ЛЕГАЛИЗАЦИЈА МАХАЛА: Роми на југу Србије добијају подршку за озакоњење кућа

Д. МИЉКОВИЋ

07. 04. 2022. у 08:25

ПРОЦЕЊУЈЕ се да више од 200.000 Рома у Србији живи у неформалним насељима, а нико не може ни да претпостави колики је њихов тачан број на југу Србије.

ЛЕГАЛИЗАЦИЈА МАХАЛА: Роми на југу Србије добијају подршку за озакоњење кућа

Фото Ј. Ћосин

Зато ЈУРОМ центар из Ниша позива власнике кућа у ромским махалама из Пирота, Беле Паланке, Дољевца, Сурдулице, Владичиног Хана, Власотинца, Алексинца, Житорађе, Мерошине, Прокупља, Ниша и Лесковца да се јаве зарад помоћи око легализације. Првих 30 ће, како је најављено, добити бесплатно озакоњење.

- Власници нелегалних објеката имају шансу да дођу до "чистих кућа" на које ће плаћати порез и моћи ће да их оставе у наследство својој деци. Цена легалних објеката је већа, при реконструкцији је могуће добити помоћ међународних организација, а моћи ће да се користе и као хипотека - каже председник Лиге Рома Осман Балић.

Каже и да недавна истраживања показују да је око 60 одсто кућа у ромским махалама изграђено од трајнијих материјала, али више од трећине нема прикључак на водовод, док по седамдесетак одсто нема канализацију и струју.

- Нажалост, надлежне управе нису мотивисане да покрећу поступке решавања имовинско-правних питања са ромском заједницом за озакоњења на земљишту у јавној својини, а разлог су вероватно пратећи трошкови, јер најпре треба обезбедити адекватне урбанистичке планове, препарцелизацију и њено спровођење кроз катастар непокретности. Истина, и Ромима је све то скупо - закључује Балић, подсећајући да Национална стамбена стратегија од 2020. до 2030. предвиђа санацију и обнову неформалних насеља, али и подстицање социјалне инклузије Рома.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ЗАШТО БЕБЕ НЕ ТРЕБА ЉУБИТИ? Др Милићевић за Новости: Како да дете заштитите од болести која се вратила на велика врата (ВИДЕО)