ДАЧИЋ РАСПИСАО РЕФЕРЕНДУМ: Завршена посебна седница Скупштине Србије (ВИДЕО)

Новости онлине

30. 11. 2021. у 18:36

ПРЕДСЕДНИК Скупштине Србије Ивица Дачић расписао је вечерас референдум о промени Устава Србије.

ДАЧИЋ РАСПИСАО РЕФЕРЕНДУМ: Завршена посебна седница Скупштине Србије (ВИДЕО)

Фото: Танјуг/Јадранка Илић

- Референдум ће бити одржан 16. јануара 2022. године, у времену од 7 до 20 часова. На референдуму грађани се изјашњавају о референдумском питању: "Да ли сте за потврђивање акта о промени Устава Републике Србије", и одговарају са да или не - рекао је Дачић.

Он каже да се промена Устава односи само на део везан за уређење власти, тачније бирања судија, и поновио да нема никакве везе са преамбулом и са Косовом и Метохије, које ће увек бити Србија.

- Нарочито нема никакве везе са разним другим питањима која се политизују у задње време, и која се користе за кршење закона и Устава, и нападе на политичке неистомишљенике. Овај референдум се тиче искључиво владавине права. Сходно томе, ми позивамо све грађане да изађу на референдум, и сматрамо да је у интересу Србије да се потврди ова одлука Народне Скупштине, и да ће то бити велики корак напред - рекао је Дачић.

Председник Скупштине каже да на референдуму нема победника, пошто то нису избори, али да жели Србији да победи на референдуму, и да урадимо све у интересу наше земље.

- Желим да кажем да начин промене Устава, односно питање која је већина довољна за потврђивање резултата тачније успех референдума, није питање којим смо се ми бавили - казао је он, и подсетио на Уставе из 1990. године и 2006. године.

Референдум је расписан после завршетка посебне седнице парламента, на којој је одржана обједињена расправа о Предлогу Акта о промени Устава Србије, Предлогу Уставног закона за спроводење тог Акта и о Предлогу одлуке о расписивању референдума ради потврђивања Акта о промени Устава.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)