ЗАШТО КУРТИ НАПАДА И СРБЕ ПРЕКО ДРИНЕ? Петковић одговорио на срамне изјаве премијера лажне државе

Novosti online

03. 11. 2021. у 12:12

ДИРЕКТОР Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је данас да Заједница српских општина за Србе на Косову и Метохији има исти значај као што Дејтонски споразум има за Србе у БиХ и зато данас чујемо Аљбина Куртија како отворено напада и Србе преко Дрине.

ЗАШТО КУРТИ НАПАДА И СРБЕ ПРЕКО ДРИНЕ? Петковић одговорио на срамне изјаве премијера лажне државе

Фото: Канцеларија за КиМ

У писаној изјави, Петковић наводи да се Куртијеве поруке да на КиМ неће дозволити "боснизацију", односно формирање Заједнице српских општина, не могу схватити другачије него као отворена претња српском народу у покрајини, као и Куртијево нескривено ниподаштавање дијалога Београда и Приштине.

- Којим то средствима Курти планира да спречи формирање ЗСО? Када знамо да му дијалог није јача страна, али и да не преза од милитаризације КиМ, једностраних насилних акција и употребе тешког наоружања и муниције према голоруким Србима, јасно је на шта мисли - истакао је Петковић.

Он је указао и да ту најновију и веома опасну Куртијеву претњу пажљиво треба да прочита и ЕУ, коју, каже, молимо да реагује, јер је управо ЕУ подсредник у дијалогу и гарант спровођења потписаних споразума.

Петковић је поручио и да Бриселски споразум није шведски сто са кога свако може да узме шта му одговара, већ документ обавезујући за обе стране, али и ЕУ.

- Управо је због тога важно што ће на првој следећој рунди дијалога у Бриселу главна тема бити управо формирање ЗСО, како се то и ЕУ обавезала у свом последњем саоштењу по питању дијалога - додао је Петковић.

Навео је и да је ЗСО насушна потреба Срба на КиМ и то онако како је и договорено - са пуним извршним овлашћењима, јер је она гарант колективних права српског народа и механизам за зашиту и сваки други развој Срба у покрајини и зато од њеног формирања никада нећемо одустати.

Указао је и да се без ЗСО данас, бележи повећан број етнички мотивисаних инцидената чије су мете Срби на простору КиМ , чија се права свакодневно газе, мете су физичких напада, угрожава им се имовина и егзистенција у целини.

- То што Курти говори како се Заједницом српских општина ствара "држава у држави" само показује колики је Курти противник дијалога, али и колико је Бриселски споразум постигнут 2013. у интересу српског народа на КиМ. Што је већи отпор Приштине према формирању ЗСО, то је већа потреба да она буде формирана, јер другачије не може бити - закчучио је Петковић.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО - ЗАСТРАШУЈУЋИ СНИМАК СА КОСОВА: Одјекују рафали, Албанци пуцају по Србима

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)