МУЧНЕ ИСПОВЕСТИ ЖЕНА СУДИЈА ИЗ АВГАНИСТАНА: Некада смо убице жена и силоватеље слали у затвор, данас смо ловина тих истих људи

Новости онлајн

28. 09. 2021. у 15:15

БИЛЕ су главни борци за женска права у Авганистану. Бориле су се за најмаргинализованије грађане у својој земљи. Сада више од 220 авганистанских судија крије се због страха од одмазде под талибанском влашћу.

МУЧНЕ ИСПОВЕСТИ ЖЕНА СУДИЈА ИЗ АВГАНИСТАНА: Некада смо убице жена и силоватеље слали у затвор, данас смо ловина тих истих људи

Фото: ЕПА

Шест бивших судија разговарало је са Би-Би-Сијем на тајним локацијама широм Авганистана.

Током своје каријере судије, Масума је осудила стотине мушкараца за насиље над женама, укључујући силовање, убиства и мучење. Само неколико дана након што су талибани преузели контролу над њеним градом и ослободили хиљаде криминалаца из затвора, почеле су претње смрћу.

- Била је поноћ кад смо чули да су талибани ослободили све затворенике из затвора - каже Масума.

- Одмах смо побегли. Напустили смо свој дом и све оставили.

У протеклих 20 година, 270 жена биле су судије у Авганистану. Као неке од најмоћнијих и најистакнутијих жена у земљи, биле су познате јавности.

- Док смо пролазили кроз град, носила сам бурку како ме нико не би препознао. На срећу, прошли смо све талибанске пунктове - испричала је Масума.

Убрзо након што су отишли, суседи су јој послали поруку да је неколико припадника талибана стигло у њену стару кућу. Чим су јој их описали, знала је ко је тражи.

Неколико месеци пре него што су талибани заузели Авганистан, Масума је судила у случају једног талибана који је осуђен због бруталног убиства супруге. Након што га је прогласила кривим, Масума га је осудила на 20 година затвора.

- Још увек видим слику те младе жене. Био је то бруталан злочин. Након што је случај окончан, злочинац ми је пришао и рекао: "Кад изађем из затвора, урадићу ти исто што сам урадио и својој жени". У то време га нисам озбиљно схватила. Али када су талибани преузели власт, позвао ме је више пута и рекао да је све моје податке пронашао у суду. Рекао ми је: "Пронаћи ћу те и осветити се!" - прича Масума.

Најмање 220 бивших судија тренутно се скрива широм Авганистана. Њихова сведочанства, упркос томе што су из различитих провинција, готово су идентична. Све су добиле претње смрћу од талибана које су претходно осудиле на затворске казне. Све судије са којима је Би-Би-Си разговарао бар једном су морале да промене број телефона због претњи смрћу. Све се крију и мењају локацију сваких неколико дана. У њихове домове су ушли талибани који су испитивали суседе и пријатеље.

Портпарол талибана Билал Карими каже да судије не треба да брину за своју безбедност.  -Судије би требало да живе као и све друге породице, без страха. Нико не сме да им прети. Наше посебне војне јединице обавезне су да истраже такве притужбе и реагују - рекао је он.

Карими је поновио је и обећање талибана о "општој амнестији" за све бивше владине запослене.

- Наша амнестија је искрена. Ако неко жели да напусти земљу, позивамо их да то не чине и остану овде - рекао је он.

Током масовног ослобађања затвореника, ослобођени су и многи криминалци који нису повезани с талибанима.

- Што се тиче трговаца дрогом и припадника мафије, наша намера је да их уништимо - поручио је Карими.

Као високо образоване жене, судије су биле те које су прехрањивале своје породице. Сада, без плате и са замрзнутим банковним рачунима, зависе од новца који им дају рођаци.

Више од три деценије судија Сана се бавила случајевима насиља над женама и децом. Каже како је већина њених случајева укључивала осуђивање припадника талибана, али и ИСИС-а.

- Примила сам више од 20 претећих телефонских позива од бивших затвореника који су сада пуштени - рекла је она.

