ВУЧИЋ У ПАНЧЕВУ: Фабрика компаније "Бросе" вероватно најбоља икада у Србији!

Novosti online

14. 10. 2021. у 11:34 >> 13:25

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обишао је фабрику и развојни центар компаније "Бросе" у Панчеву.

ВУЧИЋ У ПАНЧЕВУ: Фабрика компаније Бросе вероватно најбоља икада у Србији!

Фото: Танјуг

Питања медија

Вучић је, на питање о успеху Панчева, рекао да је то град који ће добити много, који ће бити једно од најуспешнијих места у нашој земљи.

- Нама данас у "Петрохемији" иде добро, 11 милијарди динара имамо на рачуну, није то проблем, али је проблем јер дође другачији талас у пословима "Петрохемије", зато је важно да тај посао са Русима завршимо.

На питања о ситуацији на Косову и Метохији, истакао је да Аљбин Курти "зна да не говори истину и шта су му биле намере" и додао да ће о тој теми говорити сутра на Првој телевизији.

- Не верујем да ће се ишта решити на Савету безбедности, Албанци ће имати увек подршку велике петорке.

Рекао је да можемо да очекујемо подршку Русије, Кине и неколико малих земаља, "али то неће променити ситуацију на терену".

- Сутра ћу да говорим о улози свих њих и ужасном лицемерју и безумним лажима, и о хапшењу због чоколадица, испуцаних стотину метака. То им није први пут, то им је трећи пут. То је нечија памет смислила, није то Курти. Први, други пут када су то радили, молио сам и објашњавао свима, и за регистарске таблице су им била потребна оклопна возила. Па су понижавали Србе као да се боре против убица, па су хапсили чоколадице са дугим цевима. Њима нису биле циљ чоколадице, већ искључиво провокације и напади на Србе. Све је то било, као и прошли пут у Тачијево време, покривено увек шупљом причом у којој странци нас убеђују: "Јесте, то је борба против криминала", хајде, немој да лажете.

- Ми имамо анекс који је НАТО непосредно увео после споразума, а тиче се доласка тзв. косовских оклопних трупа на север. Немају право да то имају, јасно је свима да се то данас односило на Росу јединице. Рекао бих само да је то кршење и онога што је НАТО потписао, али и кршење самог духа дијалога. Сви Срби су ме добро разумели, нисам говорио под емоционалним притиском – каже Вучић.

- Разне објаве напишу моји сарадници на мрежама, али сам ја сам написао оне реченице: "Тешко је човеку да донесе одређену одлуку, ломите се некада данима, недељама, месецима, а када донесете ту одлуку, потпуно сте растерећени.

Додао је да што се тиче "БиХ и јутрошњег састанка о иницијативи за унапређење међународне сарадње и правне помоћи у региону, Србија жели да пошаље поруку мира".

- Све што мисле да могу да ураде против Срба, нека пробају, па ће да виде каква ће да буде реакција Србије.

- Ми желимо да пошаљемо поруку мира и сарадње људима у БиХ. Ништа не тражим од њих, чињеница је да ће после овога људи из БиХ моћи да улазе у Србију без бриге, нема тајних оптужница, кривичних пријава, јер смо их препустили неким другима. То је, мислим, важна карика за регион.

- Колико год да нам је тешко, знам шта ћемо чинити. Ми ћемо заштити наш народ. Како? Надам се да никада нећете морати да видите.

На питање у каквим условима живе кинески радници компаније Линглонг, председник је казао да није председник Кине и да је то питање кинеских пријатеља.

Вучић је питао новинарку Н1 и какве везе има његова јучерашња реакција, пошто су рекли: "Имајући у виду шта пише у Бриселском споразуму".

- Ја знам шта пише у Бриселском споразуму. Шта пише? - питао је Вучић.

- Дакле, на који начин Србија може да помогне тим људима? У случају да поново буду нападнути и крену да бране своје породице, то је питање - рекла је новинарка.

