ПОЧЕЛИ РАДОВИ НА ИЗГРАДЊИ АУТО-ПУТА: Вучић - "Ово је пут спаса за наш народ из Грачанице" (ВИДЕО/ФОТО)

Novosti online

02. 12. 2021. у 14:05 >> 14:29

ПРЕДСЕДНИК Александар Вучић присуствоваће данас церемонији обележавања почетка радова на изградњи ауто-пута Е-80 Ниш—Плочник.

ПОЧЕЛИ РАДОВИ НА ИЗГРАДЊИ АУТО-ПУТА: Вучић - Ово је пут спаса за наш народ из Грачанице (ВИДЕО/ФОТО)

Фото: Принтскрин

Обраћање председника Вучића

- Драги пријатељи мало су ови бројеви били побркани у преводу иако их је Жиофре прецизно рекао. Дакле првих 32,7 километара коштају 226 милиона евра, од тога смо добили 40 милиона евра на поклон. Бескрајно сам захвалан људима у ЕУ на томе, као што сам захвалан и на најповољнијим условима финансирања пројекта. То значи да ће цео овај ауто-пут коштати око 650 милиона евра. Огроман новац који улажемо у топлички округ и нишавски округ ће имати велики значај за живот људи.

- Значиће нове инвестиције, много посла за све људе овде.

Фото: Д.А.

- За само неколико година од Ниша до Мердара, а од Ниша до Прокупља стизаће се за 45 односно 15 минута лагане вожње најмодернијим ауто-путем који ће заменити магистралне путеве.

- Ми смо на правом путу да свој траг у времену оставимо на најлепши начин. Србија свој део мора да настави. И оно што јесте хиљаду миља у будућност је мрежа ауто-путева коју градимо.

- Ми смо се увек питали и увек имамо из различитих разлога, морамо да будемо свесни да овакви конкретни пројекти, оно што људи могу да осете као корист, значи и највећу могућу промоцију ЕУ.

- Први пут смо о овом ауто-путу разговарали са Ангелом Меркел 2013, јесте неколико година, али смо гурали и изгурали. Да није било Ангеле Меркел и Урсуле фон дер Лајен, ко зна да ли би неко мислио о ауто-путу у топличком крају.

- Данас сам овде и да разговарамо о гасу - рекао је Вучић и додао да инвеститори неће да долазе уколико имају проблем са гасом.

- За седам дана долазим на три дана у Ниш - најавио је председник.

- Ово је будућност, ми са ЕУ радимо на комплетном пројектовању брзе пруге Ниш—Беогард.

Председник је додао да то сада све више кошта због поскупљења материјала.

- И ЕУ и вредностима мира сарадње и слободног протока роба, људи и услуга.

- Ми ћемо морати да градимо много боље односе са Албанцима и морамо да градимо инфраструктуру за то.

- Не заборавите да је ово пут спаса за наш народ из Грачанице који ће у најбржем могућем року моћи да дође до централне Србије.

- Ја Србији честитам почетак изградње још једног ауто-пута.

Након обраћања свечана церемонија је завршена, а затим се укључивањем машина означио почетак радова.

Фото: Д.А.

Стигао председник Вучић

Председник се захвалио Европској унији на "поклону", истичући да је то важан део који су дали за изградњу овог пута.

Прва деоница пута чија градња почиње сутра дуга је 5,5 километара, а укупна дужина ауто-пута од Ниша до Плочника је 37,4 километра.

Данас почиње да се гради прва деоница, Мерошина — Мерошина 1.

- То је десети ауто-пут или брза саобраћајница коју градимо, као што сам и обећао да ће бити случај у децембру и са поносом саопштавам - рекао је Вучић новинарима у уторак увече.

- Не разумем се у бирократске формуле, захваљујем се Европској унији, ово је за наш најсиромашнији крај, и важно је што ћемо моћи да се повежемо с Приштином, посебно за Топлицу јер је сиромашни крај. Много хвала људима у ЕУ - каже Вучић.

Са председником је и министар грађевинарства Томислав Момировић, као и директор Коридора Србије Александар Антић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (14)