СУД ЋЕ ИМ ИЗРЕЋИ ПРВОСТЕПЕНУ ПРЕСУДУ! Завршница суђења Харадинају и Гуцатију између 14. и 18. марта

Танјуг

04. 02. 2022. у 14:13

ЗАВРШНИЦА суђења у поступку против председника и потпредседника Удружења ветерана бивше ОВК Хиснија Гуцатија и Насима Харадинаја, оптужених за застрашивања сведока и ометања рада Специјализованих већа Косова (СВК) са седиштем у Хагу, заказана је од 14. до 18. марта.

СУД ЋЕ ИМ ИЗРЕЋИ ПРВОСТЕПЕНУ ПРЕСУДУ! Завршница суђења Харадинају и Гуцатију између 14. и 18. марта

Фото: ЕПА

Након излагања завршних речи тужилаштва и одбране, суд ће им изрећи првостепену пресуду, на коју постоји право жалбе.

То ће бити прва пресуда Специјализованих већа Косова (СВК) са седиштем у Хагу, након њиховог оснивања одлуком косовске скупштине 2014. године.

Како је данас објављено на сајту тог суда, поступајуће судско веће констатовало је завршетак доказног поступка у предмету против Гуцатија и Харадинаја и наложило тужилаштву и одбрани да доставе своје завршне поднеске до 3. марта.

Судско веће је за 14. март предвидело завршну реч тужилаштва, а за 15. и 16. завршне речи одбране.

За 17. март предвиђен је за одговор тужиоца на завршну реч одбране и за сва питања већа, као и за коментаре одбране на одговор тужилаштва.

Хисни Гуцати, Фото: Принтскрин

Истог дана тужилаштво ће предложити казне за окривљене, а последњег дана, 18. марта, своје ставове поводом предлога казне изнеће одбрана.

Гуцати и Харадинај моћи ће да дају завршне изјаве у поступку.

Обојица оптужених се налазе у притвору у Хагу

Гуцати и Харадинај су се на почетку суђења 7. октобра 2021. године изјаснили да нису криви за оптужбе за које се терете.

Све оптужбе против Гуцатија и Харадинаја повезане су са поступцима који се воде пред СВК, укључујући истраге Специјализованог тужилаштва, наводи се у оптужници која их терети за ометање рада тог тужилаштва, одмазду према сведоцима и њихово застрашивање и повреду тајности поступака.

У оптужници се наводи да су од краја априла до септембра 2020. године Гуцати и Харадинај давали јавне изјаве у којима су оптуживали сведоке који сарађују са тужилаштвом, да су лажови, колаборационисти и издајници.

Хисни Гуцати, Фото: Принтскрин

Ови поступци показују њихову намеру и мотиве да омаловаже и опструишу поступке пред СВК, оцењује тужилаштво.

Оптужени су за четири кривична дела - ометање службених лица у вршењу службених дужности, застрашивање сведока, затим за одмазду и повреду тајности поступка.

Подаци које су објавили су заштићени као тајни у складу са Законом о Специјализованим већима Косова, који је изгласала косовска скупштина.

БОНУС ВИДЕО:

СНИМАК КОЈИ ЈЕ РАЗБЕСНЕО СРБИЈУ: Ђак дивља на часу, наставница немоћна

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ВИШЕ од 300 Куртијевих специјалаца до зуба наоружаних пешке је, у пратњи бројних оклопних возила, умарширало синоћ из правца Јужне у Северну Митровицу и упутило се у правцу Бошњачке махале, сазнају "Новости". Аљбин Курти је очигледно кренуо у финални покушај окупације севера Косова и Метохије.

08. 12. 2022. у 20:54 >> 23:37

ДОСАД НЕВИЂЕНО! Кошаркашке судије остале у неверици због навијача на мечу Евролиге Партизан - Звезда и урадиле ово (ВИДЕО)

ДОСАД НЕВИЂЕНО! Кошаркашке судије остале у неверици због навијача на мечу Евролиге Партизан - Звезда и урадиле ово (ВИДЕО)

НАКОН 287 одиграних дуела и 76 година дугог ривалства, четвртак 8. децембар 2022. постао је дан када су се кошаркаши Партизана и Црвене звезде први пут у историји састали у Евролиги, а атмосфера пред утакмицу је била таква да су судије остале у неверици.

08. 12. 2022. у 20:44

Коментари (0)

УНИЦРЕДИТ ПОДРШКА МАЛИМ ПРЕДУЗЕТНИЦИМА: Бизнис клијентима УниЦредит Банке Србија омогућен Тап он Пхоне - терминал на мобилном телефону