КОНАЧНИ РЕЗУЛТАТИ РЕФЕРЕНДУМА: РИК саопштио када ће све бити познато

Novosti online

16. 01. 2022. у 19:16

РЕПУБЛИЧКА изборна комисија (РИК) на конференцији поводом излазности на референдуму до 18 часова саопштила је и када ће бити познати коначни резултати гласања.

КОНАЧНИ РЕЗУЛТАТИ РЕФЕРЕНДУМА: РИК саопштио када ће све бити познато

Фото: Ненад Живановић

- Што се тиче коначних резултата, њих утврђују бирачки одбори, а затим на седницама и општинске изборне комисије у року од 48 часова. Након тога, достављају Републичкој изборној комисији у наредна 24 часа, која има обавезу да у наредних 48 сати донесе одлуку о утврђивању коначних резултата. Крајњи рок износи 120 часова, односно пет дана по затварању бирачких места. Крајњи рок је петка до 20 часова. Постоји могућност да се пролонгирају у случају да дође до понављања гласова на одређеним бирачким местима.

Прелиминарни резултати вечерас

Такође, РИК је саопштио да ће се први резултати знати вечерас по прситизању записника.

Подсетимо, према извештају РИК до 18 часова часова на референдуму гласало 25,25 одсто од укупног броја бирача.

Референдумско питање

Питање које се налази на гласачком листићу гласи: "Да ли сте за потврђивање Акта о промени Устава Републике Србије?", уз понуђење одговоре - "да" и "не". У Уставу се сада уводе нова правила у начину избора судија односно тужилаца. Њих више директно неће бирати парламент. Скупштина Србије ће сада изгласати по четири истакнута правника који ће ући у састав Високог савета судства, односно Државног већа тужилаца. Они ће затим, заједно са осталим члановима ова два тела (има их укупно по 11) бирати судије и тужиоце. Укида се и пробни мандат судија, па се они неће као до сада бирати прво на три године већ на цео радни век, под условом да не прекрше нека од правила обављања функције из закона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОСЕТА ПЛАНИРАНА ЗА 12 САТИ: Председник Вучић сутра обилази складишта робних резерви