ПРЕМИЈЕРКА АНА БРНАБИЋ О ПРОТЕСТИМА: Они хоће да прекршимо Устав, то је бахато, безобразно и бесмислено

Новости онлине

29. 11. 2021. у 16:04

ПРЕМИЈЕРКА Србије Ана Брнабић је данас након обиласка радова на обнови Овчар Бање говорила и о протестима делова опозиције против Рио Тинта и Закона о експропријацији.

ПРЕМИЈЕРКА АНА БРНАБИЋ О ПРОТЕСТИМА: Они хоће да прекршимо Устав, то је бахато, безобразно и бесмислено

Фото: Новости

Она је рекла да не зна зашто су данас одржани протести у Лозници, пошто је седница у том граду одложена, и рекла је да је то још један показатељ да многи протестују само ради протеста, а не због нечега што се заиста дешава.

- Оно што је требало да се нађе на тој седници, причала сам са градоначелником Видојем Петровићем, је нека грађанска иницијатива, дакле, опет никакве везе нема са самим одлукама града или градске скупштине у вези са пројектом Рио Тинто. На крају крајева то показује карактер и природу тих протеста - рекла је премијерка.

Она истиче да сви који протестују против Закона о референдуму морају да знају да тај закон мора бити донет како би се ускладио са Уставом из 2006. године.

-  Ти који данас протестују против Закона о референдуму су ти који су држали референдум 48 сати 2006. године да би се усвојио тај Устав. Они су требали да промене тај закон до 2009. године, и тиме што није промењен закон је прекршен Устав. У Уставу Републике Србије стоји да се праг укида и ти такође који протестују, колико ја разумем су за европске интеграције и европске стандарде. Став Венецијанске комисије је да не постоји праг за референдум, или референдумске иницијативе - рекла је Ана Брнабић.

Она каже да они који протестују практично траже од председника Вучића да прекрши Устав који је важећи и на снази.

- Дакле људи који протестују против закона о референдуму траже од свих нас да не поштујемо Устав Републике Србије. Толико је то бахато, безобразно и бесмислено. Што се тиче закона о експропријацији, ја могу да се кладим да ти људи не знају шта причају, и да не знају шта су донеле измене тог закона - рекла је она.

Премијерка каже да јавни интерес није лако утврдити, и да је потпуна лаж и бесмислица да можете да узмете нечију земљу, стан или кућу тиме што ћете рећи да је то јавни интерес.

- То је лаж, бесмислица, то је немогуће и не може да се деси. И ти који то причају или нису гледали тај закон или намерно шире дезинформације. Да смо имали овакав закон, ми би за Светог Николу имали завршен ауто-пут до Пожеге. И то могу да гарантујем. Дакле, једина интенција је да обезбеди све ове пројекте капиталне инфраструктуре, који су важни за све грађане Србије и чувају животе грађана Србије. Тако да су то потпуне бесмислице, и никакве везе немају са животном средином - казала је премијерка.

Ана Брнабић истиче да не зна зашто еколози протестују против Закона о референдуму који је у складу са Уставом Републике Србије, и поновила је да протести никакве везе немају са законом.

- Протести су финансирани из иностранства. Крени промени финансира Рокфелер фондација, и не можете ме убедити да Рокфелер фондација има више интереса да чува животну средину у Србији од нас који овде живимо, чије породице живе овде, који имају децу овде и који се боре свих ових година за животну средину у Србији - наводи премијерка.

Брнабић каже да није приметила да је било шта Драган Ђилас урадио за животну средину у Србији, као ни Вук Јеремић, ни Мариника Тепић, Борко Стефановић и Млађан Ђорђевић.

- Нисам видела да су градили филтере за одсумпоравање на нашим термоелектранама, нити да су мењали горива у оквиру централног грејања ни у Крагујевцу, Ужицу, Ваљеву... Све оно што ми сада радимо. Тамо где је грејање било на угаљ или на мазут, сада идемо на природни гас. То смо завршили у Прибоју, у Малом Зворнику. Нисам видела да су давали субвенције за хибридна или електрична возила, као што нису постављали ни пуњаче за електрична возила - казала је Брнабић.

Премијерка истиче да они данас без икакве срамоте данас излазе на улице и кажу да се боре за заштиту животне средине. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)