ЗА БОЖИЋ У ЧИКАГУ: Гујон са Селаковићем ускоро у посети дијаспори у Америци

Танјуг

03. 01. 2022. у 23:51

ДИРЕКТОР Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон најавио је да ће за неколико дана заједно са министром спољних послова Николом Селаковићем отићи у посету српској дијаспори у Чикагу.

ЗА БОЖИЋ У ЧИКАГУ: Гујон са Селаковићем ускоро у посети дијаспори у Америци

Приватна архива

-Тамо ћемо заједно бити за Бадњи дан и славити Божић. Радује ме јер нисам досад био, а знам да је српска заједница многобројна, да живи тамо дуже од једног века и да је добро организована. Једва чекам да видим како су и како можемо да побољшамо њихов положај и да ојачамо везе између њих и матице Србије, рекао је Гујон за Вести онлајн.

И ову Нову годину Гујон је дочекао у Србији с француским волонтерима његове хуманитарне организације "Солидарност за Косово", а који уназад 17 година проводе новогодишње празнике са Србима на Косову и Метохији, делећи хуманитарну помоћ, преноси Косово онлајн.

-Сваке године их дочекујем у Београду, тако и ове, само што, нажалост, не могу да идем с њима на Космет. Лепо је кад се окупимо сви којима је Србија у срцу, иако нисмо Срби по рођењу, навео је Гујон.

На питање шта мисли о иницијативи председника српског парламента Ивице Дачића да Срби у Словенији добију право на двојно држављанство, пошто је био у тој земљи, Гујон је рекао да би то било добро јер би им олакшало свакодневни живот и правни статус.

-Тиме бисмо повећали и степен међусобног разумевања и пријатељства. У Словенији Срби немају статус националне мањине иако их има 60.000 до 90.000, а који иначе живе на том простору још од почетка 16. века, док Словенци у Србији, којих је вишеструко мање, имају тај статус. Ипак, не можемо да кажемо да наши у Словенији имају проблеме које имају Срби у осталим земљама бивше Југославије, указао је он.

Протекле јесени су формирана нова одељења допунске наставе на српском језику у више држава, а Гујон прецизира да су отворене 23 нове допунске школе српског језика у дијаспори за шта је издвојено 20 милиона динара.

-Од Русије, Малте, Холандије до Аустрије, Шпаније и Португалије више од 800 малишана похађа часове српског језика и културе у новоотвореним школама. Допунске школе функционишу увече или током викенда и ту деца могу да уче не само о језику и граматици, већ и о националној историји, култури, географији и да се међусобно повезују. Због свега тога биће их и више, имамо то у плану, поручио је Гујон.

Што се тиче пословних планова за 2022. годину, каже да ће се наставити са отварањем и проширивањем школа српског језика у свету, али и са одбраном права Срба из региона, "посебно у БиХ, где је угрожена имовина српског народа који је морао да избегне током рата".

-Настављамо да бранимо основна људска права Срба у земљама где се не поштују, попут права на језик, писмо, слободу говора, запошљавање, представљање у институцијама. Управа ће, такође, наставити да финансира пројекте удружења који доприносе очувању идентитета и културе српског народа где год живео, рекао је Гујон.

БОНУС ВИДЕО - ПАНИКА У АМЕРИЦИ: Трупе, дуге цеви, ванредно стање... Шта следи наредних дана?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)