ПЛУС ЗА ПРИВРЕДУ, А ВЕЖУ НАМ НОГЕ КОСОВОМ: Извештај Европске комисије о напретку наше земље, препоручено отварање два кластера

Д. М. - Г. Ч.

20. 10. 2021. у 08:00

СРБИЈА је боље оцењена у овогодишњем извештају Европске комисије о напретку него у односу на 2020, похваљена је за реформе у низу области, али и даље остају замерке нашој земљи када је реч о усклађености спољне и безбедносне политике са Бриселом.

ПЛУС ЗА ПРИВРЕДУ, А ВЕЖУ НАМ НОГЕ КОСОВОМ: Извештај Европске комисије о напретку наше земље, препоручено отварање два кластера

Шеф делегације ЕУ у Београду предаје извештај / Фото Танјуг

Такође, ЕК није пропустила да нагласи да ће брзина преговора Србије о чланству у ЕУ и даље зависити првенствено од брзине реформи у области владавине права и нормализације односа са Приштином. Београд се позива да даље напредује у имплементацији свих до сада постигнутих договора са Приштином и допринесе постизању свеобухватног правнообавезујућег споразума о нормализацији односа са Косовом.

- Овај споразум је хитан и кључан како би и Србија и Косово напредовали на свом путу ка ЕУ - стоји у извештају Комисије.

У документу који су у уторак усвојили Спољнополитички одбор Европског парламента и комесари ЕУ, препоручено је отварање два кластера - 3 (конкурентност и раст) и 4 (зелена агенда и одржива повезаност). Коначну одлуку о даљим корацима Србије на путу ка ЕУ у децембру би на Европском савету требало да донесу председници и премијери држава чланица.

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи представио је у уторак у Стразбуру Пакет проширења који се односи на све земље кандидате за чланство, а у извештају за Србију који покрива период од јуна 2020. до јуна 2021. констатовано је да је у усклађивању са правним тековинама ЕУ Србија урадила "важан посао у многим областима, укључујући и опорезивање и енергетику".

- Регион је стратешки приоритет Уније. До деескалације између Београда и Приштине треба ићи малим корацима. Једностране и некоординисане акције које угрожавају стабилност морају бити избегнуте - поручио је Вархељи.

Шеф дипломатије ЕУ Ђозеп Борељ је нагласио да Брисел мора одржати кредибилан процес проширења, а да државе наставе са испуњавањем својих обавеза и реформама:

- Наши партнери треба да се баве њима у интересу својих грађана и зарад напретка на европском путу, а да међусобне разлике оставе по страни. ЕУ, са своје стране, треба да испуни своја обећања, јер Унија није потпуна без Западног Балкана. Време је да се окупимо и ујединимо у изградњи снажније Европе.

У документу је наглашено да је усклађеност са спољном политиком ЕУ порасла са 56 на 61 одсто, али и да је у многим потезима Србија "ишла контра" спољнополитичким позицијама ЕУ. Примећено је и да је овдашња влада у првој половини 2021. "фокус ставила на ЕУ реформе са приоритетом на владавини права".

Похваљени су економски потези у земљи, посебно у одговору на кризу изазвану пандемијом, као и активности Србије у управљању мигрантским токовима и контроли граница. Констатовано је да је српска привреда током кризе изазване пандемијом доживела тек благи пад од један одсто у 2020, а да је негативан утицај кризе ублажен "јаким привредним растом у времену пре пандемије као и одговарајућим фискалним и монетарним мерама подршке, као и релативно кратким роком затварања земље". И председник Александар Вучић поручио је у уторак, пре објављивања извештаја, да је он бољи у односу на претходни пресек ЕК о напретку Србије.

Забележено је и да је одржаван међупартијски дијалог о изборним условима, али и да је "политичка клима током извештајног периода остала поларизована". Комисија је позвала политичке актере да се ангажују конструктивно у процесу.

Оцењују и да је Србија у области слободе изражавања и медија постигла "ограничени напредак", а да се мора јачати окружење погодно за неометану слободу говора. "Ограничен напредак" забележен је и у областима јавне администрације, правосуђа, борбе против корупције и организованог криминала. ЕК сматра да није било напретка у поглављима која се односе на слободу кретања капитала, финансијске услуге, заштиту потрошача и здравља.

Иначе, шеф делегације ЕУ у Београду Емануеле Жиофре у уторак је премијерки Ани Брнабић и министарки Јадранки Јоксимовић предао извештај ЕК.

ФРАНЦУЗ ХВАЛИ

АЛЕКСАНДАР Вучић настоји да води уравнотежену политику с великим силама које интервенишу на Балкану. Србија је приморана да мобилише своје трупе, да би заштитила православне хришћане на Косову - рекао је француски посланик у ЕП Тјери Маријани.

ШТИКЛИРАНЕ ТЕНЗИЈЕ СА ПОДГОРИЦОМ

ЕВРОПСКА комисија констатовала је да је Србија остала посвећена добросуседским односима и регионалној сарадњи, али и "евидентирала" да су се тензије са Црном Гором наставиле. Србија је поново похваљена због учешћа у ЕУ безбедносним мисијама и операцијама. Извештај понавља и позив српским властима да буду "проактивније и објективније" када је реч о наративу о ЕУ која је "највећи политички и економски партнер Србије".

ПАЦКЕ ЗА ПРИШТИНУ ЗБОГ СПОРАЗУМА

ПОЛИТИЧКА нестабилност, спровођење правде споро, неефикасно и подложно политичком утицају, распрострањена корупција и недостатак финансијске самоодрживости неке су од оцена које је Европска комисија дала тзв. Косову у Извештају за период од јуна 2020. године до јуна 2021. године. Од Приштине се тражи и да спроведе споразуме постигнуте са Београдом.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)