СТРАНКЕ ПОЗАЈМЉУЈУ САМО КОД БАНАКА: Влада Србије усвојила Предлог закона о финансирању политичких активности

Д. М.

17. 01. 2022. у 22:03

СТРАНКЕ у Србији убудуће ће моћи да се задужују и узимају кредите искључиво код банака и других финансијских организација, а не и код код физичких и правних лица, која би давањем позајмице могла да остваре утицај на партије.

СТРАНКЕ ПОЗАЈМЉУЈУ САМО КОД БАНАКА: Влада Србије усвојила Предлог закона о финансирању политичких активности

Фото Н. Живановић

Ово решење предвиђено је Предлогом закона о финансирању политичких активности, који је Влада Србије усвојила у понедељак, којим се обезбеђује транспарентно праћење трошкова током и по завршетку изборног процеса. Овим предлогом закона утврђена је максимална висина кредита и зајма на годишњем нивоу до које се све партије могу задуживати, а како би финансирали редован рад или изборну кампању.

Предложеним решењем уводи се и обавеза директора Пореске управе да у годишњи или ванредни план пореске контроле обавезно уврсти даваоце финансијских средстава и других услуга политичким субјектима у складу са извештајем Агенције за спречавање корупције о финансирању политичких активности и субјеката.

У склопу процеса унапређења изборних услова, Влада је осим овог предлога закона усвојила читав сет изборних аката који се односе на избор председника Републике, народних посланика и локалне изборе.

Како је саопштено из Немањине 11, предлозима ових закона се не мењају суштински аспекти избора за народне посланике, избора за председника Републике и одборнике скупштина јединица локалне самоуправе и задржавају се досадашња законска решења која се могу и сматрати основним постулатима изборног процеса у Србији.

Нови закони доносе значајне новине у погледу заштите права у изборним поступцима и лакшег кандидовања политичких странака националних мањина, као и у погледу организације и транспарентности рада органа за спровођење избора.

Предложена решења настала су, с једне стране, као резултат паралелних међустраначких дијалога о изборним условима уз учешће представника Европског парламента, односно без њиховог учешћа. Такође, примењене су препоруке Канцеларија за демократске институције и људска права Организације за европску безбедност и сарадњу (ОДИХР).

ЈЕФТИНИЈИ ТЕСТОВИ НА КОРОНУ

ВЛАДА Србије усвојила је у понедељак закључак и о смањењу накнаде за PCR и антигенско тестирање на присуство короне на лични захтев, које обављају здравствене установе у јавној својини. Убудуће ће PCR тест уместо 9.000 коштати 6.000 динара, а цена антигенског теста снижена је са 3.500 на 1.800 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)