ЗВИЦЕР САМ НЕ НИШАНИ ВУЧИЋА: Службе иду трагом да су у стравичан план за убиство председника укључене неке агентуре из суседства

Е. В. Н.

23. 01. 2022. у 08:00

СВЕ наше обавештајне службе улажу напоре да открију политичке покровитеље Радоја Звицера, чији криминални клан припрема атентат на председника Србије Александра Вучића, као и да ли су у овај монструозни план укључене агентуре из суседства, али и људи одавде који су у ширем окружењу шефа државе.

ЗВИЦЕР САМ НЕ НИШАНИ ВУЧИЋА: Службе иду трагом да су у стравичан план за убиство председника укључене неке агентуре из суседства

Фото Д. Миловановић

Ово су, уз подизање степена обезбеђења председника, први кораци који су предузети после шокантних информација које је прексиноћ открио министар полиције Александар Вулин - да шеф злогласног "кавачког клана" у фебруару припрема ликвидацију најпопуларнијег српског лидера последњих деценија.

Припадници полиције једне земље чланице Европске уније су нашим органима 14. јануара, посредством Европола, под ознаком хитно, доставили поменуту информацију. Она је проверена на више експертских нивоа и утврђено је да је веродостојна, па су Министарство унутрашњих послова и Безбедносно-информативна агенција заједно са "Европолом" и партнерском службом од које је информација добијена покренули опсежну акцију утврђивања идентитета свих припадника ове злочиначке организације који су уплетени у паклену замисао.

Добио пасош Северне Македоније?!

ОПОЗИЦИОНА странка ВМРО-ДПМНЕ оптужила је Министарство унутрашњих послова Северне Македоније, на чијем је челу Оливер Спасовски, да је Радоје Звицер добио легални пасош те земље под другим именом.

Фото: В. Н.

- ВМРО-ДПМНЕ је у контексту разоткривања афере "Мафија" пре непуних годину дана открила да се на списку мафијаша и криминалаца којима је Спасовски издао легални македонски пасош, али под другим именом, налази управо Радоје Звицер, који је, према информацијама Европола, организатор атентата на председника Србије - саопштено је јуче у тој странци.

Фото Приватна архива

Како се наводи, иако је од тог открића прошло годину дана, нико није оптужен, иако су, тврде у овој странци, македонске пасоше добили мафијаши из региона и света.

Засада све указује да то није била изолована идеја Которанина за којим је Србија расписала потерницу и који према оперативним подацима слови за једног од главних организатора кријумчарења кокаина из Јужне Америке у Западну Европу. Иако има напретек личних мотива да се освети Вучићу, који је одсекао пипке његовој криминалној хоботници у Србији, стравичну намеру свакако није могао да изведе сам и без широке логистичке потпоре коју не могу да обезбеде његови "војници".

Лого

Зато истрага с правом иде у правцу испитивања улоге држава из окружења, јер је јавна тајна да Звицер има јако упориште у црногорској полицији и тамошњим безбедносним службама, а јуче се сазнало да има и пасош Северне Македоније.

Пре неколико месеци побегао је из Црне Горе, и тако избегао хапшење за организовање ликвидације. Иза решетака је тада завршило неколико најсвирепијих чланова озлоглашеног "кавачког клана". Постоје индиције да су му његови сарадници из црногорске полиције и Агенције за националну безбедност омогућили да напусти Котор и склони се у иностранство.

Најважније је наше јединство

ПРЕДСЕДНИК Вучић поручио је јуче, на инстаграм-налогу @avucic, да је најважније наше јединство. Шеф државе објавио је видео-снимак најлепших места из Србије уз поруку:

- Најважније је наше јединство и наша заједничка љубав према Србији и њеној будућности.

Други, нимало наивнији аспект ове приче, јесу и интереси појединих великих сила, чијим аспирацијама на Балкану је брана управо председник Вучић и његово чврсто опредељење да буде громобран свим Србима у окружењу.

Индикативно је да се ова завера припремала баш у јеку огромних притисака на Републику Српску и Милорада Додика, оличених и у санкцијама које му је недавно увео Вашингтон. Нема сумње да би архитектама нове Босне било много лакше да РС утопе у унитарну државу под патронатом Сарајева, да нема чврсте везе између председника Србије и руководства Српске.

