ЕСКОБАР ОД ЗСО ПРАВИ НЕБИТНУ ЉУШТУРУ: Шта крије идеја САД о локалној координацији у српским срединама на КиМ

Д. МИЛИНКОВИЋ

29. 01. 2022. у 09:00

ЗА ЗВАНИЧНИ Београд долази у обзир само Заједница српских општина на принципима на којима је договорена у Бриселу, са јасним извршним овлашћењима, на коју се обавезала Приштина, гарантовале и ЕУ и САД.

ЕСКОБАР ОД ЗСО ПРАВИ НЕБИТНУ ЉУШТУРУ: Шта крије идеја САД о локалној координацији у српским срединама на КиМ

Фото Амбасада САД Србија

Ово би, укратко, био одговор српске стране на покушај потурања некаквих нових модела ЗСО, који су по саговорницима "Новости", само димна завеса за претварање Заједнице у празну љуштуру сведену на ниво невладине организације.

Наиме, уочи доласка америчко-европског двојца Габријела Ескобара и Мирослава Лајчака 2. фебруара у Београд, одједном су почеле да стижу поруке да ЗСО треба формирати, али да је суверена одлука косовске владе како ће она изгледати и које надлежности ће имати. Практично, иако долазе са мисијом да откоче дијалог, сами у њега гурају нове клипове.

Тако је Ескобар, заменик помоћника државног секретара САД и изасланик америчког председника за Западни Балкан, рекао да "постоје разни модели који функционишу, а међу којима су и они који би омогућили бољу локалну координацију без другог нивоа власти или извршне власти".

Пре тога, у сличном тону о ЗСО говорио је и нови амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер: "Постоје модели за које мислимо да могу да функционишу и охрабрили смо владу (Косова) да размотри те моделе и размотри то питање".

За председника парламентарног Одбора за КиМ Милована Дрецуна нема дилеме да су Ескобарове изјаве и нови предлози за ЗСО само охрабрење Приштини да Заједницу уопште не формира или да је претвори у нешто крајње нефункционално и што не би донело никакву корист српском народу на Косову, не би побољшало ни његову безбедност, степен људских права, економски статус:

- Нема измена ЗСО. Не може стално да се излази у сусрет Приштини и да се мења оно што је договорено. Бриселски споразум мора да се реализује онако како је договорен, у противном ће испасти да су САД, које су учествовале у свему томе, неозбиљне, неодговорне и такође непредвидиве, као и Приштина. Како ми онда можемо да наставимо било какве разговоре и договоре са косовским Албанцима? Довољно смо научили лекцију из бруталног нарушавања Резолуције 1244 Савета безбедности УН. И овај нови покушај да се уруши Бриселски споразум само може даље да смањи ионако минималне шансе за наставак дијалога и постизање било каквог напретка.

Дрецун указује да је став Београда јасан - нема напретка у дијалогу док се не формира ЗСО онако како је договорено у Бриселу, а то је са извршним овлашћењима. Он каже да ЗСО није осмишљена да би се, како је рекао Ескобар, "формирао други ниво власти", него зато што не постоји функционални институционални механизам на КиМ који би омогућио Србима нормалан и безбедан живот.

Поводом покушаја да се Београду "потуре" некакви нови модели формирања ЗСО, из Канцеларије за КиМ су поручили да се у до сада постигнутим бриселским споразумима "налази једини модел постојања ЗСО, онако како је договорен и потписан од стране Београда, Приштине и ЕУ".

ПРЕДВИЂЕНИ ПРЕДСЕДНИК И СКУПШТИНА

У ПРВОМ Бриселском споразуму из 2013. првих шест тачака се односи за Заједницу општина са српском већином. Ту је договорено да ће ова Заједница бити успостављена на основу Статута, а да до њеног распуштања може доћи само на основу одлуке општина учесница. Затим су две године касније, 2015, усаглашени и општи принципи и кључни елементи ЗСО у 22 тачке.

Између осталог, њене надлежности су:

* јачање локалне демократије, вршење пуног надзора ради развоја локалне економије, образовања, здравствене и социјалне заштите, урбаног и руралног планирања

* ЗСО треба да има Скупштину, председника који представља Заједницу пред централним властима и изван Косова, потпредседника, Савет, Одбор, администрацију, Канцеларију за жалбе, док би седиште требало да буде одређено Статутом.

ПЕТКОВИЋ У БЕРЛИНУ

ДИРЕКТОР Канцеларије за КиМ Петар Петковић у петак се у Берлину састао са државним секретаром у немачком МСП Андреасом Михаелисом и присуствовао радном ручку са Александром Јунгом из Службе канцелара и са Кристијане Хулман, руководиоцем Сектора за Западни Балкан немачког МСП. Петковић им је пренео ставове наше стране о потреби доследне имплементације досадашњих споразума, а о којима Приштина одбија да разговара, укључујући ЗСО, забринутост због деструктивних аката који угрожавају безбедност Срба и посебно нагласио неопходност одржавања избора на КиМ 3. априла.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)