- Добро, сада смо успели да установимо, драга Александра, да појма немате шта пише у Бриселском споразуму. Сада ћу вам одговорити на ово питање. Ништа од тога не пише у Бриселском споразуму. То што они измишљају и имају подршку запада, они немају право на војску. Било је потпуно јасно да немају право да долазе на север са оклопним возилима без сагласности четири градоначелника и НАТО.

Обраћање Вучића

Председник Србије рекао је да је поносан што је данас овде.

- Прошле године потписали смо уговор, ако се не варам 6. марта 2020. године смо поставили камен темељац. И ево нас овде, укупно ће бити 1.100 запослених. Верујемо да ће извоз бити огроман, велика ствар за Панчево, Банат, Београд, Нови Сад и друга места, Укупна инвестиција је 180 милиона евра, а верујемо да ће износ када се све заврши до 2025. бити огроман.

- Питао сам људе, па су ми говорили да су дошли из различитих места наше лепе земље, а оно што ми се највише допало је да сам видео наше људе који су пуни енергије, амбиције. Ми смо као држава помогли и на то сам поносан, јер знамо да ће 1.000 људи овде имати изванредан посао.

Он се захвалио сарадницима из Немачке амбасаде, а радницима пожелео да "дуго раде и буду задовољни, као и да они и њихове породице имају сигурну будућност у нашој лепој Србији".

Вучић обилази фабрику Бросе

Председник Вучић је приликом обиласка рекао да је ово "вероватно најбоља фабрика икада у Србији".

Напоменуо је да је у питању "велика инвестиција" од чак 180 милиона евра.

Фото: Принтскрин ТВ Пинк

 

- Када сам долазио данас, гледао сам и изгледа заиста надреално. Људи обављају невероватан посао и ово је фантастична ствар за целу Србију. Ово је једна од најбољих компанија које смо довели у Србију, са највишим платама, са 41 одсто људи са високом стручном спремом. Биће 1.100 радника, 41 одсто инжењери, а највише из Панчева. Стварно невероватно, огромна инвестиција. Просечна плата овде је вишеструко већа од просечне плате у Србији. Не за 10-20 одсто, него више.

Истакао је да ће Панчево "тек да оживи".

Фото: Танјуг

 

- Ми сада морамо да завршавамо и тај четврти и пети сектор, од Бубањ потока, преко Винче, до Панчева. Тада смо спојили све ауто-путеве према Загребу, Суботици, Будимпешти, према Нишу. Тотално друга земља, не само други град, али је ово за Панчево важно. Панчево је као неко невероватно место, све цене ће да скачу и расту због близине Београда. Када се изгради обилазница, то ће бити место као у рају - рекао је Вучић.

- Панчево ће да има огромне користи. Мислим да они још увек нису свесни шта су добили - додао је председник.

Председник је у току обиласка разговарао са радницима, који су му показали део производа који се овде праве.

Одржан састанак са руководством компаније

Вучић је одмах по доласку у Бросе одржао састанак са руководством компаније.

Фото: Танјуг

 

Компанија Бросе

- То је фабрика какву смо сањали у Србији, пошто ће просечна плата бити 1.900 евра - казао је Вучић раније ове године, уочи постављања камена темељца.

Изградња нових погона Бросеа почела је у марту 2020. године, а од јула ове године више од 350 запослених призводи електричне моторе вентилатора за аутомобилске хладњаке и електронику.

Пуштање производне линије на којој ће се израђивати електричне пумпе за уље планирано је за почетак 2022. године.

Бросе ће до почетка наредне године уложити укупно 120 милиона евра у прву фазу изградње погона, који се простиру на око 60.000 квадратних метара.

Фото: Танјуг

 

Већ је најављено проширење производних линија где би до 2025. године требало да ради укупно 1.100 запослених, уз циљани промет српског дела компаније од око 440 милиона евра.

Бросе се одлучио за локацију у Панчеву због тога што је то развијен индустријски град у коме постоји велики број квалификованих стручњака, а у оближњем Београду и Новом Саду реномирани универзитети са којима компанија жели да сарађује.

Ове јесени ће 20 студената из Србије обавити стручну праксу у Бросеовој фабрици у Панчеву, а неки од њих и у Немачкој, најавила је компанија.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО - Отварање фабрике у Новом Саду

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (20)