ОТВОРЕНО ЗАСЕДАЊЕ ИПУ: Председник Скупштине Србије учествује на скупу парламентараца

Танјуг

26. 11. 2021. у 22:46

У МАДРИД је вечерас званично отворено 143. заседање Интерпарламентарне уније (ИПУ), на којем учествује председник Скупштине Србије Ивица Дачић.

ОТВОРЕНО ЗАСЕДАЊЕ ИПУ: Председник Скупштине Србије учествује на скупу парламентараца

Фото Танјуг

Око хилљаду учесника, парламентараца из целог света разговараће до 30. новембра о решавању кључних проблема у свету, као што су пандемија ковида 19, о климатским променама, о ширењу дезинформација, јачању демократије, али и о насиљу над женама.

Председник ИПУ Дуарте Пачеко рекао је на скупу да је корона вирус показао свим земљама колико су зависне једна од друге и да једино заједно могу да победе, наводећи да су за глобалне проблеме потребна исто таква решења.

Он је упозорио да пандемија корона вируса може да повећа неједнакост, сиромаштво и незапосленост, као и економску кризу и не може се, каже, само разговарати о томе.

- Ми парламентарци волимо да причамо, али морамо да урадимо више. Морамо да преузмемо одговорност и да делујемо да решимо тај проблем - рекао је он.

Пачеко је указао и на проблем демократије у корона кризи, која, како је додао, мора да се брани сваки дан.

- Појавиле су се многе дезинформације и то је довело до поларизације у друштву - рекао је Пачеко и поручио да се мора обратити пажња на рањиве категорије.

Према његовим речима, у време пандемије, односно током локдауна број насиља над женама је порастао, док су млади много изгубили и постали рањиви.

- Интерпарламентарна унија је посвећена решавању ових питања - рекао је он и додао да су климатске промене такође један од важних приоритета.

Гостима је добродошлицу у Мадрид пожелео Филип ВИ, краљ Шпаније, који је рекао да су парламенти кључни за демократију и плурализам.

- Парламенти нису само представници, они доносе одлуке и у кризним временима и због тога је важно да се фокусирамо на дебате и да говоримо о претњама по демократију - рекао је он.

На отварању скупа су говорили и председници Конгреса и Сената који су такође говорили о изазовима по демокартију у корона кризи.

Сутра ће се одржати Генерална дебата на којој ће учествовати председник Скупштине Србије који ће претходно имати низ билатералних састанака са представницима парламената из различитих земаља.

Чланови ће и усвојити нову стратегију за ИПУ за период 2022-2026.

Нова стратегија има за циљ да поново фокусира ИПУ у областима у којима може имати највећи утицај и где постоји хитна потреба за парламентарном акцијом.

Стратегија идентификује приоритете политике за наредних пет година, а то су акције против климатских промена, демократија, људска права и родна равноправност, мир и безбедност, и одрживи развој.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)