И НОВА ЛИЦА НА ФУНКЦИЈИ ПОТПРЕДСЕДНИКА: Напредњаци данас обележавају 13 година од оснивања, а на изборној скупштини изабраће и врх странке

Д. МИЛИНКОВИЋ

27. 11. 2021. у 07:00

СРПСКА напредна странка одржаће данас изборну скупштину, на којој ће подмладити руководећи кадар, а затим и свечану академију у "Штарк арени" поводом 13 година од оснивања, како би, како кажу, трасирала начела политичког деловања за изградњу модерне, јаке, слободне и успешне земље.

И НОВА ЛИЦА НА ФУНКЦИЈИ ПОТПРЕДСЕДНИКА: Напредњаци данас обележавају 13 година од оснивања, а на изборној скупштини изабраће и врх странке

Фото З. Јовановић

Према нашим сазнањима, више од 4.000 делегата изабраће чланове Главног одбора, Председништва, Извршног одбора и осталих страначких органа. Значајне промене посебно се очекују у потпредседничком саставу ГО, а у неке од ових фотеље требало би да седну млади, нови кадрови. Тренутно је на овим позицијама петорка - Марија Обрадовић, Миленко Јованов, Милош Вучевић, Марко Ђурић и Александар Шапић - а неки од њих готово извесно ће остати без ове функције.

Избор председника странке није на дневном реду скупштине, очекује се да се о томе дискутује, али је мало вероватно да ће се о њему гласати јер актуелни лидер Александар Вучић ужива неподељено поверење да настави да води партију. Одбори широм Србије, укључујући и београдски, већ су се једногласно изјаснили да Вучић и даље буде председник СНС.

Напредњаци су синоћ у Београду представили и програмска начела странке, у 10 кључних тачака, а о политичком манифесту СНС говорили су премијерка Ана Брнабић, министар финансија Синиша Мали и Шапић. У овом документу на 47 страница се, између осталог, наводи да је СНС против формирања политичке класе која се богати на рачун народа и да ће сваки страначки функционер бити дужан да полаже рачуне члановима странке и грађанима.

СНС ће се и у наредном периоду заложити за борбу против корупције и криминала. У начелима се наводи и да ће Србија наставити мултивекторски приступ спољној политици, да неће улазити у сукобе између великих сила и настојаће да избегне свако увлачење у њихове међусобне размирице и ривалитете.

Брнабићева је рекла да се Србија неће опредељивати између сарадње са појединачним великим силама и наставиће сарадњу са свима - ЕУ, САД, Русијом. Она је поручила да се политика СНС, поред сарадње са свима, заснива на још три постулата:

- Први је стално јачање земље. Србија која је данас јача него што је била јуче, нешто слабија него што ће бити сутра. Други постулат политике СНС је државна стабилност, а трећи пуна самосталност у одлучивању. Имамо пријатеље и партнере, али у Србији и о Србији одлучују само њени грађани.

Такође, приоритет остаје одбрана Косова и Метохије, помоћ нашем народу у покрајини, оснаживање одбрамбених капацитета и очување војне неутралности.

Министар Мали поручио је синоћ да је Србија постала доминантна економска сила у региону и да ћемо бити једна од три најбоље и најуспешније земље у региону:

- Када говоримо о економској политици СНС и економским успесима Србије, говоримо о сновима једног човека, Александра Вучића, који је имао сан да од разорене Србије направи економског лидера у региону. Желимо да јачамо привреду, економију и да убрзано подижемо животни стандард грађана Србије и одржимо макроекономску и финансијску стабилност.

"БАГИ-РАДИША" СИМБОЛ УСПЕХА

ТОКОМ конвенције у "Штарк арени", биће представљен и багер "Баги-радиша", као симбол рада, изградње и великих инвестиција у инфраструктуру Србије у последњих седам година. Ова велика машина биће постављена у централном делу "Арене", као симбол највећих грађевинских успеха СНС и политике председника Вучића - завршетка Коридора 10 после 50 година, завршетка 120 километара ауто-пута "Милош Велики" од Београда до Чачка, радова на 112 километара Моравског коридора од Појата до Прељине, као и на путевима Рума - Шабац - Лозница, Прељина - Пожега, Фрушкогорском коридору, путевима Сремска Рача - Кузмин, Иверак - Лајковац...

ДЕСЕТ НАЧЕЛА ЗА БУДУЋНОСТ

1. Стално јачање укупне друштвене и државне стабилности Србије

2. Пуна самосталност Србије у одлучивању о свим питањима унутрашње и спољне политике

3. Политика изградње новог пријатељства са суседима и јачања сарадње у међународној заједници

4. Економија је у фокусу политике СНС

5. Демографски опоравак, подстицај рађању деце и подршка породици

6. Образовање и наука као темељ убрзаног развоја и напретка Србије

7. Очување српске културе, језика и идентитета

8. Нулта толеранција према организованом криминалу и корупцији

9. Чиста и здрава Србија

10. Развој културе политичког дијалога у друштву

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)