ТАЧКА НА ДОГОВОР О ИЗБОРИМА: Представници власти и дела опозиције очекују да се данас, у присуству Вучића, постигне коначан споразум

Е. В. Н.

23. 10. 2021. у 08:30

У СКУПШТИНИ Србије, на састанку представника власти и дела опозиције, данас би требало да се постигне коначан договор о томе шта ће од захтева који су се нашли на столу током преговора постати део завршног документа.

ТАЧКА НА ДОГОВОР О ИЗБОРИМА: Представници власти и дела опозиције очекују да се данас, у присуству Вучића, постигне коначан споразум

Фото И. Маринковић

На разговор, који се и досад одвијао без европских посредника, долази председник Александар Вучић, "делегати" већине странака потврдили су долазак, а очекује се ће све додатне мере почети одмах да се примењују.

Домаћин састанка, председник парламента Ивица Дачић, каже, за "Новости", да је циљ да се у присуству Вучића дође до договора о документу којим ће бити задовољна већина странака:

- Власт и део опозиције досад су показали конструктивност, тако да очекујем да ћемо брзо имати коначна решења. Неке мере су већ усвојене и примењују се, неке ћемо утврдити и има времена да се и оне примене. А то што поједине странке очекују нема нигде, па неће бити ни у Србији: да на власт дођу без избора и мимо воље народа.

Лидер Двери Бошко Обрадовић потврђује нам да ће се одазвати позиву на завршни састанак у парламенту, на којем очекује коначан одговор власти:

- Наши кључни захтеви су да добијемо конкретне медија планове у наредних шест месеци од седам највећих кућа чији су представници били на састанку Радне групе, и Надзорни одбор који ће контролисати примену споразума и комплетан предизборни и изборни процес. То су наше црвене линије и ако се оне не нађу у споразуму нећемо ставити свој потпис. Понуђени споразум доноси одређена побољшања изборног процеса, али у техничким и мање битним питањима и зато Двери инсистирају на своја два захтева.

Према његовим речима, коначну реч да ли ће потписати споразум даће Председништво Двери.

Кандидат коалиције НАДА (ДСС-ПОКС) за председника Србије Милош Јовановић, каже, за "Новости", да очекује да на данашњем састанку буде постигнут договор о побољшању изборних услова. Он, међутим, позива да се "спусте тензије у поларизованом друштву и да се одрже избори у колико-толико нормалној атмосфери":

- Ниједна претходна власт никада није контролисала медије као што је то случај данас.

НОВА РАСПОДЕЛА НОВЦА

У ДОСАДАШЊИМ рундама преговора договорена је другачија расподела новца за кампању. Партијама мањина ће за учешће на изборима бити потребно 5.000, уместо 10.000 потписа. Предвиђено је и да кандидати за шефа државе и посланике не учествују у отварању инфраструктурних објеката или почетку радова седам дана пред изборе. Цензус остаје три одсто.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (11)

ТАЈАНСТВЕНА ЕСКАДРИЛА X-500 У РАТУ ИСЦРПЉИВАЊА: Како је совјетски МИГ-25 владао небом изнад Израела