Тренутно се са десетак чланова породице крије од талибана. Њен рођак се у једном тренутку вратио у кућу како би покупио нешто одеће, али су га талибани ухватили.

- Отворио сам врата. Питали су ме да ли је ово судијина кућа. Кад сам рекао да не знам где се налази, бацили су ме на степенице. Један од њих ме је ударио пиштољем и почео да ме туче. Нос и уста су ми били обливени крвљу - испричао је он.

Када су талибани отишли, Санин рођак отишао је у болницу. - Рекао сам рођаку да стално морамо да мењамо локацију. Сада немамо другог излаза. Не можемо побећи ни у коју другу земљу, чак ни у Пакистан - додао је он.

Деценијама је Авганистан био једна од најгорих земаља на свету за жене. Хјуман рајтс воч процењује да 87 посто жена и девојака током свог живота тамо доживи злостављање. Ова група судија, која је радила на томе да се поштују закони и пружи подршка женама, заговарала је идеју да насиље над женама и девојчицама буде казнено дело.

То укључује оптужбе у случајевима силовања, мучења, присилног брака, као и у случајевима када је женама забрањено поседовање имовине или одлазак на посао или у школу.

Као неке од најистакнутијих јавних особа у својој земљи, свих шест судија са којима је Би-Би-Си разговарао каже да су се током каријере суочавале са узнемиравањем, много пре него што су талибани преузели потпуну контролу.

- Хтела сам да служим својој земљи, зато сам постала судија - каже Асма. - Углавном сам се бавила случајевима који су укључивали жене које су желеле развод или одвајање од припадника талибана. Због тога смо били под сталном претњом. Талибани су једном чак испалили ракете на суд. Изгубили смо и једну од наших најбољих пријатељица и судија. Нестала је на путу с посла кући. Њено тело је тек касније пронађено - испричала је.

Нико никада није оптужен за убиство нестале судије. У то време, локални талибански челници су порицали било какву умешаност.

Колико ће ново авганистанско вођство бити драконско у погледу женских права, остаје да се види. Али ситуација не изгледа добро.

Именована је потпуно мушка влада, министарство за жене је укинуто и замењено министарством за морал, девојчицама је забрањено да се врате у средње школе и на факултете. Женама да раде, осим ако не раде у здравству или образовању, где је такође ситуација за њих катастрофална.

Портпарол Карими каже да се засада не зна да ли ће жене моћи да буду судије у Авганистану.

- О радним условима и могућностима за жене још се расправља - рекао је он.

До сада је из земље евакуисано више од 100.000 људи. Свих шест судија са којима је британски сервис разговарао тренутно покушава да побегне, али немају никаква средства ни пасоше.

Бивша судија из Авганистана Марзија Бабакаркаил, која сада живи у Великој Британији, залагала се за хитну евакуацију свих бивших судија, а нарочито оних које живе у руралним провинцијама.

- Срце ми се слама кад ме назове нека од судија са села и каже: "Марзија, шта да радимо? Где да идемо? Ускоро ћемо бити у гробовима". У Кабулу још увек постоји приступ медијима и интернету. Тамошње судије још увек имају глас, али оне у руралним провинцијама немају ништа - рекла је она и додала да се на те судије у руралним подручјима, које немају ни пасоше ни папире, не сме заборавити јер су у великој опасности.

Неколико земаља, укључујући Нови Зеланд и Уједињено Краљевство, најавило је да ће понудити одређену подршку. Али, када ће та помоћ стићи или колико ће судија укључити, још се не зна.

Масума страхује да обећана помоћ неће стићи на време.

- Понекад помислим, који је наш злочин? Образовање? То што смо, покушавајући да помогнемо женама, казнили криминалце? Волим своју земљу, али сада сам затвореник. Немамо новца. Не можемо да изађемо из куће. Гледам свог младог сина и не знам како да му објасним зашто не може да се игра и разговара са другом децом. Већ је трауматизован. Могу само да се молим за дан када ћемо поновно бити слободни - рекла је.

Бонус видео:

ПРОТЕСТ ЖЕНА У КАБУЛУ: Траже да се заштите њихова права од Талибана

 

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)