрзим и оно што се дешавало 1945, 1946 и 1947. Шта треба да одемо у руску школу и кажемо ово је сада наше, као што су урадили у пола Европе. Ми за сада немамо већих проблема, а ако буде ми ћемо причати са партнерима из НИС-а како да решимо ситуацију - додао је он.

Председник је казао да држава добро стоји по питању финансија, али да ћемо ове године морати да исплаћујемо старе кредите.

Фото: И. Маринковић

- Видим резултат неувођења санкција које се неповољно одражава по нас. Али видећемо шта ће бити. Да се разумемо, мени нико не прети, али знам шта траже од нас. Шта ми кажу? То је моје да поднесем, и надам се да ће и Србија моћи. Србија има значајне проблеме са којима се суочава због неувођења санкција - истакао је Вучић, и рекао да Србија ништа не тражи од Русије.

Вучић је још једном поновио да је стање наших јавних финансија веома добро, и да људи не морају да брину за то.

Вучић је честитао поводом наступа новог шефа дипломатије Црне Горе Ранка Кривокапића, који је у украјинској амбасади упоредио Србију са Русијом, а Црну Гору са Украјином.

- Ја им аплаудирам. Сви би да буду Зеленски, и Кривокапић, и Курти, има их и у БиХ. А ја би да ми некако сачувамо мир, и да не учествујемо у поделама. Ако је ово његова прва порука Србији, од кога је не чуди ме превише. Свака им част, нека наставе са тиме - казао је председник.

Вучић је говорио о тешким састанцима у Немачкој, и одговорио на нападе због фотографије са Лајчаком и Куртијем.

- Са мном на вечери је била моја ћерка Милица, а ако им се од њих учинио Курти, онда не знам шта да кажем. Ја хоћу да кажем још једну ствар. Ја се са Куртијем никада у свом животу нисам руковао. Сусрет са Куртијем је био... Боље да не коментаришем, јер није фер - рекао је он.

Председник је казао да о сукобима и изражавању жеља ко хоће у Владу а ко неће, да то не може ни да гледа ни да чита.

- Толико проблема имамо, и ја не мислим да икога у Србији то занима. То самокандидовање никог живог не интересује. Интересоваће људе када се заврше консултације са представницима политичких странака. И још једна ствар - погрешно рођен, зликовац и злочинац, никада нисам волео саморекламирање. Волим када рад некога кандидује за позицију - истакао је Вучић.

Председник је рекао да је нафта много поскупела, и да су зато скочиле цене свега другог.

- Зато сада очекујемо да падну цене. Због тога скаче све, и пољопривредни производи и све. Ми смо имали захтев Уније пекара да хлеб поскупи, и ми смо им рекли да ћемо у једном тренутку дозволити да хлеб Сава поскупи на 49 динара. Лако је да критикујете када имамо светски рат, и све поскупи. То је најлакше, да критикујемо некога одавде. То није фер, али знам да је то цена коју морате да платите када се бавите политиком. Борићемо се да држимо под контролом инфлацију, али да не урушимо наш фискални систем. Људи који су фер то одлично разумеју. А пошто знам да је било 720.000 људи током празника у иностранству, могли су да виде колико су скочиле цене свуда - казао је он.

Вучић је додао да је други службени језик од Париза и Дубаија био српски језик, и да је са једне стране срећан што је скочио стандард па људи могу да путују, али и да смо милијарду евра оставили у иностранству.

На самом крају Вучић је рекао да је раст Србије у првом кварталу на 4.3 одсто, и да од рецесије нема ни говора.

- То су добре вести, и зато сам говорио о повећању плата и пензија. Што се тиче ситуације на КиМ, наш маневарски простор је мали и све ужи. Морамо бити озбиљни и борити се. Ми нисмо разумели много тога, и ја верујем да ми због емоција не доносимо увек рационалне одлуке, али добро - казао је он.

Председник се на крају поручио грађанима да могу бити сигурни да ће наставити да се бори да наша земља буде у сигурном и стабилном окружењу.

- Молим људе само да разумеју тежину ситуације у којој се налазимо. Критика и другачије мишљење је увек добродошло, али желим да по најважнијим питањима имамо јединствен став. Хвала свима, и срећна слава свима који славе - закључио је Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

ДАНАС ЈЕ ЦРВЕНО СЛОВО: Обележавамо Духовски уторак - које обичаје поштују верници