О ДИЈАЛОГУ И ИЗБОРИМА: Лајчак почетком фебруара у Београду

Танјуг

19. 01. 2022. у 18:18

СПЕЦИЈАЛНИ представник ЕУ, Мирослав Лајчак почетком фебруара требало би да посети Београд, потврђено је Тањугу из дипломатских извора у Бриселу.

О ДИЈАЛОГУ И ИЗБОРИМА: Лајчак почетком фебруара у Београду

Фото: Инстаграм/будуцностсрбијеав

У дипломатским изворима наводе и да је организација нове рунде разговора Београда и Приштине у Бриселу разлог посете Мирослава Лајчка који би прво требало да разговара са званичницима привремених косовских институција, а затим да дође у Београд на разговоре са председником Србије, Александром Вучићем.

У Бриселу званично наводе да је рано сада најављивати посету, али кажу да су ЕУ посредници у свакодневним контактима како са Београдом и Приштином, тако и са САД и другим партнерима који подржавају наставак дијалога о нормализацију односа две стране.

- Чињеница да нема дијалога на високом нивоу није доказ да је дијалог стопиран, а посао одложен. Када се створе услови организоваћемо нови састанак или преговарача или премијера, односно председника - изјавио је за Тањуг портпарол ЕУ, Петер Стано.

У дипломатским изворима у Бриселу наводе да је идеја ЕУ посредника да се о организацији гласања Срба на КиМ разговара и по могућству договори пре избора предвиђених за почетак априла, и да би управо то била тема на којој би Лајчак могао да инсистира током предстојеће посете Приштини и Београду.

Последњи покушај ЕУ да организује састанак лидера обе стране у Бриселу пропао је крајем пошле године када је у Бриселу закључено да "не постоји предуслов" за нову рунду разговора председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОРУШИЛИ 135 СРПСКИХ СВЕТИЊА, А ДЕВИ ОБНАВЉАЈУ КУЋУ: Провокација одмах по захтеву тзв. Косова за пријем у СЕ