ПРВИ ПУТ: Грађани Србије у иностранству гласају на референдуму

Танјуг

07. 12. 2021. у 09:40

ПО први пут држављани Србије који живе у иностранству моћи ће да се изјашњавају на референдуму, а прву могућност да остваре своје демократско право имаће већ 16. јануара, када ће у Србији бити организован референдум о уставним променама.

ПРВИ ПУТ: Грађани Србије у иностранству гласају на референдуму

Фото: Новости архива

Да би искористили право да на референдумском листићу заокруже "да" или "не", неопходно је да се грађани пријаве, а рок је до 25. децембра.

Могућност да се држављани Србије, који живе ван граница земље, изјашњавају на референдуму омогућиле су им недавно усвојене измене Закона о референдуму и народној иницијативи.

Амбасадор Србије у Аустрији Небојша Родић позвао је све држављане Србије у тој земљи да посете сајт амбасаде и конзуларног одељења како би се пријавили.

Скупштина Србије је 25. новембра усвојила измене Закона о референдуму и народној иницијативи, којим је сада, каже Родић, са 183 члана на модеран начин установљена процедура изјашњавања на референдуму и процедура народне иницијативе, што је случај у земљама са дугом демократском традицијом.

Родић истиче да је то посебно важно у Србији, имајући у виду да је стари Закон о референдуму и народној иницијативи донет 1994.године, додајући да су се огромне промене догодиле од тада до данас, не само у нашој земљи, већ у целом свету, а посебно у Европи.

- Сви држављани Србије који живе у Аустрији први пут ће имати могућност да користе референдум као облик изјашњавања 16. јануара, од 7 до 20 сати - рекао је Родић.

Он је подсетио да је предмет референдумског изјашњавања Акт о промени Устава, донетог 2006, који се мења само у делу који се односи на област правосуђа, док сви остали делови остају непромењени.

Амбасадор додаје да је циљ тих измена побољшање и установљење апсолутне независности правосуђа у делу који се односи на функционисање судских органа, али и на обављање јавно-тужилачке функције.

- То је у интересу Србије, и на тај начин ће се одлука донета у парламенту потврдити вољом грађана - рекао је Родић.

Амбасадор је навео и да се сада, по први пут, законски праг излазности спушта испод 50 одсто оних који излазе на референдум и појаснио да то није новина, односно да таква законска решења постоје у Француској, Норвешкој, Ирској и дају слободу да грађани по свом избору учествују или не учествују у изјашњавају, али да свакако имају право које могу да искористе.

- Потврда одлуке парламента 16. јануара је велики корак напред на европском путу Србије, али и за реформе које се годинама, од 2012, спроводе у земљи. Србија може да буде узор другим земљама како се стабилизује држава и како се креће путем просперитета. Ова промена установиће пут за идеал - одвојености судске власти од законодавне и извршне - рекао је Родић.

Зато је позвао све државаљане Србије у Аустрији да се пријаве за изјашњење на референдуму и гласом, како каже, обезбеде даљи напредак демократије у земљи.

Посебно је указао да ће референдумско изјашњавање бити спроведено у условима борбе против ковида 19 који су на снази у Аустрији, као и да ће се у потпуности поштовати све мере које земља буде примењивала за такве скупове.

Грађани ће 16. јануара на референдуму са "да" или "не" одговарати на питање "Да ли сте за потврђивање акта о промени Устава Републике Србије?".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)