Министар Вулин у петак открио шокантне информације, Фото Танјуг

С друге стране, злочиначки подухват темпиран је свега месец дана пред изборе 3. априла и очигледно је да су налогодавци рачунали на то да би, у случају да остваре свој наум, Србија утонула у потпуни хаос, с несагледивим последицама. Стабилност, за коју се упорно залаже Вучић, неумитно би била нарушена, чиме би профитирала неформална коалиција Приштина - Загреб - Сарајево - делови пораженог ДПС режима у Црној Гори, који су се протеклих месеци својски трудили да оживе стару мантру о великосрпској хегемонији, не би ли у центрима моћи направили што већи одијум према Београду, који је почео да их жуља захваљујући евидентном економском напретку.

После хапшења и откривања злочина криминалне групе Вељка Беливука и Марка Миљковића, када је обелодањено да су поступали по налозима Звицера, ова мафијашка организација бачена је на колена, па би њихову жељу за осветом Вучићу врло лако могли да искористе горепоменути.

ЦИЉАЛИ ГА КОД НЕМАЊЕ И НА ТОПЧИДЕРУ

ЗА непуних годину дана ово је трећа узнемирујућа информација која се тиче безбедности првог човека Србије. Тако је након откривања споменика Стефану Немањи у Београду, крајем јануара прошле године, из МУП и Владе саопштено да је дуго и детаљно планирано да том приликом Вучић буде убијен. Тог 27. јануара 2021. више од 850 специјалаца било је распоређено на отварању обележја великом жупану како би се обезбедио председник, јер су обавештајни подаци указивали да ће бити покушано да се изврши атентат. Ове стравичне податке открио је касније начелник Управе криминалистичке полиције (УКП) МУП Србије Богдан Пушић.

Фото П. Милошевић

Криминална група Беливука и Миљковића сумњичи се да је припремала још један атентат на председника Србије, који је требало да буде изведен на кружном току на Топчидеру, и то митраљезом постављеним у камион.Tekst

"Кавчани" су одлучном акцијом државе остали без једног од кључних извора финансирања у дистрибуцији кокаина, али и без људи који су за Звицеров и рачун клана убијали у региону и шире.

Под притиском међународних обавештајних служби и полиција, и Црна Гора је наводно кренула да се обрачунава са организованим криминалом. Ипак, захваљујући својим везама у врху црногорске државе, Звицер је на време обавешетен и успео је да побегне. Ухапшен је његов саборац Слободан Кашћелан, док су у Португалији "пали" Игор Божовић и његов син.

Фото: Printskrin

Иако су и Беливук и Миљковић иза решетака, а он у бекству, Звицер је успео да својим каналима успостави даљи контакт са њима, и то преко сарадника, који су још на слободи, али и адвоката који преносе информације између њих.

- Беливукови и Миљковићеви људи су и даље на улици, али се прикупљају докази и врло брзо може да се очекује и њихово хапшење. Они и даље обезбеђују одређене клубове, растурају наркотике, својим ухапшеним вођама организују рођендане... - наводи саговорник "Новости", близак безбедносним структурама.

Звицерови сарадници из полиције Црне Горе помогли му да напусти Котор, Фото О. Р.

За финансирање овако организоване криминалне групе, посебно вође који је у бекству, Звицерови сарадници покушавају да ублаже ударац и прикупе новац. Изнова се труде да стабилизују кријумчарске ланце за пребацивање кокаина из Јужне Америке ка Западној Европи. У тим пословима су им битни Србија и Београд, али им смета председник Вучић, који је најавио обрачун са мафијом до последњег припадника.

- У овом тренутку идентификовали смо П. О., човека блиског Беливуку и Миљковићу, који је на вези са Звицером. Он поступа по наређењу овог которског мафијашког боса, али и Беливука и Миљковића. Размена информација иде преко неких од њихових бранилаца, који чак имају обезбеђење и блиндирана возила. Страх код њих је велики, пресечени су им важни извори финансирања и зато су одлучили да уклоне главни разлог својих проблема - председника Србије - наводе извори нашег листа.

* * * * * * * *

СИНИША МАЛИ, МИНИСТАР ФИНАНСИЈА

ХОЋЕ СРБИЈУ ДА ОДВУКУ НА ДНО

ПЛАНИРАЊЕМ атентата на председника Србије Александра Вучића организоване криминалне групе и њихови шефови желе да постигну хаос у Србији. Они би да врате Србију на дно, на ком је била пре него што је председник Вучић преузео руковођење. То је за њих начин да се председник уклони без избора, на најокрутнији могући начин. Ове претње треба схватити најозбиљније, јер наша земља памти политичка убиства. Председник Александар Вучић је познат као неко ко се не предаје и не зауставља у својој борби за бољу Србију, и знам да га ни ове претње неће у томе зауставити, истакао је министар финансија Синиша Мали.

