СПС ДОБИО ЈОШ ЈЕДАН МАНДАТ: Напредњаци потврдили убедљиву победу на поновљеним изборима, Мађари изгубили једно место у парламенту

С. В. - С. С. Р.

17. 04. 2022. у 20:51

СРПСКА напредна странка учврстила је позиције остваривши за викенд победу на поновљеним изборима на председничком, парламентарном и београдском нивоу. Социјалисти су после репризе богатији за још један мандат у Скупштини Србије и имаће 32 посланика. Коалиција "Ајмо, људи" Бориса Тадића дефинитивно неће бити део београдског парламента.

СПС ДОБИО ЈОШ ЈЕДАН МАНДАТ: Напредњаци потврдили убедљиву победу на поновљеним изборима, Мађари изгубили једно место у парламенту

Фото Танјуг

Ово је сиже поновљеног гласања у суботу на 55 бирачких места за избор народних посланика, 34 за председника и четири за београдске изборе.

У трци за председника Србије, Александар Вучић је на другом гласању добио 79,01 одсто гласова, на парламентарном 60,94, а на београдском 59,4 процента. Социјалисти су добили још једно место у парламенту, али су мандат изгубили представници Савеза војвођанских Мађара. Тако ће коалиција СПС - ЈС - Зелени Србије имати 32 мандата, уместо 31, а СВМ пет уместо шест.

Пред репризу гласања највише се говорило о томе да би коалиција "Ајмо, људи" Бориса Тадића могла да прескочи цензус у Београду, али је то било далеко од остварења, премда су свој резултат у односу на пре две недеље поправили за 0,4 одсто.

Председник Градске изборне комисије Београда Зоран Лукић за "Новости" каже да је поновљено гласање на четири бирачка места у престоници протекло мирно, без неправилности, те додаје да није било значајне промене резултата у односу на гласање 3. априла.

- Листа "Александар Вучић - Заједно можемо све" има 48 мандата, док "Уједињени за победу Београда" имају 26 "клупа" у београдској скупштини. Коалиција "Ајмо, људи", окупљена око Бориса Тадића, сада је освојила 2,85 одсто гласова, док су 3. априла имали 2,81 одсто, те су остали испод цензуса.

У Београду ће у четвртак, 21. априла, бити поновљено гласање на још два места, тако да ће се коначни резултати знати тек после тога, а не очекују се битнија "померања".

Премијерка Владе Ана Брнабић рекла је да ће Српска напредна странка у Београду моћи да формира власт и да има већину од најмање 60 одборника (укупно их има 110 у скупштини), али није желела да открива ко ће је све чинити. Оценила је и да је народ после избора 3. априла видео ко је какав, да је "свака звер показала свој траг" и да је зато победа коалиције на власти сада још убедљивија. СНС је у Београду освојило 48 одборничких места, а СПС - ЈС - Зелени Србије осам, што, према најавама премијерке, може да указује да би овој групацији могли да приђу и неки из опозиције.

Новости

Представник Еколошког устанка и изборне коалиције "Морамо" Александар Јовановић Ћута рекао је да београдски избори нису регуларни, јер је "немогуће да од стотина уложених жалби и приговора на изборе у Београду, ГИК усвоји само четири":

- Изборни процес још није готов, а већ се разговара о расписивању нових и то говоре људи који нису законом овлашћени да одлучују о томе, Драган Ђилас и Александар Вучић. То што се десило након избора је све само не оно за шта су људи који су хтели промене у овој земљи гласали. Нисам сигуран да су сви гласови пребројани. Треба закон да испоштујемо, да се конституише градска власт, ако је могуће. Да видимо како ту стоје ствари, да се поштује закон, а не да било ко договара са било ким некакве нове изборе, а ови још нису ни готови.

СТЕФАНОВИЋ: ЛАЖ НЕ ПОСТАЈЕ ИСТИНА

- ОПОЗИЦИОНИ медији и њихови послодавци из опозиције могу сваког дана да измишљају приче како странци одређују ко ће, а ко неће бити у Влади Србије, али то не значи да ће њихова сто пута поновљена лаж једном постати истина. И зато по ко зна који пут мора да им се каже - нико, осим Србије, њених грађана, који су још једном дали највећу подршку председнику Александру Вучићу и СНС, неће и не може да одлучује ко ће водити нашу земљу. То што су умислили да ће их стране амбасаде довести на власт само је њихова пуста жеља - саопштио је у недељу потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић.

РОКОВИ

РЕПУБЛИЧКА изборна комисија требало би да до среде у осам часова саопшти коначне резултате за парламентарне и председничке изборе. Од утврђивања крајње "ранг-листе", чиме се изборни процес званично завршава, крећу да теку рокови за конституисање парламента (најкасније 30 дана од коначних резултата), а затим и Владе (до 90 дана од конституисања Скупштине).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЉУДИНА: Погледајте како је човек са штакама спасао повређено маче у Београду (ВИДЕО)