ГРАДИЋЕМО НОВУ ИНДУСТРИЈСКУ ЗОНУ И ФАБРИКУ ВОДЕ: Премијерка Ана Брнабић посетила Кикинду

Р. Ш

22. 10. 2021. у 16:51

ВЛАДА Србије дала је око милион динара субвенција француској компанији „Мекафор“ за проширење фабрике у Кикинди и запослење још око 180 радника, рекла је премијерка Ана Брнабић, која је посету том граду јуче започела управо од те фабрике која производи делове за аутомобиле, камионе и пољопривредне машине, а почела је да ради и за авио-индустрију.

ГРАДИЋЕМО НОВУ ИНДУСТРИЈСКУ ЗОНУ И ФАБРИКУ ВОДЕ: Премијерка Ана Брнабић посетила Кикинду

Фото Р. Шегрт

Та комапнија у Кикинди послује од 2016. и запошљава око 100 радника.

- Руководству сам пренела да смо спремни да и даље подржмои развој и креирање патената у Србији, што „Мекфор“ и ради, а све ради стварања додатне вредности и повећања плате. Спремни смо и да подржимо отварање још једне индустријске зоне, јер сваке године планирамо буџет за те намене. Драго ми је да се овде запошљава све више младих људи. У „Мекафору“ сам упознала два млада ињжењера из Зрењанина који раде у Кикинди – рекла је премијерка.

Осим „Мекафора“ она је посетила Општу болницу, где је почела прва фаза реконструкције. Како је рекла, фокус Владе, који је поставио Александар Вучић, још док је био премијер, јесу додатна, капитална инфраструктурна улагања у просвети и у здравству, јер је то важно и за млађе и за старије грађане.

- Верујем да ће прва фаза радова бити завршена за годину дана, крајем октобра наредне године. То је инвестиција од 334 милиона динара и полако пројектујемо другу фазу реконструкције. Други важан пројекат је изградња фабрике воде. То је вишедеценијски проблем Кикинде. Завршени су сви тендери и израда пројектно-техничке документације, а крајем године очекујем почетак реализације. То је инвестиција од 10 милиона евра, од чега шест милиона узимамо као кредит од Немачке развојне банке, КФW, а остатак обезбеђујемо из буџета Републике. Трећи велики пројекат је брза саобраћајница Сомбор-Кикинда, дужине 175 километара, о чему се никада до сада није размишљало. Градиће се четири траке, за брзину вожње до100 километара на час. Инвестиција се, у овом тренутку, процењује на око милијарду евра – рекла је премијерка Брнабић.

Посету је завршила у Културном цнетру Кикинда где се упознала са стваралаштвом ђена, предузетница и оних које раде у удружењима. Ту је добила више поклона, поред осталих и мале опанке од коже које изађује Мирна Рацков.

Похвала због вакцинације

-Желим да похвалим Кикинду због великог одзива на вакцинацију. Од почетка је озбиљно приступила имунизацији и сада има нешто више од 57 одсто вакцинисаних и молим вас да тако наставите. Ваш рецепт могли би да применимо у другим срединама како би дошли до 80 одсто – рекла је премијерка Ана Брнабић.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)