* * * * * * * *

НИКОЛА СЕЛАКОВИЋ, ШЕФ ДИПЛОМАТИЈЕ

ИСТРАЖИТИ КО ЈЕ СВЕ УМЕШАН

ПРИПРЕМА атентата на председника Србије Александра Вучића је очајнички покушај да се наша земља баци на колена. Нужно је истражити ко још иза тога стоји, поред развлашћених криминалних босова, и по чијем политичком налогу они делују. Никада у нашој националној историји није бивало да се велике државотворне реформе догоде без отпора оних којима одговара неуређеност система и да ловци у мутном препусте без отпора своје криминалне полуге моћи.

Ово је природна коалиција интереса криминалаца који од људи праве ћевапе, са онима који би да нам отму Косово и Метохију, као и оних који би да прогањају и обесправљују наш народ и који људима испирају мозгове, оних који пуцају у људе и оних који на насловним странама цртају мете на председнику Србије. Уверен сам да ће председник Вучић наставити да Србију води без страха, поносно и усправно.

* * * * * * * *

НЕНАД ПОПОВИЋ, МИНИСТАР ЗА ИНОВАЦИЈЕ

ИНСПИРАТОРИ У ЦРНОЈ ГОРИ

САЗНАЊА која су посредством Европола добиле српске службе безбедности о припреми атентата на председника Александра Вучића изазивају дубоку забринутост и указују да је неопходно да се као држава још одлучније супротставимо организованом криминалу. Информације да се на челу криминалне групе која је припремала убиство налази шеф "кавачког клана" Радоје Звицер указује да се политички инспиратори и наручиоци овог атентата налазе у Црној Гори где "кавачки клан" има задатак да штити режим Мила Ђукановића.

Као човек који непрестано добија претње од представника криминалних кланова из Црне Горе повезаних са Ђукановићем, веома добро разуме и озбиљно схвата опасност која прети председнику Вучићу, позивам надлежне да предузму све неопходне мере да лична безбедност председника Вучића буде сачувана, рекао је Ненад Поповић, министар за иновације.

* * * * * * * *

ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ, ПОТПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ

ДРЖАВА ЋЕ ЗАШТИТИТИ ПРЕДСЕДНИКА

ДРЖАВА има снаге да се избори са претњама које долазе од организованог криминала, а верујем да ће надлежни државни органи учинити све да заштите председника. Србија је не тако давно у атентату изгубила премијера и свака претња по безбедност председника мора до краја да се испита и санкционише, предузму све мере да он буде заштићен. Вучић је кључна политичка личност и неко ко се бескомпромисно бори за своју земљу и због тога је управо он главна мета оних који не желе да виде Србију која је стабилна, безбедна и успешна, одлучна да се обрачуна са сваким криминалом, поручила је Зорана Михајловић, потпредседница Владе.

* * * * * * * *

ПЕТАР ПЕТКОВИЋ, ШЕФ КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА КиМ

ОЧАЈНИЧКИ ПОКУШАЈ КРИМИ-БОСОВА

ПРЕДСЕДНИК Александар Вучић је одавно објавио беспоштедни рат криминалним организацијама у Србији, а припрема атентата на њега је очито очајнички покушај освете срушених криминалних босова. Они се надају да ће уколико уклоне једну особу моћи да загосподаре Србијом, али то се не може десити јер модерна и успешна Србија је национални пројекат, и иза њега стоји не само странка на чијем је челу председник Вучић, већ и најшири слојеви нашег друштва, спремни да бране оно што је последњих година постигнуто.

Подсмех и злурадост којом су информацију о припреми атентата на председника пропратили поједини медији и појединци су очекивани, јер наступају по налогу једне другачије и можда и подмуклије групе криминалаца, која би да прљавим новцем и на насилан начин преотме Србију, поручио је Петар Петковић, шеф Канцеларије за КиМ.

* * * * * * * *

МАЈА ПОПОВИЋ, МИНИСТАР ПРАВДЕ, ПОРУЧУЈЕ

ДРЖАВА ЈЕ ЈАЧА ОД МАФИЈЕ

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић, који је показао одлучност и непоколебљивост у борби против мафије и организованог криминала, очигледно представља сметњу вођама криминалних кланова, које су свесне да је држава објавила рат мафији - истакла је јуче у свом саопштењу министарка правде Маја Поповић.

