ОТВАРА СЕ "ШАЛТЕР" ЗА ИЗБОРНЕ ПРИТУЖБЕ: Шта све предвиђа споразум власти и дела опозиције поводом предстојећих избора

С. РОВЧАНИН ТОМКОВИЋ

25. 10. 2021. у 09:00

МИНИСТАРСТВО правде предложиће Републичком јавном тужиоцу да се у време избора отворе и воде посебне евиденције о кривичним делима против изборних права.

ОТВАРА СЕ ШАЛТЕР ЗА ИЗБОРНЕ ПРИТУЖБЕ: Шта све предвиђа споразум власти и дела опозиције поводом предстојећих избора

Са састанка међустраначког дијалога / Фото Танјуг

Ово је, сазнају "Новости", једна од новина које су предвиђене у радној верзији документа о побољшању изборних услова, а који је за викенд предочен представницима дела опозиције (СРС, ДСС, ПОКС, Заветници, ДЈБ, Двери...), у оквиру дијалога о побољшању изборних услова, без страног посредовања.

То би у пракси значило да би током трајања изборног процеса, стално био отворен посебан "шалтер" за примање притужби учесника изборне трке, које би се решавале по убрзаној процедури. Према плану, радни споразум, у који су "Новости" имале увид, уз одређене измене и додатке, требало би да буде потписан следеће недеље.

У њему се, између осталог, наводи да ће бити основана радна група за контролу бирачког списка, где ће седети представници институција, али и опозиционих странака. Министарство државне управе ће их до 10. у текућем месецу обавештавати о променама које су настале у претходном, а сваки члан групе има право да тражи проверу података.

Предлог је и да макар један члан сваког бирачког одбора на КиМ буде кандидат из опозиционе странке. У стални састав РИК требало би да уђе шест чланова ванпарламентарних партија, а своје представнике имаће и у сталним саставима бирачких одбора. Број потписа за учешће на изборима странака националних мањина биће смањен са 10.000 на 5.000. Такође, када су у питању локални избори, странци ће бити довољно 200 парафа ако јединица локалне самоуправе има до 20.000 грађана са правом гласа, 300 за оне са 30.000, а максимум 3.000 за места где има више од 100.000 бирача. За кандидовање у покрајини неопходно је да сакупе 6.000 уместо досадашњих 5.000 потписа, а за мањинске странке 2.500 (сада је 3.000). РИК треба дати овлашћење да подносиоцу изборне листе не призна статус мањинске, ако утврди да странка заиста не заступа мањинске народе. Предложено је и да се изричито забрани вођење паралелних докумената на бирачким местима и коришћење мобилних телефона за фотографисање.

У делу који се односи на поништавање гласања на бирачком месту по службеној дужности, наводи се да се оно може поништити ако се утврди да је број листића у кутији већи од броја људи који су гласали, или да се изјаснио неко ко није уписан у бирачки списак...

У ставовима који се тичу медија, предвиђено је да ће се основати надзорно тело за праћење њиховог рада, да јавни сервиси морају свима дати простор у ударним терминима, да се морају држати непристрасног извештавања...

Међу предлозима је и да се уведе тзв. изазов, који подразумева да се после избора може насумично извршити провера бирачког места и поништити гласање уколико се утврде нелогичности. Ово су теме које ће се можда наћи у завршном документу.

УГЛАВНОМ ЗАДОВОЉНИ

ПРЕДСЕДНИК Скупштине Србије Ивица Дачић рекао је да су углавном сви задовољни документом који је договорен.

- Две опозиционе странке до сада су послале предлоге за чланове надзорног тела за праћење медија - СДС Бориса Тадића и коалиције ДСС-ПОКС, а рок за предлагање продужен је за још два-три дана - рекао је Дачић.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЧУВЕНА ХИЉАДАРКА ИЗ СФРЈ: Ко је била девојка са новчанице и колико пара данас за њу можете да добијете