ГЛАСАЊЕ 3. АПРИЛА, НОВА ПРАВИЛА ЗА КАМПАЊУ: Завршна рунда међустраначког дијалога, потписивање споразума следеће недеље

С. Ровчанин Томковић

24. 10. 2021. у 09:00

ИЗБОРИ за председника државе, Скупштину Србије и Град Београд биће одржани 3. априла, а кампања ће се највероватније водити по нешто другачијим правилима него до сада.

ГЛАСАЊЕ 3. АПРИЛА, НОВА ПРАВИЛА ЗА КАМПАЊУ: Завршна рунда међустраначког  дијалога, потписивање споразума следеће недеље

Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Ово је суштина у састанка о изборним условима, без присуства странаца, који је одржан у Скупштини Србије, уз учешће председника Александра Вучића, првог човека Скупштине Ивице Дачића, представника СНС, Двери, Доста је било, Заветника, ДСС... План је да се следеће недеље, уколико се сви сагласе са предлогом споразума, он званично и потпише.

На састанку је било речи да ће избори због законских рокова бити расписани у два дана - парламентарни и градски 15. фебруара, на Сретење, док ће председнички бити "заказани" 3. марта.

Такође, предложено је да опозиција има сталне представнике у бирачким одборима на изборним местима и да се уведе такозвани изазов, што подразумева да се може тражити провера резултата са одређених бирачких места, насумичним избором.

У ранијим рундама преговора је усаглашено да се новац за кампању дели на другачији начин - 30 одсто ће партије добијати пре гласања, а 70 одсто после, а на основу добијених мандата. Сада је тај однос 20 напрема 80 процената. Такође, број потребних потписа за излазак на изборе мањинских странака је смањен са 10.000 на 5.000 потписа. Договорено је и да "функционерске кампање" нема седам дана пре гласања. То значи да кандидати за председника и посланике не смеју да учествују у свечаностима почетка или завршетка инфраструктурних радова. Договор је и да ванпарламентарне странке добију места у сталном саставу Републичке изборне комисије.

Председник парламента Ивица Дачић рекао је да је ово био завршни састанак и да остаје да "тим који води Дејан Ђурђевић из Владе Србије преточи на папир додатне предлоге које смо чули и које је прихватио председник Александар Вучић".

- Сви учесници дијалога су задовољни, можда не у потпуности, али су на састанку рекли да ће потписати документ. Начелни договор тиче се изборног законодавства, изборног процеса у смислу подношења листа, прикупљања потписа, контроле бирачког списка и дана гласања, резултата избора, саопштавања резултата, утврђивања резултата, до питања медија и финансирања кампање - рекао је Дачић.

Он је још једном позвао опозицију да достави предлоге за Привремено надзорно тело за праћење избора, што је договорено у дијалогу који се водио уз медијацију европарламентараца.Када је реч о медијима, како је објаснио, јавни сервиси су се већ изјаснили о томе шта би био њихов предлог, које ће емисије увести и како ће пратити кампању. Такође, биће послато и писмо осталим медијима да имају у виду договорене демократске принципе.

Иначе, у радном споразуму нема тог предлога, али се помињало да се може десити да се од јавних сервиса тражи да део простора за политички маркетинг уступе и бесплатно.

Председник Двери Бошко Обрадовић рекао је да неће потписати документ док не види завршну верзију и Председништво не донесе такву одлуку. Додао је да је његов покрет тражио да седам водећих медија достави планове за повећање простора уступљеном опозицији, као и формирање надзорног тела за праћење избора.

НАЦИОНАЛНА ПИТАЊА

Како сазнају "Новости", теме разговора нису били само изборни услови. Председник је говорио и о Косову и Метохији и Републици Српској, у контексту притисака које ћемо имати у наредном периоду у вези са овим националним питањима.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (25)

ХАРАДИНАЈ УДАРИО ИЗ СВЕ СНАГЕ: Чему журба, Аљбине Курти? Престани са исхитреним одлукама и акцијама на северу!