"НОВОСТИ" ИСТРАЖУЈУ: Подижу цену ЗСО да би се домогли УН

Д. МИЛИНКОВИЋ

21. 10. 2021. у 12:00

ИЗА насилних упада до зуба наоружаних специјалаца РОСУ на север Косова, а под плаштом спровођења одлуке о реципроцитету за регистарске таблице и наводном борбом против шверца, могла би да се крије опасна замка Аљбина Куртија: "трговина" Заједницом српских општина, како би обезбедио столицу за лажну државу у Уједињеним нацијама.

НОВОСТИ ИСТРАЖУЈУ: Подижу цену ЗСО да би се домогли УН

Фото УН

Чак и након последњег упозорења из Брисела да ЗСО мора бити тема наредног дијалога у Бриселу, премијер привремених институција у покрајини једноставно не реагује и упорно "прецртава" ову обавезу на коју се Приштина још пре осам година обавезала Бриселским споразумом.

Очигледно осокољен и подршком појединих покровитеља косовске независности, Курти за свој план утемељење, између осталог, налази и у "пресуди" уставног суда Косова да ЗСО као етничка заједница крши слово њиховог устава. А за то што Приштина одбија да оснује Заједницу, Курти, парадоксално, криви Србију - јер, како каже, неће да призна Косово.

Тиме отворено признаје да је за њега ЗСО, и то сведен на ингеренције невладине организације, само "чип" у тој пакленој игри покушаја да се противно свим међународним документима и одлукама заокружи косовска независност.

Међутим, план да се Србији понуди ништа за све, и то у "паковању" како је, ето, тобоже добила ЗСО, али мора да се одрекне дела своје територије - неће проћи. Председник парламентарног Одбора за КиМ Милован Дрецун подсећа, за "Новости", да Србија инсистира на ЗСО као услову за наставак дијалога у Бриселу, као и да је договорено да ће се паралено са формирањем радне групе која ће се бавити питањем регистарских таблица на дневни ред прво наћи формирање Заједнице:

- На томе инсистирају и ЕУ и САД, дакле сви сматрају да ЗСО мора да буде формирана.

Фото Танјуг/АП

Међутим, Курти и људи из његове странке упорно говоре да се то неће реализовати док су они на власти и понављају да не признају Бриселски споразум. Сад остаје да се види шта ће Лајчак урадити у припремној фази дијалога, да ли ће успети да договори да то буде прва тачка дневног реда. Приштина упорно одбија да формира ЗСО, ми инсистирамо на томе. Биће то тешка политичка борба са неизвесним исходом.

Дрецун очекује да Курти, и поред неуспеха на локалним изборима, неће одустати од идеје да успостави пуну политичку контролу над севером, изазивањем инцидената и једностраним акцијама:

- Очекујем да ће и даље ићи на заоштравање односа са Београдом и да неће бити спреман да се посвети постизању договора у оквиру дијалога. Наставиће са том нерационалном и авантуристичком политиком. Изгледа и да га неке западне државе охрабрују у томе.

Фото Танјуг/АП

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже нам да ово "продавање магле" око ЗСО није Куртијев изум, већ да су то радиле и претходне политичке гарнитуре у Приштини:

- То је био приступ албанске стране буквално трећег дана од потписивања Бриселског споразума. Они су више пута рекли да везују ЗСО за улазак у УН. Курти сада само наступа агресивније у односу на своје претходнике. Ми ту игру никако не смемо да прихватимо. Београд треба да успостави директну пуну контролу над севером КиМ, па да онда кажемо - сада можемо да причамо о неком споразуму. Мислим да ће албанска страна и у наставку дијалога у Бриселу минирати сваки покушај да се разговара о ЗСО.

Илустрација В. Н.

Борељ и Блинкен: Спустити тензије

ШЕФ дипломатије ЕУ Ђозеп Борељ и амерички државни секретар Ентони Блинкен позвали су у заједнчкој изјави Београд и Приштину на "одрживо спуштање тензија" на КиМ и наставак дијалога уз посредовање Брисела.

- Након последњих недеља напетости на северу Косова, охрабрујемо обе стране да се укључе у континуирану и одрживу деескалацију и избегну акције које угрожавају стабилност. Поздрављамо и подржавамо ангажовање Косова у борби против корупције и организованог криминала и понављамо да је насиље над цивилима, новинарима, полицијом или другим властима неприхватљиво - наводи се у саопштењу двојице званичника.

Борељ и Блинкен нагласили су и да су се током састанка у Вашингтону усагласили да додатно ојачају заједнички ангажман ЕУ и САД на Западном Балкану, а у "циљу подршке напретку региона на европском путу".

* * * * * * * *

Тема - таблице

ПРВИ састанак Радне групе, која би требало да се бави решавањем спора Београда и Приштине око регистарских таблица, биће одржан данас у Бриселу. Портпарол ЕУ Петер Стано поручио је јуче да ће се Радна рупа, састављена од експерата ЕУ, Београда и Приштине, састајати редовно, како би се у наредних шест месци пронашло трајно решење за ово питање.

* * * * * * * *

СУД У ПРИШТИНИ ПОТВРДИО КАЗНУ НЕНАДУ АРСИЋУ

Пресуда - наставак прогона Срба

Фото Приватна архива

ВЕЋЕ Врховног суда у Приштини потврдило је јуче казну од шест година затвора Ненаду Арсићу из Чаглавице. Он је 2020. проглашен кривим за наводне ратне злочине против цивилног становништва 1999. године у приштинском насељу Емшир. Према наводима из пресуде, жртве Ј. Ш. и С. Ш., приморавао да је, како се тврди, "пију алкохол и певају српске песме".

- Ова пресуда је нови у низу доказа пристрасности судских инстанци из Приштине.

Недопустиво је и срамотно да се Србима на КиМ ускраћује право на правично суђење и да се они прогањају и терете по тајним оптужницама и осуђују на вишегодишње казне затвора, без чврстог утемељења на доказима, уз бројне повреде њихових права - саопштила је Канцеларија за КиМ.  Д. З.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)