Такође, он је највећи покретач развоја и просперитета Републике Србије, у којој данас постоји нулта толеранцијa за све облике организованог криминала, нагласила је Поповићева:

- Држава и њени органи су на истом задатку и из тих разлога, као министар правде, пружам апсолутну подршку председнику Вучићу у борби против свих видова организованог криминала. Поздрављам професионализам МУП и БИА који својим радом показују да је држава јача од мафије и да поседује ресурсе да спречи њихове злочиначке планове.

* * * * * * * *

ЛИДЕР ЈС ДРАГАН МАРКОВИЋ КАТЕГОРИЧАН

ОВО ЈЕ ОЗБИЉНО, ИСТРАЖИТИ ДО КРАЈА

ПРЕДСЕДНИК Јединствене Србије (ЈС) Драган Марковић Палма изјавио је да је претња убиством председника Србије Александра Вучића озбиљна ствар и да не треба нико да сумња у ту информацију.

- Важно је да наши истражни органи целу ствар истраже до краја, не смеју да стану док се све не сазна - рекао је Марковић гостујући на телевизији Хепи.

Према његовим речима, треба истражити ко је планирао атентат на председника Србије и због чега, "да ли је то планирано због резултата које Србија постиже и на инфраструктурном, економском, привредном, социјалном, међународном плану".

* * * * * * * *

СОЦИЈАЛДЕМОКРАТСКА ПАРТИЈА ЗАХТЕВА ОД НАДЛЕЖНИХ

ХИТНО ИСПИТАТИ СВЕ ОКОЛНОСТИ

СОЦИЈАЛДЕМОКРАТСКА партија (СДП) Србије саопштила је јуче да очекује од надлежних органа да хитно испитају све информације о планирању атентата на председника Србије и делују у складу са тиме.

- Претње се морају схватити озбиљно и верујемо да су наше институције спремне и способне да реагују на основу сазнања до којих су дошле уз помоћ Европола - навео је СДП Србије.

Та странка је такође изразила очекивање да државни органи брзо и ефикасно реагују "како би се стало на пут организованим криминалним групама".

* * * * * * * *

СРПСКА ЛИСТА ПОВОДОМ ИНФОРМАЦИЈА О АТЕНТАТУ

СРБИ СА КиМ ЗАБРИНУТИ ЗА ПРЕДСЕДНИКА

Српски народ са Косова и Метохије је дубоко забринут због информација до којих су дошле наше и европске обавештајне службе о намери организованих криминалних група да изврше атентат на председника Вучића, саопштила је Српска листа.

- Очигледан је циљ организованих криминалних група да се ликвидацијом најбољег међу Србима, спречи бескомпромисна борба против организованог криминала у нашој земљи коју је покренуо и води председник Александар Вучић, и тиме заустави даљи развој и јачање наше земље - навела је Српска листа.

* * * * * * * *

ПРЕДСЕДНИК ПУПС О УГРОЖАВАЊУ ЖИВОТА ШЕФА ДРЖАВЕ

ОТКЛОНИТИ ПРЕТЊЕ ШТО ПРЕ

ПРЕДСЕДНИК ПУПС Милан Кркобабић, поводом саопштења МУП да је угрожена безбедност и сам живот председника Републике Александра Вучића, изјавио је јуче да те претње морају бити отклоњене у најкраћем року.

- Озбиљне, проверене претње траже енергичан и крајње професионалан одговор надлежних органа Републике Србије и морају бити отклоњене у најкраћем року. Безбедност и заштита живота демократски, непосредно изабраног председника Републике Александра Вучића, као и свих грађана Републике Србије, морају бити наш императив - навео је у изјави за јавност Кркобабић.

* * * * * * * *

УДРУЖЕЊЕ СУДИЈА И ТУЖИЛАЦА ПОЗИВА НАДЛЕЖНЕ

ПРЕДСЕДНИКУ ПОЈАЧАТИ ЗАШТИТУ

УСТ указује да је Тужилаштво за организовани криминал у координираној акцији са МУП и БИА, током претходне године задало озбиљан ударац организованом криминалу и разбило структуру једног клана на територији Србије (Беливук-Миљковић), али подсећа да су лица означена као организатори криминалне групе избегла хапшење у суседној држави и да се налазе у бекству. Због тога и постоји оправдана бојазан да би они деловање могли да усмере ка политичким субјектима и другим јавним функционерима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (14)