ЗА РАМПУ ДОВОЉНО ЈЕДНО "НЕ": Отварање два кластера могуће уз сагласност свих 27 чланица

Г. Ч. - С. С. Р.

21. 10. 2021. у 08:40

ПРЕПОРУКА Европске комисије из годишњег извештаја да се са Србијом до краја ове године отворе два нова кластера, делује лепо, али је велико питање да ли ће се остварити у децембру, када зелено светло треба да дају све државе "клуба 27".

ЗА РАМПУ ДОВОЉНО ЈЕДНО НЕ: Отварање два кластера могуће уз сагласност свих 27 чланица

Фото Танјуг

Главну реч о отварању и затварању поглавља воде земље чланице, преко Европског савета, а не Европска комисија која је пре два дана предложила да нам се отворе кластери 3 и 4 (обухватају више поглавља под називима "конкурентност и раст", односно "зелена агенда и одржива повезаност") и односе се на економију, запошљавање, науку, истраживање, царине, животну средину...

А неке од чланица, у шта смо већ имали прилике да се уверимо, попреко гледају на слаткоречиве предлоге из Берламона. На списку оних који би могли да нас саплету су Хрватска, Холандија, Белгија, Данска, Немачка, Француска...

Уз Мађарску, која помаже Србији на европском путу, ту је и Аустрија. Тако је нови аустријски канцелар Александер Шаленберг јуче рекао да не постоји алтернатива чланству Западног Балкана у ЕУ:

- Западни Балкан је регион у непосредном суседству Аустрије, тесно смо повезани људима, економијом, политиком и културно. Унији би, у сопственом интересу, требало исто јасно ставити до знања да приступни преговори не смеју бити бесконачни процес, већ морају бити препознатљиве јасне линије циља. Ако не успемо, онда ће тамо друге силе, попут Кине, Русије или Турске, да се шире. Не смемо, као ЕУ, оставити вакуум у том региону.

Министар финансија Синиша Мали рекао је јуче да је важно што је Европска комисија препознала да је Србија учинила најзначајнији помак у оквиру преговарачког поглавља које се односи на опорезивање:

- Годишњи извештај даје јасан сигнал да смо успели да очувамо привреду, упркос тешким околностима које изазива пандемија вируса корона, те да смо притом имали напредак у другим областима, као што је пореска политика. Ту смо имали највише успеха, јер смо извршили усклађивање Закона о акцизама, пре свега у делу који се односи на увоз алкохолних пића, као и услед даље имплементације Програма трансформације Пореске управе.

Космет као посебно поглавље

ПОГЛАВЉЕ 35, које се односи на "остала питања", и у случају Србије тиче се Косова, није сврстано ни у један кластер. То је због тога што се код других земаља "остала питања" сматрају лако решивим проблемима. Али, не и код нас. Зато се ово поглавље, у случају Србије, може сматрати као посебан, седми кластер.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)