АМБАСАДОР ИЗРАЕЛА: Охрабрује начин на који се Србија односи према Холокаусту, велики број Срба је добио признање Јад Вашем

Танјуг

27. 01. 2022. у 10:51

ПОВОДОМ Међународног дана сећања на Холокауст у Другом светском рату, који се обележава данас, израелски амбасадор у Србији Јахел Вилан је рекао да је овај датум за сваку породицу у Израелу пре свега лична ствар.

АМБАСАДОР ИЗРАЕЛА: Охрабрује начин на који се Србија односи према Холокаусту, велики број Срба је добио признање Јад Вашем

Фото: Илустрација

- Када је реч о Израелу, ми Дан сећања обележавамо у априлу, као дан устанка у Варшавском гету. Обележава се од 2005. године и то је тема која не сме да се заборави, јер је сећање на Холокауст веома важно - рекао је у разговору за РТС амбасадор Вилан.

Додао је да је сећање на жртве Холокауста изазов за цело човечанство, због чега ће Израел покушати да кроз кампању "Моја прича, твоја прича" приближи млађим генерацијама ову тему и да се преко друштвених мрежа млади повежу са онима који су преживели погром Јевреја.

Вилан је оценио да је образовање веома битно за одржавање сећања на жртве нацизма, додајући да они који покушавају да порекну Холокауст чине то из незнања.

Амбасадор Израела се осврнуо на намеру Србије да сећање на жртве Холокауста сачува изградњом Меморијалног центра на месту некадашњег логора "Земун".

- Начин на који се Србија односи према теми Холокауста охрабрује и на томе заједно радимо и веома је важан један овакав меморијални комплекс. Велики број Срба је добио признање Јад Вашем и ти људи заслужују највиша одликовања и поштовање, као и преживели - нагласио је Вилан.

БОНУС ВИДЕО: 

КРАЈ НА ВЕШАЛИМА: Највеће суђење 20. века ратним злочинцима одржано је у Нирнбергу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)