ДЕЦА МОГУ ДА СЕ ЖАЛЕ ОМБУДСМАНУ: Посланици расправљали о изменама закона

В. Ц. С.

28. 10. 2021. у 01:15

СВАКО дете старије од 10 година које верује да су му угрожена права убудуће може да поднесе притужбу омбудсману, било само, било преко родитеља, старатеља, или организације која се бави заштитом дечјих права.

ДЕЦА МОГУ ДА СЕ ЖАЛЕ ОМБУДСМАНУ: Посланици расправљали о изменама закона

Фото Танјуг

Ово је једна од највећих новина коју предвиђа Закон о заштитнику грађана, о ком су посланици данас почели расправу.

Новина је и то што ће притужбу у име физичког лица моћи да поднесе и удружење које се бави заштитом људских права, уз писмену сагласност тог физичког лица.

Омбудсман добија и низ нових овлашћења, навела је Марија Обрадовић, министарка државне управе и локалне самоуправе, образлажући предлог овог, али и измене Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

Омбудсману се, рецимо, поверавају послови националног независног механизма за спровођење Конвенције о правима особа са инвалидитетом, као и послови националног известиоца у области трговине људима. Он може органу управе да поднесе иницијативу за измену или допуну закона ако мисли да је до повреде права грађана дошло због недостатака у прописима, као и да иницира доношење нових закона.

Може надлежном органу да поднесе захтев, односно пријаву за покретање кривичног, прекршајног или другог поступка, ако утврди да у радњама функционера или запосленог у органу управе има елемената кривичног или другог кажњивог дела, или ако је функционер повредио права грађана и одбија или пропушта да отклони ту повреду упркос препоруци.

Закон предвиђа и дужност председника Републике, премијера, председника Народне скупштине или Уставног суда и функционера у органима управе да приме заштитника на његов захтев у року од 15 дана, односно у случајевима који налажу хитну реакцију, у року од три дана.

Државни и органи управе морају да омогуће заштитнику да се у поступку припреме прописа посебно изјасни ако се прописима уређују питања од значаја за заштиту људских права. Он може и покретати поступке пред Уставним судом за оцену уставности и законитости закона и других прописа, као и писмено препоручивати разрешење функционера. Може иницирати и покретање дисциплинског поступка против запосленог у органу управе.

И омбудсман и повереник добијају дужи мандат. Са пет година, уз могућност реизбора, он се продужава на осам, али без права на поновни избор.

Заменике заштитника не бира више скупштина, већ то чини сам омбудсман. Ни заменици, ни заштитник не могу бити чланови политичких партија, а кандидат за то место не мора више нужно да буде дипломирани правник, већ свако ко има високо образовање и десетогодишње искуство на тим пословима.

Уколико омбудсман у току мандата испуни услове за старосну пензију, он, за разлику од тренутно важећег решења, наставља да врши функцију до истека мандата.

Министарка Обрадовић је нагласила да је изменама Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја проширен круг субјеката који имају обавезу да поступају по том закону, па су укључена и физичка лица са јавним овлашћењима, попут нотара и јавних извршитеља, затим јавна предузећа, установе, организације основани одлуком државних органа, градске општине, привредна друштва у већинском државном власништву, као и њихове "кћерке фирме"...

Према њеним речима, кључне новине се односе у делу проактивног објављивања информација на веб-презентацијама органа јавне власти, уз обавезу ажурирања информација у року од 30 дана од тренутка настанка промене податка садржаног у веб-информатору.

Повереник добија овлашћење да подноси захтев за покретање прекршајних поступака, и да у жалбеним поступцима оцени да је учињен прекршај предвиђен Законом.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)