БАЈИЋ ОДГОВОРИО НА ПРОВОКАЦИЈЕ МИЛАНОВИЋА: Ми Буњевци захвални смо да нас наша матична држава препознаје као аутохтон јужнословенски народ

Novosti online

28. 09. 2021. у 09:39

ПРЕДСЕДНИК Савеза бачких Буњеваца Мирко Бајић реаговао је на изјаве председника Хрватске Зорана Милановића, у којима Буњевце назива Хрватима, и у којима наводи да је хрватска заједница у Суботици већа него готово све заједнице у којима живе Срби у Хрватској, да су у Суботици 1900. године од 100.000 становника “50 одсто били Хрвати Буњевци” и да ју је то чинило “највећим хрватским градом”.

БАЈИЋ ОДГОВОРИО НА ПРОВОКАЦИЈЕ МИЛАНОВИЋА: Ми Буњевци захвални смо да нас наша матична држава препознаје као аутохтон јужнословенски народ

Фото: А. Стевановић

- Поштовани господине Милановићу, Буњевци су аутохтон јужнословенски народ, баш као што су и Хрвати и Срби. Подсетићу Вас, господине Милановићу, на историјску чињеницу да је на Великој Народној Скупштини присаједињења данашњих простора Војводине тада Краљевини Србији, у Новом Саду 1918. године, међу свим делегатима било 84 делегата Буњеваца (један на 1.000 становника), и 1 (један) делегат Хрват. То довољно говори о односу броја Буњеваца и броја Хрвата на овим просторима почетком двадесетог века. Крајем деветнаестог и почетком двадесетог века, значи и 1900, Суботица не да није била “највећи хрватски град” него тада у Суботици није ни било Хрвата. Хрватски језик се у Суботици није могао ни чути, јер га нико није ни користио, говорило се мађарски, српски и буњевачком икавицом. Буњевци, нажалост, јесу били изложени насилној асимилацији у Хрвате, што је кулминирало срамном “Наредбом” тадашње комунистичке власти 1945. године, којом је наређено да се сви Буњевци имају сматрати Хрватима без обзира на личну изјаву. Вашим изјавама Ви и данас подстичете и призивате насилну асимилацију Буњеваца у Хрвате - изјавио је Бајић.


- Питам Вас, господине Милановићу, ако “такозвани Хрвати” у Суботици и околини представљају, како сами кажу, “буњевачке Хрвате” - ко представља у Србији Хрвате – Хрвате? Веома ме чуди да дозвољавате да данас у Србији хрватску мањину готово у потпуности представљају похрваћени Буњевци, а не Хрвати. Право је данас свакога да се изјасни или не изјасни о националној припадности онако како сам осећа и жели, и ми Буњевци то поштујемо. Буњевци имају свој Национални савет (који се, узгред, бира на непосредним изборима, јер има довољно Буњеваца уписаних у бирачки списак мањине), а Хрвати имају своје Национално Вијеће (које се, узгред, никад није бирало на непосредним изборима, јер се није довољан број Хрвата уписао у бирачки списак мањине) - додаје он.

- Држава Србија је данас демократска држава која свим мањинама, па и Хрватима, омогућује да се национално изјасне, да негују своју традицију, културу и језик. Ми Буњевци поносни смо и захвални да нас наша матична држава Србија данас препознаје као аутохтон јужнословенски народ, и да поштује наше опредељење да смо у Србији данас једна од националних мањина, са свим правима и обавезама које имају и све друге националне мањине, и да нам једнако као и свима омогућује неговање сопственог идентитета, традиције, културе и језика. Ваш приступ, и Ваши иступи, господине Милановићу, најблаже речено граниче се са крајњим лицемерјем и безобразлуком, очигледно заснованим само на мржњи, што је, дозволићете, по мом скромном мишљењу, непримерено једном председнику озбиљне европске државе. Захваљујемо Министру Александру Вулину на реакцији у заштити права и достојанства Буњеваца у Србији, и очекујемо да се и убудуће реагује на овакве и сличне провокације, засноване на мржњи, а са циљем промовисања асимилације Буњеваца у Хрвате - закључио је Бајић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)