"ГОСТИ" ХОЋЕ ДА ПРЕОТМУ ПРОТЕСТ: Поједини опозициони лидери спремни да преузму акције блокада саобраћајница и наметну своју стратегију

С. С. Р.

07. 12. 2021. у 09:00

ДЕО опозиционара који су се на еколошким протестима против изградње рудника "Рио Тинта" и ископавања литијума у подручју Јадра у протекле две суботе појављивали као "гости" сада покушавају да наметну своје захтеве и буду "домаћини" блокада путева.

ГОСТИ ХОЋЕ ДА ПРЕОТМУ ПРОТЕСТ: Поједини опозициони лидери спремни да преузму акције блокада саобраћајница и наметну своју стратегију

Фото Танјуг

Први је искорачио лидер "Заједно за Србију" Небојша Зеленовић траживши да се у листу услова постављeних власти, осим повлачења Закона о референдуму и народној иницијативи, дода и смена чланова РЕМ-а, као и усвајање акта који ће предвидети да рудник никада не буде изграђен. Како је објаснио на ТВ Нова С, ово је прилика да се "енергија људи на улицама искористи и закуца".

С друге стране, Саво Манојловић из Покрета "Крени промени" одбацио је ове идеје, наводећи да би "нови захтеви разводнили постојеће протесте":

- Субота је дан када не постоји прва и друга Србија већ уједињена Србија, и то око два захтева - поништења Закона о референдуму и изменe Закона о експропријацији.

Савез еколошких организација Србије саопштио је јуче да до даљег остају при првобитним захтевима због којих су и ступили у блокаде саобраћајница.

Ипак, спекулише се да се блок око Странке слободе и правде Драгана Ђиласа залаже да се протести каналишу на простор око Скупштине Србије, са чим се еколози не слажу. А, "Не давимо Београд" који је у блоку "Отворена грађанска платформа - Акција" са Зеленовићем, оградио се од његових идеја за увођење нових захтева.

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић рекла је јуче да ће измене Закона о експропријацији, које је председник Александар Вучић најавио током разговора са житељима Горњих Недељица, ићи у правцу продужења рокова, за које грађани мисле да су прекратки, као и одређивања цене, на шта су се жалили.

- Председник Вучић је показао да жели да разговара. Постоји неки рок од пет дана када ствар око експропријације треба да се реши, то ће се сада сигурно продужити. Заједничко решење увек мора да се нађе. Нико не жели да уништи један једини делић животне средине. Уколико можемо нешто да урадимо и да погледамо студије које су у складу са свим европским и светским стандардима, онда ћемо разговарати. Ако то уништава нашу животну средину, нећемо радити и ту је председник Вучић био јасан - рекла је Михајловићева.

Она је подсетила да "имамо радну групу владе која већ годину дана разговара са свима, ништа обавезујуће сада немамо, треба нам сигурно неколико месеци да те студије буду готове и оне морају да буду потпуно јавне":

- Постоје три студије које раде домаћи и страни институти, професори из целог света.

Министарка је поновила да протести немају никакве везе са екологијом, већ су против Владе и Вучића, као и да Закон о експропријацији такође није повезан са "Рио Тинтом".

ВУЛИН: МАСНО ПЛАЋЕНИ СПОЉА

МИНИСТАР полиције Александар Вулин рекао је јуче да "поштује сваког грађанина, његов став, забринутост, али не и то да врхунац скупова, попут оног у суботу, буде демолирање нечијих страначких просторија, да се премлате људи или зауставља Хитна помоћ и блокира живот". Он је додао да се на протестима окупила 31.000 људи, а да је "напредњака било више у 'Арени' и око ње на прослави 13 година СНС".

- Грађани треба да знају да за протесте неко добија масну донацију из иностранства и да немају везе са екологијом или животном средином. Требало би јасно да кажу - да, залажемо се да "Рокфелер фондација" одлучује у овој земљи, хоћемо да Драган Ђилас буде најбогатији у Европи - рекао је Вулин.

ВЕСИЋ: ШТЕТА - 12 МИЛИОНА ДИНАРА

ЗАМЕНИК градоначелника Београда Горан Весић изјавио је јуче да је директна штета која је нанета Граду током блокада и протеста 12 милиона динара. Он је објаснио да је тај износ Београд исплатио ауто-превозницима који нису возили, а грађани нису имали услугу. Како је додао, у ту суму није урачуната штета која је начињена каменовањем аутобуса.

Весић је поручио да је свако изражавање политичког става неспорно и легитимно, али да је проблем када да се блокира живот града. Навео је да је у Београду током блокаде било прекинуто 79 градских линија и да је између 25.000 и 30.000 путника морало да настави пут пешке.

- Имали смо и немиле сцене где жена са малим дететом иде преко моста пешице као и жену у Улици Јурија Гагарина која је била заглављена у лифту два сата, јер возило за хитне интервенције није могло да стигне.

Према његовим речима, током протеста касниле су и комуналне услуге, а од 24 екипе ЈКП "Београдске електране", које су биле на терену, њих 16 је било заглављено, па нису могле да отклоне проблем слабијег грејања на Новом Београду.

Весић је оценио да један део људи излази на улице из страха за животну средину, али да је то искоришћено за прикупљање политичких поена. Казао је да су одређени људи узели новац од "Рио Тинта", а да сада они протестују против компаније и додао да је то чињеница, која не може да се оповргне.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)