ВЕЋА ЗАПОСЛЕНОСТ НА СЕЛУ, ВИШЕ НАСИЉА У ГРАДУ: РЗЗС објавио публикацију "Не изоставити никог из развоја"

В.Ц.С.

18. 02. 2022. у 15:27

СТОПА ризика од сиромаштва и социјалне искључености за 14 одсто већа је у сеоским срединама него у градским, показала је публикација "Не изоставити никог из развоја", коју је недавно објавио Републички завод за статистику (РЗЗС). Међутим, исто тако, стопа активности и запослености већа је на селу за чак 4,7 одсто (51,9 наспрам 47,2 одсто).

ВЕЋА ЗАПОСЛЕНОСТ НА СЕЛУ, ВИШЕ НАСИЉА У ГРАДУ: РЗЗС објавио публикацију Не изоставити никог из развоја

РЗЗС

Како се констатује у овој публикацији, недостатак радне снаге у сеоским срединама због миграција и мањег наталитета надокнађује се ангажовањем дечјег рада на породичним газдинствима, посебно у Шумадији и Западној Србији. Тако стопа дечјег рада на селу износи чак 14,9 одсто, док је у граду 5,8.

Што се тиче образовања, за један одсто више градске деце заврши основну школу у односу на децу из осталих подручја, док је та разлика већа кад је у питању средња школа (2,7 одсто). У градовима је нешто виши и индекс раног развоја малишана између три и четири године, којима се мери развој моторних, сазнајних, језичких и социоемоционалних вештина, као и контроле понашања. У градовима је и десетак одсто више домаћинстава која имају интернет прикључак.
Занимљиво је да су градска деца склонија како гојазности, тако и неухрањености. У расту највише заостају они у Јужној и Источној Србији, док су најгојазнији у Шумадији и Западној Србији. Ту је уједно и више малолетничких бракова. Рани брак, подсећају у РЗЗС, према Истанбулској конвенцији, третира се као облик родно заснованог насиља. Нешто више од три одсто девојчица испод 15 година и 11 одсто испод 18 на селу родило је дете, док у граду ти проценти износе 0,1 одсто, односно 2,7.
Такође, за петину више градских жена сведочило је о партнерском насиљу, а у градовима је и већи број оних које признају да су биле жртве сексуалног насиља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори

"СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР" Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас да Србија жели мир и нада се миру и да би Србија волела да рат у Украјини стане истог секунда.

21. 03. 2023. у 14:40 >> 14:30

ЗА КУРТИЈЕВУ МРЖЊУ ПРЕМА ВУЧИЋУ НЕМА НИ ЛЕКА НИ ДОКТОРА: Реакција Петковића након Аљбинове провокације на Твитеру

ЗА КУРТИЈЕВУ МРЖЊУ ПРЕМА ВУЧИЋУ НЕМА НИ ЛЕКА НИ ДОКТОРА: Реакција Петковића након Аљбинове провокације на Твитеру

ДИРЕКТОР Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је Аљбину Куртију да за његову мржњу према Александру Вучићу нема ни лека ни доктора.

21. 03. 2023. у 19:57 >> 20:31

Коментари (0)

СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори