СТРАВИЧНИ ЗЛОЧИНИ НА КАЗАНИМА: Овако су убијали Србе у Сарајеву

Novosti online

27. 10. 2021. у 20:04

ГРАД Сарајево још једном се наругао жртвама, и њиховим најмилијима, баченим у јаму Казани.

СТРАВИЧНИ ЗЛОЧИНИ НА КАЗАНИМА: Овако су убијали Србе у Сарајеву

ФОТО РТРС

Нису током рата били спремни да заштите своје суграђане Србе од прогона, мучења и на крају бруталне ликвидације, а то ни 26 година после рата неће јасно да кажу. Као ни ко су њихови џелати. Уместо тога подижу споменик жртвама, не зна се којим ни чијим.

Град Сарајево решио је да обележи место страдања – јаму Казани, али без имена (и националности) страдалих, као и њихових крвника.

Иако је све било познато, и речено, још током рата.

Зна се, знало се и 1992, 1993... ко је одвођен да копа ровове, ко је мучен и убијан у приватним затворима... такође, познато је и ко је држао положаје на Требевићу где се налази јама Казани.

Неоспорно је да је бошњачка армија Алије Изетбеговића у своје редове прихватила бројне криминалце под командом Јусуфа Празине, званог Јука, Исмета Бајрамовића, званог Ћело, Мушана Топаловића, званог Цацо, Самира Кафеџића, званог Крушко, Исмета Хаџића, Рамиза Делалића, званог Ћело...

Постојало је и тада, а свакако и данас, довољно доказа да су војници 9. и 10. брдске бригаде били умешани у систематске кампање изнуде, злостављања, мучења, премлаћивања и убистава српских цивила, који су се у Сарајеву масовно третирали као "четници".

Команданти те две Алијине бригаде били су Рамиз Делалић Ћело и Мушан Топаловић Цацо.

Те две јединице биле су познате по криминалу у општини Стари град и то није било непознато команди бошњачке армије и политичарима. Напротив, њихови злочини били су познати и УН, конкретно изасланику Тадеушу Мазовјецком, али и ЦИА која је “нагласила да су постали проблем”.

“Према речима начелника војне безбедности АРБиХ, Јусуфа Јашаревића, војници 10. брдске бригаде сваког дана би купили људе са улица града и присилно их одводили да копају ровове у било којој одећи и обући у којој би се задесили у то време (ICTY, Prosecutor v. Sefer Hahilović, para. 126).”

“Десета брдска бригада под Цацом имала је око 2.000 људи и држала је одбрамбену линију на гребену Требевић (ICTY, Prosecutor v. Sefer Hahilović, para. 120). Војници Топаловићеве бригаде упражњавали су исламске обичаје, који су били обавезни за све, без обзира на националност. Имали су и различите знакове, другачије од оних уобичајених у Армији БиХ. На капама су носили полумјесец и звијезду и натпис "Цацо". Према аналитичарима ЦИА-е, "ови патриотски злочинци су и сами убрзо постали проблем; изнуђујући новац и присиљавајући на рад из четврти које је требало да бране" (CIA, 2002, стр. 186).”

“СВЕДОК 806/95-18 посведочио је Комисији СРЈ за прикупљање информација о злочинима против човјечности: "Када сам био затвореник у ћелији број 2 у Централном затвору у Сарајеву, ту ћелију сам дијелио са војницима јединице којом је управљао Мушан Топаловић, звани Цацо, Аленом Хатићем и Емиром Капетановићем. Разговарали смо у ћелији. Хатић је био у затвору због оружане пљачке и убиства дјетета, Харис Капетановић његов саучесник.

Рекли су ми да су учествовали у многим акцијама ове јединице, када су ухапсили многе Србе у Сарајеву и одвели их да копају ровове. Како су рекли, многи Срби су убијени. Мртва тијела су однесена у мјесто звано Казани, између насеља Бистрик и општине Стари град. Како су објаснили, прво су у пукотину угурали 20 или 30 лешева, а затим их прекривали живим кречом, затим слојем земље и тако даље. Као што су рекли, било је десет слојева."

Да би уништили доказе злочина војници АРБиХ су тела жртава бацали у природну пукотину, јаму Казани у подножју планине Требевић на источној страни града, која је тако постала масовна гробница, потом су брзо покривали мртва тела и спаљивали их сипајући гориво на аутомобилске гуме.

Број страдалих у јами Казани никада није утврђен, извучено је 29 тела углавном страдалих Срба.

Због злочина почињених током рата у Сарајеву, на тој локацији, осуђено је 14 припадника тзв. Армије БиХ на казне затвора од десет месеци до шест година. Злочине је починила пре свега Десета брдска бригада тзв. Армије БиХ на чијем челу је био комадант Мушан Топаловић Цацо.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)