ВАРХЕЈИ: Снажан сигнал посвећености ЕУ придруживању Србије

Танјуг

14. 12. 2021. у 10:43

ОТВАРАЊЕ преговора о кластеру 4 представља снажан политички сигнал посвећености Европске уније придруживању Србије, истакао је данас европски комесар за проширење Оливер Вархеји.

ВАРХЕЈИ: Снажан сигнал посвећености ЕУ придруживању Србије

Фото: Танјуг

Вархеји је, на конференцији за штампу после међувладине конференције, рекао да се сада по први пут отварају преговори о једном кластеру који се састоји од четири поглавља.

Тиме, додаје, Србија предузима још један значајан корак ка придруживању ЕУ.

- Отварање поглавља представља веома добру вест за Србију и њене грађане, као и за цео Западни Балкан. Тиме је послата снажна порука да ЕУ жели да убрза свој ангажман на Зеленој агенди - објаснио је он.

Вархеји је казао да отварање кластера потврђује да постоји напредак у преговорима у процесу придруживања и да ЕУ подржава све реформе које су спроведене у Србији.

Такође, подвлачи, ово је и признање Србији за владавину права и кораке предузете на реформи Устава у вези са областима које се тичу отвореног кластера.

Указао је да сада предстоји пуно посла на суштинским преговорима, и да само посвећеним приступом Србија може да испуни све услове за затварање поглавља.

- Међувладина конференција је омогућила и да отворимо политички дијалог о кључним изазовима са којима се Србија даље суочава. Када је реч о владавини права и нормализацији односа са КиМ, они остају кључни за приступни процес - поручио је он.

Вархеји је казао да је важно да Србија остварује добре резултате на терену, са чврстом амбицијом да отвара даље кластере током француског председавања ЕУ.

- Ми са наше стране урадићемо све да би се убрзали преговори - додао је он.

У оквиру кластера 4, који се односи на Зелену агенду и одрживу повезаност, данас су отворена поглавља 14 (транспортна политика), 15 (енергетика), 21 (трансевропске мреже) и 27 (животна средина).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)