НЕМАЊА СТАРОВИЋ: Заоштравање око Украјине довело би Србију у веома незгодан положај, ако можемо да будемо део решења, спремни смо

Танјуг

27. 01. 2022. у 13:39

ДРЖАВНИ секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић рекао је да му се чини да, уколико се све сагледа објективно, не би требало да постоји страховање од ескалације ширег оружаног сукоба између Украјине и Русије.

НЕМАЊА СТАРОВИЋ: Заоштравање око Украјине довело би Србију у веома незгодан положај, ако можемо да будемо део решења, спремни смо

Фото: Танјуг

- Просто, никоме ескалација заправо данас није у интересу, било да говоримо о Москви, Кијеву или пак о државама Централне и Западне Европе. Међутим, оно што представља проблем у исто време, то је веома заоштрена реторика, што таква реторика бива пропраћена и одређеним потезима који сви заједно стварају перцепцију да је ескалација ширих размера неизбежна - навео је Старовић за РТС.

Истакао је да, када се познаје механизам да јавно створене перцепције често утичу и на стварност на терену, може се доћи у ситуацију самоиспуњавајућег пророчанства којом би ова заоштрена реторика могла да доведе до ескалације сукоба.

- Надам се да то неће бити случај, да ће разум преовладати. Надам се да ће ова интензивна дипломатска активност уродити плодом. Видимо интензивну размену различитих порука, дијалог који се одвија и на нивоу Москва-Вашингтон, Руска Федерација - НАТО, планирају се састанци у такозваном нормандијском формату, који поред Москве и Кијева укључује и Париз и Берлин. Верујем да ће дипломатија показати сву своју снагу у данима који су пред нама - казао је Старовић.

Додао је да Србија апелује на мир и мирно решење и да би озбиљнија ескалација сукоба представљала катастрофу, будући да се ради о два пријатељска и братска словенска народа, као и да би шира ескалација довела и спољну политику Србије у веома незгодан положај.

Фото: Министарство одбране Украјине

- Ми ни на који начин нисмо део политичког конфликта између Русије и Украјине. Сасвим сигурно да би се било каква шира ескалација негативно одразила на нашу спољну политику и наш спољнополитички положај. Нисмо и нећемо бити део проблема. Ако постоји и најмањи простор да будемо део решења, ми смо на тако нешто спремни - поручио је Старовић.

Говорећи о изјави председника Хрватске Зорана Милановића о ситуацији у Украјини и да хрватске трупе неће бити укључене у могућу ескалацију тензија између Русије и Украјине, Старовић је навео да не би опширније коментарисао Милановићеве речи и додао да није први пут да сведочимо веома плаховитим изјавама председника Хрватске, као и да их он често даје у функцији унутрашње политичке борбе.

БОНУС ВИДЕО: 

Ко је тровао највећег Путиновог противника?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СЕЛАКОВИЋ ОТКРИО: Сијарто тражио да се Србији одмах понуди чланство у Европској унији