ОД КОМАНДАНТА НАТО - "МИРОТВОРАЦ": Британски изасланик Стјуарт Пич је током сукоба у Југославији командовао у бомбардовању српских циљева

Горан Чворовић

04. 12. 2021. у 09:46

СТЈУАРТ Пич (65), главни маршал ратног ваздухопловства Велике Британије, кога је британски премијер Борис Џонсон поставио за свог специјалног изасланика за Западни Балкан, током сукоба у бившој Југославији командовао је у бомбардовању српских циљева.

ОД КОМАНДАНТА НАТО - МИРОТВОРАЦ: Британски изасланик Стјуарт Пич је током сукоба у Југославији командовао у бомбардовању српских циљева

Фото ЕПА

Пич је командовао британским ваздухопловством у Италији у операцији "Енгадин" која представља део кампање НАТО бомбардовања 1999. године приликом напада на нашу земљу, а налазио се и на функцији директора Борбеног штаба НАТО у Виченци чији је задатак да планира, управља, организује, надгледа и спроводи ваздушне операције. Наводи се и као један од главних команданата операција НАТО током сукоба у БиХ против српских снага. За такав ангажман је добио и одликовање.

После бомбардовања, именован је 2000. године за ваздушног команданта у штабу Кфора на Косову. Затим је напредовао у служби и био генерални директор за прикупљање обавештајних података у британском Министарству одбране од 2003. до 2006, а потом и шеф војне обавештајне службе од 2006. до 2009. Врхунац у каријери доживео је када је од 2018. до 2021. обављао функцију председника Војног комитета НАТО.

Борис Џонсон му је сада поставио задатак да учествује у "промовисању јаких демократских институција и отворених друштава на Западном Балкану", да помаже у суочавању са озбиљним и организованим криминалом и другим заједничким безбедносним изазовима, као и да охрабрује решавање питања ратних злочина и несталих лица.

Ово именовање високо градираног официра истовремено показује и намеру званичног Лондона да се директно укључи у спровођење сопствене политике на Западном Балкану, после изласка из ЕУ, која има свог изасланика Мирослава Лајчака.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)