ПОНОШ ЉУЉА САВЕЗ ЂИЛАСА И ЈЕРЕМИЋА: Мимо коалиционог договора Странка слободе и правде истакла свог кандидата на председничким изборима

Д. М.

24. 01. 2022. у 12:39

ИСТУРАЊЕ Здравка Поноша као кандидата за председника Србије озбиљно је пољуљало ионако лабав савез између лидера Странке слободе и правде и Народне странке, Драгана Ђиласа и Вука Јеремића.

ПОНОШ ЉУЉА САВЕЗ ЂИЛАСА И ЈЕРЕМИЋА: Мимо коалиционог договора Странка слободе и правде истакла свог кандидата на председничким изборима

Вук Јеремић и Драган Ђилас, Фото Танјуг

Ђилас је у суботу обзнанио да ће кандидат ССП на изборима за шефа државе бити Понош, који је и даље члан НС. Ова одлука је донета, а да о томе претходно није обавештен Јеремић. Такође, председник ССП учинио је то и поред договора који је коалиција ССП-НС-ДС-ПСГ имала - да се најпре сачекају истраживања јавног мњења о шансама појединих кандидата, па тек онда направи договор о заједничком адуту.

Из Јеремићевог табора јуче је саопштено да су о кандидатури Поноша сазнали из медија.

Навели су и да је према коалиционом споразуму који је 26. новембра 2021. потписан са ССП, ДС и другим политичким организацијама, заједнички кандидат за председника Србије на предстојећим изборима требало да буде изабран консензусом.

- С обзиром на то да у досадашњим разговорима са нашим коалиционим партнерима није постигнут договор око заједничког кандидата за председника Републике, сложили смо се да наручимо два стручна и независна истраживања јавног мњења која би нам помогла да заједнички направимо најбољи избор. Та истраживања су у току, а њихови резултати би требало да нам буду представљени у уторак, 25. јануара - поручили су из НС, која, бар за сада, неће вући кораке у правцу растурања коалиције.

Здравко Понош, Фото Д. Миловановић

С друге стране, Покрет слободних грађана одлучио је да стане иза Поношеве кандидатуре.

За Бојана Клачара, из ЦеСИД, кандидатура Поноша је делимично изненађење, јер се, додаје, чинило да су ССП и НС изгладиле неспоразум који је настао пре неколико недеља када је његово име први пут било поменуто:

- Све је указивало да овај блок иде у правцу нестраначког кандидата. Мало је атипична и ситуација, чак и за српске политичке прилике, да једна странка најављује кандидатуру човека који је, бар колико знамо, члан друге странке. То сигурно на неки начин потреса односе у коалицији.

Понош је четврта личност са опозиционе сцене која је до сада најавила да ће ући у трку за позицију шефа државе. Тако ће кандидат бити и лидер Двери Бошко Обрадовић, а испред коалиције НАДА и Милош Јовановић, председник ДСС. На листићу би требало да се нађе и новинар Срђан Шкоро, чију кандидатуру је најавио покрет "Да се струка пита".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ПОКАЗАЛИ СТЕ ПОДРШКУ СРБИЈИ КАДА МНОГИ НИСУ СМЕЛИ: Вучић честитао Орбану поновни избор за премијера