МИНИСТАР МАЛИ О ПОДРШЦИ НАТАЛИТЕТУ: "Ово није питање новца, већ исправне политике"

Новости онлине

05. 12. 2021. у 09:39 >> 10:00

МИНИСТАР финансија Синиша Мали гостовао је јутрос на Првој телевизији.

МИНИСТАР МАЛИ О ПОДРШЦИ НАТАЛИТЕТУ: Ово није питање новца, већ исправне политике

Фото: Принтсцреен/Прва

Министар је на почетку говорио о мерама подршке наталитету, и истакао да нам не значе пуно сви ауто-путеви који су изграђени ако се по њима нико неће возити.

О помоћи младим родитељима

- Ми имамо новац за то. Ово није питање новца, већ исправне политике. Оно што је председник Вучић рекао, то је 300.000 динара за прворођено дете, а у наредних пар дана изаћи ћемо са новим мерама за прворођено и другорођено дете - рекао је министар.

Мали каже да ће тај новац пре свега добро доћи као помоћ младим родитељима да плате учешће за станове, како би могли да се скуће.

- Веома је важно да ово буде активност са правим резултатом, дакле да имамо више деце. Јесте то велики новац, али и није, пошто нам је ово приоритет свих приоритета. Важно је да скуп мера буде прави, и да доведе до повећања наталитета - истиче Мали.

Он је још једном рекао да Србија има новца за мере подршке наталитету, и да је Србија јуче на рачуну имала 315 милијарди динара.

- За ове мере нема потребе да идемо на било какво задуживање, тако да ћемо у буџету наћи новца за то. Када дефинишете приоритете на прави начин, а то је повећање плата и пензија, улагање у инфраструктуру, и трећа ствар је подизање наталитета. Са та три јасна приоритета ми дефинишемо буџет - каже министар.

Мали истиче да ће Србија имати највећи кумулативни раст у Европи - 7.5 одсто, упркос кризи изазваној пандемијом.

- Када смо тако ефикасно и брзо реаговали на било какву кризу. Никада. Одмах на почетку епидемије смо изашли са мерама подршке привреди и грађанима, и они су видели да могу да се ослоне на нас. Не само да смо стабилни, него остварујемо резултате вредне дивљења - каже он.

Министар каже да га не чуде протести у Србији, пошто многима не одговарају одлични резултати, никада веће плате и пензије, нови ауто-путеви и болнице.

- Многима у региону то не одговара. Зато имате огроман притисак на председника Вучића, притисак на све да се Србија некако заустави и врати у прошлост. Хоће да зауставе Србију по сваку цену. Они неће само да сруше Вучића, него и Србију - рекао је Мали.

Исплата помоћи за родитеље почиње од 1. јануара, не рачунајући у то помоћ коју дају и локалне самоуправе.

Мали о 20 евра помоћи

Министар Мали је подсетио на сву помоћ која је исплаћена нашој привреди, рекавши да су у потпуности биле оправдане, што се види по резултатима наше привреде.

- 7, 8. и 9. децембра исплаћујемо 20 евра свим пунолетним грађанима. Првог дана пензионерима, па свим осталим суграђанима. Више од 5 милиона грађана се пријавило за ову помоћ, што вам само говори о оправданости ове мере. Ти који су се пријавили најбоље знају да ли је ова помоћ оправдана или није - рекао је Мали.

Он каже да је то права слика јаке Србије, која помаже својим грађанима и стоји уз њих.

- Помогли смо нашу привреду, сачували радна места, помогли да се умање последице корона вируса. У међувремену направили смо три нове болнице, градимо фабрику вакцина. Никада нисмо имали толике успехе ни у здравству ни у економији - наводи министар.

Мали је подсетио и да ће сви пензионери добити још 20.000 помоћи, али и да ће од 1. јануара све пензије бити повећане по швајцарској формули.

- Од првог јануара порашће и минимална зарада у Србији, биће 35.000 динара. То показује колико смо стабилни, и колико нам је политика усмерена на подизање животног стандарда - рекао је он.

Мали о улагањима у екологију

Министар Мали је рекао да у 2022. години имамо три пута више новца издвојено за екологију.

- То је први корак, имамо јасно дефинисану стратегију. Да вас подсетим, ми смо имали и емисију зелене обвезнице. Једина земља у региону, где смо прикупили милијарду евра управо за улагања у инфраструктуру. Мењали смо старе локомотиве новим, улагали у метро, у обновљиве изворе енергије - рекао је он.

Мали подсећа и да се шири канализациона мрежа, као и постројења за прераду отпада у свим локалним срединама у Србији уз помоћ кинеских партнера. Он додаје и да је зелени фонд који је Вучић јуче најавио веома важна мера.

- Имате неке који обећавају и ништа не ураде, а имате и председника Вучића који је одмах саопштио да ће фонд бити основан, и да ће тај народ тамо одлучивати како ће се тих 10 милиона евра трошити. Тај нови зелени фонд ћемо гледати да усвојимо до краја године. Од девет чланова три ће бити из државе, шест са локала, људи који најбоље знају шта се дешава у њиховом крају - истиче министар, и каже да је то прави пример државничке политике.

Мали наводи да ће већ идуће недеље бити разматране измене закона о експропријацији, и да ће данас направити предлог како би до четвртка био у влади.

- Тај закон, и председник је говорио о томе, нема никакве везе са Рио Тинтом. У овом тренутку сваки документ, било каква одлука која је везана за Рио Тинто, је више од годину дана далеко од нас - каже Мали.

Министар Мали о пројекту Јадар

Министар каже да тек ако се покаже да пројекат "Јадар" неће имати утицаја на животну средину, онда ће грађани одлучивати о њему.

Тема је потом био и београдски метро, и Мали каже да ћемо ускоро досањати сан који смо чекали 50 година.

- Другу линију метроа почињемо да градимо за две године, биће готова до 2030. године. Не само да ће решити гужве у Београду, смањити загађење, и на крају запослити велики број наших људи - рекао је министар.

Он је подсетио на разлику државничке политике председника Вучића, који је причао са мештанима Јадра, и Маринику Тепић и Драгана Ђиласа који су организовали протесте.

- Само још једна ствар. Драган Ђилас и његов упосленик Марко Благојевић су продали земљу Рио Тинту, и узели 717 хиљда евра - подсећа Мали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)